Big Brother i Gellerup­parken

Skal Gellerupparken være stedet, der bliver kendt for, at beboerne bliver filmet, når de går rundt på gader og stræder?, spørger afdelingsformand Helle Hansen

Knap havde dønningerne lagt sig over på medienyheden om, at der skal rives seks blokke ned i Gellerup, før nyheden om, at Gellerupparken nu skal videoovervåges, blev annonceret.

Det skete efter justitsminister Brian Mikkelsen den 18. februar meddelte, at regeringen vil tillade videooptagelser af blandt andet stier og parkeringspladser i uroplagede områder.

Fra morgenstunden ringede pressen for at spørge, hvornår de første kameraer skal op i Gellerupparken.
Jeg blev bogstaveligt talt taget på sengen af P4 Østjylland, som kl. 6.30 ville vide præcis, hvor kameraerne skal hænge. Jeg måtte fortælle journalisten, at det vidste jeg ikke noget om. Og så mumlede jeg noget om, at vi da gerne vil have et par kameraer op ved vores affaldsøer.

Journalisten blev vist lidt skuffet. Han havde nok forventet, at jeg havde en færdig slagplan for Big Brothers indtog i Perleparken liggende på natbordet.

Senere var TV2 Østjylland på pletten og ville have mig til give et bud på, hvor lang tid jeg troede, at der vil gå, inden kameraerne kommer op. Udgangspunktet var, at det jo er et stort ønske fra beboerne, så hvorfor ikke bare komme i gang….???

Træk lige vejret

I skrivende stund har jeg kun viden om Brian Mikkelsens forslag via nyhedsindslag på TV2News, men her synes jeg heldigvis, at han tager en hel masse forbehold, som jeg mener, er vigtige, hvis vi overhovedet skal overveje at lave overvågning i Gellerup.

For det første hører jeg, at det kræver, at et flertal af beboerne tilslutter sig et forslag om videoovervågning. Så skal man søge politiet om lov. Og så er det kun politiet, som skal kigge på filmene, hvis man får lov.
Men hvem skal betale for udstyret, hvis det skal op? Det ved jeg ikke. Men det er også en vigtig faktor. Mon ikke det bliver beboerne, der får den regning?

Og så tænker jeg også, at det nok er en politisk overvejelse værd, om det overhovedet harmonerer, at man ønsker at lave Gellerup til en attraktiv bydel, hvor man gerne vil tiltrække ressourcestærke beboere – samtidig med, at man gør Gellerup til en bydel, hvor man som borger bliver overvåget på gader og stræder?

I indslaget på TV2 Østjylland bortdømmer en ung beboer forslaget om overvågning med ordene: ”Nej, det er noget svineri. Fordi der er fem mennesker, der laver noget skidt, så skal vi andre ikke kriminaliseres”.
Det er da ikke noget tåbeligt argument imod et overvågningssamfund, syntes jeg.

Jeg kan heller ikke lade være med at tænke på, at man for halvandet år siden nedlagde vores nærpoliti og i stedet oprettede Lokalpolitiet i Brabrand. Den gang lød beskeden, at den nye station skulle bemandes med 30 betjente. Så vidt jeg er orienteret, er man i dag oppe på 18 mand. 12 ekstra politifolk vil sikkert også kunne skabe mere tryghed i vores område.

Alle aspekter skal med

I afdelingsbestyrelsen har vi netop taget hul på snakken om videoovervågning i vores udearealer. Det har ikke været relevant tidligere, fordi det ikke var lovligt. Og selv om det i medierne har kunnet lyde som om, at det er Gellerupparken, der har ønsket videoovervågning, så har vi hidtil kun talt om det i forbindelse med et ønske om at overvåge vores affaldsøer (videoovervågning i opgangene kræver ikke nogen lovændring, fordi det er indendørs, red.).

Afdelingsbestyrelsen er indstillet på, at vi skal have alle aspekter med, inden vi måske stiller et forslag til beboerne om at opsætte videokameraer. Hvad siger eksperterne? Giver videoovervågning tryghed – eller er det en falsk sikkerhed? Hvordan er erfaringerne andre boligområder i udlandet, hvor man har overvågning. Hvad koster det? Og hvem skal betale? Det er blot nogle af de mange spørgsmål, som rejser sig.

Engelske erfaringer skal høres

Afdelingsbestyrelsen har nedsat en ad hoc-gruppe, som vil gå rundt i vores område og prøve at udpege steder, som det måske kunne være relevant at få overvåget. Og bestyrelsen planlægger også en studierejse til London, hvor et af formålene bliver at besøge boligområder, hvor man har erfaringer med videoovervågning.

Afdelingsbestyrelsen vil løbende holde beboerne underrettet om, hvad vi når frem til i forhold til, om vi skal eller ikke skal satse på videoovervågning. Og alle beboerne er også meget velkommen til at komme frem med deres synspunkter.

Skulle det munde ud i et forslag om opsætning af overvågningskameraer i Gellerupparken, så vil forslaget blive fremlagt på et beboermøde, hvor beboerne vil blive bedt om at tage stilling til det. Og hvis der er opbakning forslaget, så vil der blive sendt en ansøgning af sted til politiet.

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2009-02 Marts

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2009-02 Marts
i sektionen Kommentaren

forsiden af magasinet 2009-02 Marts

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Kollektivbyen
Gudrunsvej 78, 2.-3.sal
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data