Helhedsplanen: Vigtige aftaler på plads

Endelig tidsplan for byggerierne i Gellerup og på Toveshøj aftales på møde i marts

Af Keld Albrechtsen, næstformand i Brabrand Boligforening, foto Bo Sigismund

Vigtige aftaler faldt på plads under et møde mellem Aarhus Kommune og Brabrand Boligforening 6. februar 2013. Her deltog borgmesteren, rådmændene og repræsentanter for grupperne i byrådet. Foreningsbestyrelsen, de to afdelinger og boligforeningens administration var repræsenteret.

Keld Albrechtsen

Det er nu aftalt, at den kommende letbane skal gå gennem bygaden direkte ned til City Vest. Dermed undgår vi, at letbanen drejer øst om City Vest, hvilket ville have skåret for dybt i de rekreative arealer langs den nærmeste blok på Gudrunsvej. Den valgte linjeføring bliver god for de butikker, der er i centeret, og for de kommende butikker i det område, hvor biblioteket nu ligger.

Vi fik samtidig løst problemet med udkørsel fra Toveshøj til Edwin Rahrsvej, så beboerne her bevarer deres udkørsel. Det betyder, at vi i løbet af et års tid kan begynde at bygge bygaden og den ny Edwin Rahrsvej. De sidste detaljer i tidsplanen skal godkendes på et nyt møde i marts – og så kan beboerne i de tre blokke, der skal rives ned for at give plads til bygade og kommunale arbejdspladser, få besked.

Plejeboliger, beboerhuse og ungdomsboliger
En plan for ungdomsboliger og uddannelsescampus i Gellerup – som blandt andet betyder ombygning af de to såkaldt blå blokke A9 og A10 – skal godkendes på et møde i juni. Planen skal indeholde et antal ungdomsboliger svarende til 10.000 m2 boligareal. Samtidig vil kommunen opføre plejeboliger på Toveshøj, hvor der også skal bygges sundhedscenter med tilhørende lokalcenterfaciliteter i forbindelse med det kommende beboerhus.

Det er tanken, at der på Toveshøj også skal ombygges til ældreboliger. Der var orientering om disse planer på et ekstraordinært beboermøde på Toveshøj 19. februar. Arbejdet med forberedelsen af de ny beboerhuse i Gellerup og på Toveshøj er sat i gang. I første omgang handler det om at inddrage bl.a. beboerne og foreningerne, og der er nu udpeget en lang række “piloter”, der skal indgå i denne omfattende proces.

Nye plusområder
En vigtig del af helhedsplanen handler om nye byggerier, der bl.a. skal ligge langs Ringvejen på den jord, der tilhører boligforeningen og de to afdelinger.

Vi vil udvikle planen for dette erhvervsareal, så det vil være konkurrencedygtigt med de øvrige udviklingsområder i kommunen. Der er tale om betydelige byggemuligheder, bl.a. et højhus på hjørnet af Ringvejen og Edwin Rahrsvej.

Her skal letbanen i fremtiden gå ind i området, og det vil skabe et centralt punkt for den kollektive trafik. Salg af jord i disse områder kommer både boligforeningen og Helhedsplanen til gode.

Kommunen vil få mulighed for at sælge grunde i området ved det nuværende bibliotek i Gellerup og vil på den måde også få kontant fordel af den nye butikskile, der kan bygges i den sydlige ende af bygaden. Vi har aftalt med kommunen, at der skal lægges vægt på at få gennemført den nødvendige planlægning, så disse økonomiske muligheder kan udnyttes til gavn for alle.

Sociale planer
Der arbejdes til stadighed på at udbygge den sociale indsats. Det handler om en ny social helhedsplan for boligforeningen og en social handleplan, som kommunen udarbejder. Den kommer bl.a. til at indeholde en forstærket sundhedsindsats og arbejdet med at forebygge kriminalitet og hærværk.

Vi har fået en redegørelse fra politiet, der viser, at kriminaliteten er faldet fra 2011 og til 2012, men det gælder dog ikke for hærværk. Her er antallet af anmeldelser desværre steget. Det er derfor aftalt, at der skal gøres en ekstra indsats af alle parter for at få nedbragt Gellerups og Toveshøjs udgifter til udbedring af hærværk. En afgørende indsats skal også gøres for at få alle de unge videre fra skole til uddannelse.

Med disse indsatser er det vurderingen, at den positive udvikling, som er i gang, vil kunne fastholdes i de kommende år.