40 år i samme lejlighed i Gellerupparken

Begejstringen for at bo i Gelleruparken er stor hos ægteparret Sørensen, som flyttede ind på Jettesvej i 1969.  ”Lad vær at snakke negativt om vores område,” siger de to 40-årsjubilarer

af Elsebeth Frederiksen og Helle Hansen. Foto af Helle Hansen

Den 15. september 1969 flyttede Svend Erik Sørensen og fru Inga med deres fire små børn fra en 25 kvadratmeters lejlighed med fælles toilet på gangen i Norsgade i Århus ud til en stor 114 kvadratmeters firværelses lejlighed med to badeværelser på Jettesvej i Gellerupparken.

Der har de boet lige siden, mens endnu en søn er kommet til. Og der er de glade for at bo.

40 års jubilælar 007

”Dengang flyttede der en hel opgang ind ad gangen, så der var godt gang i flyttebilerne nede på gaden,” fortæller Svend Erik Sørensen, der  husker, at børnene i starten havde meget svært at kende blokkene fra hinanden, men at det dog hjalp lidt, at opgangene havde forskellige farver.

Tre år på en byggeplads
Da  det unge ægtepar flyttede ind, lignede området en stor byggeplads. Gellerup Kirke, Nordgårdsskolen og City Vest var slet ikke bygget endnu. Og kvarterets børn gik i skole på Gjellerupskolen syd for Silkeborgvej. Den har i dag skiftet navn til Sødalskolen.

”Der var en Brugs og en bager, der hed Bugge, men ellers var der slet ikke de samme indkøbsmuligheder, som findes i dag,” fortæller 40-årsjubilarerne, der er dem, der har boet næstlængst i Gellerupparken. Kun en familie på Dortesvej har boet her længere, siden juni 1969.
Området var nærmest en byggeplads, indtil Gellerupparkens 23 blokke stod færdig i foråret 1972.

Indvandring lige så stille
Da familien Sørensen flyttede til Gellerupparken, var der så godt som ingen indvandrere i området. Og parret har ikke lagt synderligt mærke til den store tilgang af indvandrere. De synes, de bare er kommet efterhånden.

”Sådan er tidens udvikling,” siger Inga Sørensen, der kun tænker over det, når hun oplever, at børnene, som leger neden foran blokken, ikke taler dansk sammen. Nogle af naboerne har de det dog lidt svært ved at kommunikere med dem, men alle hilser på hinanden

Aktivt arbejdsliv
Inga har altid været hjemmegående husmor. Og der har været nok at lave med fem børn, hvoraf den ene søn er handicappet og stadig bor hjemme. Tre af de andre børn bor fortsat i Brabrand, den ene på Gudrunsvej. Den sidste er flyttet til Ry. Lige nu glæder Inga og Svend Erik sig mest til, at det ottende barnebarn snart kommer til verden.

Inga har  ikke været så engageret i lokalområdet, men har dog været aktiv med hensyn til børnenes skole og aktiviteter. Inga, der netop er blevet pensionist, nyder i dag sit otium i kolonihaven på Edwin Rahrs Vej og viser nogle af afgrøderne fra haven, som ligger på poser ude på altanen…

73-årige Svend Erik har derimod været meget aktiv i Gellerupparken, siden han som 52-årig blev førtidspensioneret med en dårlig ryg. Først var han med i Fritidsforeningen, og siden 1990 har han været med i Gellerup Pensionistklub. De sidste ni år har han været formand, men nu har han valgt at gå af på generalforsamlingen til januar næste år.

Ingen negative ting at sige
På spørgsmålet om, hvad der er af negative ting ved Gellerupparken, blev parret helt tavst. De kan slet ikke finde på noget at sige. De føler sig ikke utrygge og har aldrig oplevet noget af den kriminalitet, man ellers altid hører så meget om. Inga fortæller, at hun aldrig har været bange for at gå alene hjem fra busstoppestedet om aftenen.

På spørgsmålet om, hvad der er sige af positive ting, går det meget bedre. De nævner i kor lejligheden og dens størrelse, den store altan og den billige husleje. Og så synes de, at der er alt, hvad man har brug for i området af busforbindelser og indkøbsmuligheder. Og Svend Erik og Inga slår fast, at de ikke har nogen planer om at flytte fra Gellerupparken.
Del eller print denne side:  


Tilbagevisende links

Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2020
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt