”Jeg håber, at Brabrand Bolig­forening får ja-hatten på, så vi kan finde en god løsning”

På byrådsmødet den 13.5 besluttede Aarhus Byråd at sende punktet om forberedelse af en helhedsplan for Skovgårdsparken i udvalg

Højhuset på Astridsvej i Skovgårdsparken skal gennemgå en såkaldt sokkelrenovering.

Højhuset på Astridsvej i Skovgårdsparken er i så dårlig stand, at der er tanker om at rive det ned.

Den beslutning kom efter en times lang debat, hvor bølgerne indimellem gik højt.
Skovgårdsparken er på den såkaldte ghettoliste og er i fare for at ende på listen igen til december. Hvis en afdelingen har ligget på listen i fem år, kan den betegnes som en ” hård ghetto”.

Derfor har Bünyamin Simsek (rådmand for Teknik og Miljø) og Jacob Bundsgaard indstillet, at der allerede nu forberedes en helhedsplan for området. Helhedsplanen kan bevirke, at der skal rives blokke ned i afdelingen.

Se indstillingen her

Et næsten samlet byrådet er enige om, at påbegynde forberedelsen. Det eneste parti, der er imod, er Enhedslisten. Her pegede Lone Norlander Smith på, at ” det aldrig har hjulpet at rive sikkerheden ned over hovedet på folk”.
Hun forklarede også at beboere i disse områder også bliver hårdt ramt af corona fordi mange af dem er ufaglærte og derfor har mistet deres job.

Liv Gro Jensen fra Alternativet foreslog, at vente og se, hvilke effekt coronakrisen har på området.
” Vi skal besinde os og afvente udviklingen efter corona inden vi tager initiativer, ” sagde hun i sin ordførertale.

Stor tilslutning fra Venstre

Heidi Bank (Venstre) var helt med på at gennemføre planen:

” Det er vigtigt, at vi ikke har parallelsamfund, at kvinder har samme forhold som mænd, de skal kunne skabe sig en tilværelse, hvor de kan finde værdi,” forklarede hun og mente, at det var rart at se, at de fleste partier i byrådet var realistiske i forhold til at komme i gang med at løse i udfordringer der findes i Skovgårdsparken.

Noget af det samme som Rådmand Bünyamin Simsek ind på. Han gik dog mest til angreb på Enhedslisten for ikke at bakke om op helhedsplanen:
” Det er godt, at mange anerkender og indser de problemer, der findes i de områder, men der er partiet, især Enhedslisten, som ikke forstår, at der er en negativ udvikling.”

Her tog Lone Norlander (Enhedslisten) til genmæle:
” Det ville klæde vores debat, at respektere, at vi har forskelligt udgangspunkter og holdninger. Det er ikke fordi vi ikke læser indstillingen, vi er bare uenige om hvordan vi gør tingene.”

Fysiske og sociale tiltag skal supplere hinanden i omdannelsen af Skovgårdsparken. Blandt andet skal der ske noget med “højhuset”, der er i meget dårlig forfatning.

Alle skal have lige muligheder

Det var en sætning som gik igen ofte i debatten. Blandt andet fra Anders Winnerskjold fra Socialdemokratiet.

” Det er afgørende, at områderne bliver en integreret del af byen. Børn skal ikke vokse op i områder hvor et stort antal af voksne ikke har et arbejde og hvor der er flere kriminelle. Vi vil gerne have at alle har flere muligheder”.

Knud N Mathiesen (Dansk Folkeparti) var inde på, at det ville være ærgerligt at rive gode nyrenoverede boliger ned, men at det kunne komme på tale. Han anbefalede dog at starte med højhuset, der alligevel var i så dårlig stand, at der er tale om at rive det ned.

Vi skal snakke mindre ghetto

Både Rabih Azad-Ahmad (rådmand for Kultur og Borgerservice fra de Radikale) og Lone Norlander Smith kom ind på selve retorikken. De mente begge to, at man skal holde op med at kalde et område for en ghetto.

”Jeg håber vi kan snakke mindre ghetto og mere om hvad, vi kan gøre for at hjælpe beboerne, sagde Rabih Azad-Ahmad. Han mente ikke, at de resurstærke havde lyst til at flytte til et område, der blev betegnet som en ghetto. Det var Lone Norlander enig i, selvom hun ikke brød sig om at sætte beboerne i kasser ved at betegne dem som ressourcesvage- eller ressourcestærke.

Hvad er så løsningen?

Enhedslisten fik en del spørgsmål om, hvad de ville gøre, når de ikke ville være med til helhedsplanen. Både fra Socialdemokratiet og Venstre. Her svarede Lone Norlander, at ” vi har en plan for lige muligheder for alle, jeg synes, at vi tager det ansvar til fulde i forhold til den politik, vi fører. Vi lukker ikke øjnene, vi mener ikke, at det løses i denne plan. Vi mener ikke at det er en løsning at rive ned og erstatte med ejerboliger, som folk ikke har råd til at bo i.”

Tag ja-hatten på

Aarhus Stiftstidende havde samme dag som byrådsmødet en længere artikel om punktet. Her udtaler direktøren fra Brabrand Boligforening, Keld Laursen, sig om, at Brabrand Boligforening gerne vil samarbejde med kommunen, men at man ikke kan støtte op om en plan, der omfatter nedrivninger. Det fik Mette Skautrup fra de Konservative til at appellere til Brabrand Boligforening om at tage ja-hatten på og samarbejde.

Samme udtalelse fik også borgmester Jacob Bundsgaard til at sige:

” Når vi går sammen kan vi skabe bedre vilkår for hele byen. Skovgårdsparken har bevæget sig i den gale retning. Det kalder på handling fra byrådets side og håber vi kan finde et godt samarbejde med boligforeningerne”.

Læs Stiftens artikel her

Sagen kommer nu for økonomiudvalget, der ventes at holde møde i næste uge. Her har alle mulighed for at komme til foretræde og tale om sagen.
Du kan læse mere om foretræde her

Læs også

▮ Skræppebladets blog,

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt på
Skræppebladets blog

af Elsebeth Frederiksen

blog-logoI kategorierne:

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Gellerup Museum
Gudrunsvej 16, 6
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data