Energien samles på taget

Et solprisme på taget er boligens energicenter. Den nye teknik afprøves i Brabrand Boligforenings nye boliger i Tranbjerg

af Marianne Stenberg – Journalist Brabrand Boligforening

Brabrand Boligforening er først til at afprøve solprismerne, der her i marts blev monteret på tagene af de 60 boliger, der opføres i Tranbjerg. Prismet er udviklet i samarbejde med Velux og Danfoss samt Dansk Boligbyg og arkitektfirmaet Luplau & Poulsen.

Solprismet er boligens energicenter med varmepumpe, 11 m2 solceller samt ventilationsanlæg samlet ét sted. Lørdag d. 9. juni kl. 11 – 14 holder boligforeningen åbent hus i boligerne, der for 1. etape vil være klar til indflytning 1. november i år.

Arkivfoto (kun online)

Boligerne, der bliver fra 80 – 115 m2 er 0+ energihuse, og de kommer dermed til selv at producere den energi, der skal til for at opvarme husene og det varme vand samt køre ventilationen. Solcellerne sørger for el til drift af varmepumpe og ventilation. Det betyder, at beboerne får en flad husleje uden prisstigninger som ved traditionelle energikilder.

Solprismerne er præfabrikerede og leveres direkte fra fabrikken til bebyggelsen og monteres herefter direkte på tagene.

Åbent hus arrangementet foregår på adressen Østergårdsparken 103 – 111.

Solprismet er en kasse med indeklima og energikomponenter som varmepumpe, tank til lagring af varmt vand, inverter til omformning af den producerede solstrøm til vekselstrøm samt ventilationsanlæg med varmegenvinding, der ventilerer mekanisk og genbruger varmen i luften.

Kombinationen af flade tage og energi- og indeklimakomponenter i byggeriet har i en årrække været en kendt udfordring for arkitekter, konstruktører og bygherrer. En gevinst ved solprismet er, at de komponenter, der normalt vil være installeret i teknikrummet til selve huset, nu flyttes op på husets tag, og dermed giver mere plads i boligen.

Solprismet præfabrikeres og leveres som et færdigt element direkte på byggepladsen.

For yderligere oplysninger træffes administrerende direktør Torben Overgaard på tlf. 40 40 72 36