Fritvalgs-tv eller pakkeløsning

Hvad er op og ned, når fritvalgs-tilbud fra Boxer sammenlignes med Stofa?

I Brabrand Boligforening har de fleste afdelinger kabel-tv fra Antenneforeningen Aarhus med Stofa som leverandør. Her har vi en kollektiv pakkeløsning, hvor den lille grundpakke for nogle år siden afløste den dyrere store programpakke.

En del beboere har i mange år efterlyst en fritvalgs-løsning, hvor beboerne selv kan bestemme, hvilke kanaler de får ind i husstanden – og især betaler for. En sådan løsning har i mange år ikke været mulig af kommercielle og tekniske grunde.

Men nu kan man få det sådan, ikke fra antenneforeningen og Stofa, men derimod fra betalings-tv-udbyderen Boxer TV.

Edvin Juhl

Edvin Juhl

Fritvalg ikke helt frit

Boxer lancerer nu et nyt produkt, hvor kunden for 29 kr. månedligt pr. kanal selv kan vælge de kanaler, som kunden ønsker at modtage. Forudsætningen er blot, at der skal tegnes et abonnement på 79 kr. månedligt, hvor kunden får leveret Danmarks Radios seks kanaler. Prisen for fritvalg er derfor reelt 108 kr. månedligt for syv kanaler.

For den lille programpakke hos Stofa skal vi i 2014 betale 119 kr. pr. måned. For de penge får vi 26 tv-kanaler, en del radiokanaler leveret og en 256 Kb internetforbindelse. Så for 11 kr. ekstra om måneden får vi således leveret 19 tv-kanaler mere end Boxers fritvalgs-løsning. Og det er vel ikke så dårligt.

Jeg har i mange år forsøgt at forklare tilhængere af fritvalgs-tv, at det ikke vil blive billigere end vores nuværende kollektive løsning. Boxers nye tiltag viser med al tydelighed, at fritvalgs-tv ikke er løsningen. I hvert fald ikke for nærværende. Om det så bliver engang, det må tiden vise.

Gratis kanaler koster

Mange har nemlig den fejlagtige opfattelse, at der i en programpakke, som vores, er nogle gratis kanaler. Men det er der kun i kraft af, at de leveres sammen med nogle betalingskanaler. Skal kanalerne leveres enkeltvis, så kommer de også til at koste penge. Hos Boxer tager de 29 kr. månedligt pr. kanal – og så gælder det i øvrigt ikke TV3 og Kanal 5, som er noget dyrere.

Tv-udbyderne som Viasat og lignende får penge ind på to måder; ved direkte betaling for kanalen fra tv-seere og ved reklamekroner fra annoncører. Reklameindtægterne beregnes på baggrund af, hvor mange husstande der får kanalen leveret. Der betyder derfor, at der er stor forskel på reklameindtægterne, hvis en kanal ligger i den lille programpakke med 65.000 husstande eller i en programpakke med 5-, 10-, eller 20.000 husstande.

Tv-leverandører, som antenneforeninger, Stofa o.l. betaler derfor ikke det samme pr. husstand for en betalingskanal i grundpakken, som hvis den skal ligge i en tillægspakke.

I tilgift for at lægge en betalingskanal i grundpakken får antenneforeningen som regel også retten til at vise nogle af de såkaldte ”gratis” kanaler. Det er forklaringen på, at vi i vores lokale grundpakke nu også har et par betalingskanaler.

Abonnement dækker vedligehold

Boxers produkt viser også med al tydelighed, at en kunde ikke blot kan købe en enkelt kanal til småpenge. Der skal også et abonnement til for at dække alle udgifterne til distribution og service.
Antenneanlægget i vores afdelinger ejes af den enkelte afdeling. Det skal udskiftes, vedligeholdes og afskrives på helt samme måde som afdelingens øvrige el-installationer. Vedligeholdelsen er derfor også med i betaling for grundpakken.

Derfor kan vi heller aldrig få en nulbetaling for tv-anlægget, selvom vi ikke benytter det. Helt på samme måde som alle vores øvrige huslejeudgifter. Beboere uden bil kan ikke slippe for at betale til vedligehold af P-pladser, ligesom beboere uden børn heller ikke kan slippe for at betale til vedligehold af legepladser osv.

En god løsning for beboerne

Den programpakke, vi har i Brabrand Boligforening, er væsentlig billigere end prisen for den normale programpakke til en enkelt tilslutter, vi får nemlig en del rabat med vores kollektive aftale.
I 2014 betaler vi således kun 119 kr. månedligt for en programpakke, som normalt koster 165 kr.

Der er derfor sund fornuft i, at vi bevarer en kollektiv løsning i hele boligforeningen.

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2014-02 Marts

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2014-02 Marts side 18
i sektionen Kommentar

forsiden af magasinet 2014-02 Marts

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Kollektivbyen
Gudrunsvej 78, 2.-3.sal
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data