40 år med beboerbrygget øl
Haandbryggerlauget af 1970 kan på torsdag den 25. marts fejre 40-årsjubilæum.
Håndbryggerlauget holdt stiftelsesfest og ”den festlige optakt var de nyudklækkede bryggeres triumftog fra bryggerlokalet på Dortesvej til festsalen anført af Aarhus Pigegardes tambourmajor og harmoniorkestret Kærne,” skrev Skræppebladet i et af de allerførste numre i april 1970.
![Arkivfoto af Sebastian Adorján Dyhr: Håndbryg i Laden Arkivfoto af Sebastian Adorján Dyhr: Håndbryg i Laden](/wp-content/uploads/2010/03/haandbryg-sad.jpg)
Arkivfoto af Sebastian Adorján Dyhr: Håndbryg i Laden
Million-bryg
Beboere i Brabrand Boligforening, der brygger øl i fritiden skabte stor opsigt i 1970. Det var dengang det første sted i landet en almen boligforening lagde lokaler til brygning af øl. Kort efter fulgte også en beboeraktivitet i boligforeningen med brygning af vin, men det er ølbrygningen, der har overlevet.
Øllet brygges i gamle mælkejunger og i de seneste 40 år har over 700 medlemmer brygget over 10.000 junger øl. Det er langt over 400.000 liter øl, svarende til over over en 1,2 million flasker.
Øl i den gamle hestestald
Håndbryggerlauget holder til i en gammel, ombygget hestestald i Tousgårdsladen på Edwin Rahrsvej. Her har medlemmerne selv har indrettet kogerum, kølerum, ølsmedie, laugsstue og køkken.
Der er åbent en gang om ugen, og på denne laugsaften er der livlig brygaktivitet og laugsbryg på ølhanen.
Lokalerne bliver også flittigt benyttet til andre laugsarrangementer og fester, samt medlemmernes egne fødselsdage, brylluper m.v.
Alle der bor i Brabrand Boligforening kan blive medlem, men op til 40 % af medlemmerne må bo uden for boligforeningen. Ved indmeldelse får man instruktion i, hvorledes man brygger – al nødvendigt udstyr og materialer forefindes i lauget.
Kom let i gang med eget øl
“Ølbrygning er et håndværk, der kræver en del erfaring, som man ikke lige kan læse sig til. Samtidig kræver det en del udstyr, materialer og plads, som den, der bor i en lejlighed, ikke har let adgang til.
Gennem medlemskab af foreningen kan den enkelte møde andre, der med glæde deler ud af sine erfaringer, samtidig med at man i fællesskab indkøber de mange typer af ingredienser og materialer, der er grundlaget for at brygge god og spændende øl.
Man kan starte med at følge med på de ugentlige bryggeaftner, men når der er tilstrækkeligt mange nye, opstartes et egentligt bryggekursus,” kunne man læse i Skræppebladet februar 2009.
Maser af jubilæum
Gellerupparken, Skræppebladet, Haveforeningen Grønærten og Haandbryggerlauget af 1970 fejrer alle 40-årsjubilæum i 2010.
Læs mere:
Hjemmeside for Haandbryggerlauget af 1970: http://www.haandbryggerlauget.dk
Historie
Hjemmeside for Danske Ølentusiater: http://www.ale.dk
Hjemmeside for Håndbryg: http://www.haandbryg.dk
Skræppebladet:
Bryggerheksen underholdt nyudnævnte Håndsvendebryggere
Haandbryggerlauget af 1970 – en tradition der fastholdes
Finere mænd inviterede – middag med håndbryg for beboerne
Haandbryggerlauget
Læs også
▮ Skræppebladets blog,
Øl-nyt: Duelund Bryglade, Årets Bryggeri, Viborg Bryghus, påskebryg, Halsnæs Bryghus osv. « Beerticker.dk:
[...] Jeg kan tilføje at interessen for øl startede her for Ole Madsen, redaktør af ØLentusiasteN. 40 år med beboerbrygget øl [...]
Link: http://beerticker.dk/oel-nyt-duelund-bryglade-aarets-bryggeri-viborg-bryghus-paaskebryg-halsnaes-bryghus-16446