Gellerup forsøger at afværge etnisk ældrebombe

På 10 år bliver antallet af etniske ældre fordoblet, og det kommer bag på mange kommuner. I Århus er der flere initiativer i gang, hvor bl.a. Lokalcentret Gellerup har fokus på Sundhedssfremme for ældre flygtninge og indvandrere. Etniske ældre er en udfordring ikke blot for systemet men også for den ældre og familien:

“Blandt andre har hjemmeplejen Gellerup ved Århus oplevet, hvor svært det er at overtale indvandrerfamilierne til at bruge offentlige tilbud. Ofte må sønnerne tage beslutningen til slut. Det kræver et dramatisk brud med familietraditionerne.

SF”eren Özlem Sara Cekic har offentligt gjort op med tabuet som dansk-kurdisk sygeplejerske og folketingsmedlem: Hun har allerede nu sagt til sin mor, at hun må regne med at tilbringe sine sidste år på et plejehjem,” skriver Nyhedsinformation.dk, der er en del af Aller Business A/S.

Arkivfoto af Ulrik Ricco Hansen: Lokalcentret Gellerup (ved Gellerup Kirke - over for City Vest)

Arkivfoto af Ulrik Ricco Hansen: Lokalcentret Gellerup (ved Gellerup Kirke - over for City Vest)

Har opgivet at vende hjem
Ældre indvandreres ofte mere slidte helbred betyder, at de vil være mere og tidligere plejekrævende.
Ældre indvandrere vil desuden ikke bare udgøre et stigende antal, men også en stigende andel af ældrebefolkningen (1,4 pct. i 2006 og 3,8 pct. i 2030).
Når den etniske ældrebombe allerede er eksploderet, skyldes det ikke alene, at gruppen af etniske ældre stiger, men også at mange af de gamle har opgivet at tage tilbage til hjemlandene, som planen var, da de kom til Danmark i 60erne og 70erne

Jul og ramadan-fest
Århus Kommune har i 2009 bl.a. udgivet pjecen “Det gode møde – Inspiration til medarbejdere, der løser opgaver hos ældre flygtninge og indvandrere indenfor pleje og praktisk hjælp.” Den henvender sig til sundhedspersonalet og vejleder bl.a. om hvordan plejehjemmet takler det, når resten af et plejehjem skal have flæskesteg juleaften – eller når indvandrerne vil fejre deres Eid efter ramadanen.
“Sprog, livsstil og kost spiller ind. Slik spiller en stor rolle ved festligheder for mange indvandrere – og det er noget skidt, når diabetes II er mere udbredt hos indvandrere, ligesom man ser flere hjerte- og karsygdomme og lungesygdomme,” skriver nyhedstjenesten.

Læs mere:
Hjemmeside for Nyhedsinformartion: http://www.nyhedsinformation.dk
Etnisk ældrebombe kommer bag på kommunerne

Hjemmeside for Århus Kommune: http://www.aarhuskommune.dk
Pjece “Det gode møde – Inspiration til medarbejdere…” (pdf)

Blogartiklen er oprettet: 24. okt 2009. Opdateret 30. okt 2009 kl. 08:35


Del eller print denne side:  


 
 


Blog-arkiver: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | jan | feb | mar | apr | maj | 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt