Århus Vest får fisk direkte fra ishavet og Århus Havn

Interview: Den røde fiskebus, Fisketorsken, har for tredje gang besøgt Århus Vest, hvor den hver tirsdag holder på parkeringspladsen foran Netto på Bronzealdervej mellem Holmstrup og Bronzealdervænget.
Den venlige og snakkelige fiskemand Flemming Brincken fortæller gerne om alle fiskene og om at drive fiskehandel i Århus.
urh-fiskehandler--flemming-brincken--DSCF4275
”Der er nærmest ingen fiskehandlere tilbage. Det kan ikke køre rundt – med mindre fiskebutikken får hjul på og selv kører rundt,” fortæller han til Skræppebladet.

Fiskefolk kan ikke lide nettet
I Århus er der under tre fiskebutikker, men de rullende fiskehandlere vokser i antal. Nu er der ifølge Flemming Brincken omkring 15 i Århus-området.
Man skal dog ikke forsøge at finde dem på internettet – fiskehandlere er blandt de sidste som bliver fanget ind i ”det der net”, som Flemming kalder internettet.

”Jeg kører i Østjylland især uden for Århus, bl.a. i Silkeborg. Faktisk er pladsen her den eneste i Århus,” fortæller fiskehandleren bag et væld af fiskespecialiteter i salgsvognen på den decemberkolde parkeringsplads.

urh-fiskehandler--flemming-brincken--DSCF4274Lokal opfordring
Skræppebladets udsendte har fået en opfordring fra John-Steen Wandbæk i Brabrand Boligforenings afdeling Thorsbjerg på Jernaldervej til at skrive om de nye muligheder for at få friske fisk og fiskespecialiteter på middagsbordet i Århus Vest. John-Steen Wandbæk er involveret i afdelingsbestyrelsens arbejde i Thorsbjerg.

Hård branche for fisk og folk
”Det er svært at fortælle, hvordan det går lige her. Det er tredje gang jeg er her. Om tre måneder kan jeg måske sige noget om, hvordan beboerne har taget imod mig,” smiler Flemming. Han er ikke bleg for at indrømme, at det er et hårdt slid at være rullende fiskehandler.
”Der går nemt 80 timer om ugen, og forinden skal der jo investeres i vognen, der b.la. har køleanlæg. Sådan en koster omkring 600.000 kr.,” siger han og tilføjer, at der ikke er mange, der vil arbejde for under 100 kroner i timen. Men sådan er det ofte for en fiskehandler. I hvert fald i starten på en ny plads.

Konkurrence med butiks-fisk
Det kan være svært at finde fiskespecialiteter i området Århus Vest. Dog er der i november åbnet en ny Super Bedst med en delikasseafdeling som har friske fisk på is. Også områdets dagligvarerforretninger sælger (frosne) fisk, så hvad får den rullende fiskehandler til at slå dørene op på parkeringspladsen ved Netto hver tirsdag?

Røgvarer og fiskeoplevelse
”Jeg sælger ærlige og særlige fisk”, siger fiskehandleren, og fremviser et lille udvalg. Der er bl.a. rævehalehaj, rokkevinger og et stort udvalg i røgvarer. F.eks. røgede muslinger og røget tunfisk.
For at overbevise Skræppebladets udsendte skærer Flemming Brinck et lille stykke røget tun af og udleverer som smagsprøve.
Det smager virkelig godt og minder næsten om lufttørret, røget skinke fra en kostbar italiensk hule.
”Kan alle få en smagsprøve?” spørger Skræppebladets udsendte.
”Ja, alle kan få lov til at smage på det, de ikke kender. De skal bare spørge. Sådan er det hos en rigtig fiskehandler – vi giver alle smagsprøver ud. Det er ikke som supermarkedets vaccumpakkede udgaver,” fortæller fiskehandleren.

Fotos af ulrik Ricco Hansen

Fotos af ulrik Ricco Hansen

Du kan møde fiskehandleren i den rullende, røde fiskevogn hver tirsdag fra kl. 10 til 17.30. (nogle gange til 18.30 eller længere afhængig af antallet af kunder). Næste gang er på tirsdag.

Blogartiklen er oprettet: 20. dec 2009


Del eller print denne side:  

Tilbagevisende links


 
 


Blog-arkiver: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | jan | feb | mar | apr | maj | jun | 
© 1970-2020
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt