Fredspladsen ved Gellerup Kirke kan blive kulturelt kraftcenter

Måske skal det tidligere Kultur- og Aktivitetscenter på Gudrunsvej 78-82 alligevel ikke rives ned og sælges til boligbyggeri. Et væld af kulturprojekter bobler nu omkring Fredspladsen, og Aarhus Kommune vil nu undersøge, om det kan blive et nyt kulturelt kraftcenter

Mange kulturaktiviteter har gennem de sidste par år givet masser af liv på Fredspladsen.

I december 2019 besluttede Aarhus Byråd at give virksomhedsfællesskabet KollektivByen to år mere som lejere af den øverste del af Gudrunsvej 78. Kommunen vil nu bruge tiden på en nærmere undersøgelse af bygningernes stand og muligheder, og finde ud af hvordan området omkring pladsen foran Gellerup Kirke kan bidrage til Gellerups udvikling.

Måske kan den kommende Gellerup Højskole, KollektivByen og de mange andre kommende aktiviteter ”tiltrække nye brugere og besøgende og bidrage til at skabe et attraktivt byliv i området”, står der i en indstilling, Aarhus Kommunes Magistrat mandag behandlede.

Kommunen har været i dialog med Realdania, der muligvis vil finansiere undersøgelsesarbejdet – også selvom det kan ende med, at byrådet til sidst alligevel beslutter at fjerne bygningerne og sælge området som byggegrunde.

Gellerup Højskole og Forsamlingshus på vej

Faktisk er der allerede en masse i gang i området. KollektivByen meddelte forleden, at den øverste etage på Gudrunsvej 78 nu er fyldt op med mindre virksomheder, så man nu er klar til at tage endnu en etage i brug.

Desuden blev Foreningen Gellerup Højskole for nylig dannet med tidligere skoleleder på Nordgårdskolen, Rani Hørlyck, som bestyrelsesformand og med en række andre profilerede medlemmer af bestyrelsen.

Forløberen for højskolen, Gellerup Forsamlingshus, er allerede godt på vej, ført an af 10 unge fra Gellerup og resten af Aarhus, og som de kommende år vil sætte sit aftryk med en lang række aktiviteter, finansieret af en bevilling på to mio. kr. fra Kulturministeriet.

Aarhus Universitet og VIA University College er etableret

Samtidig udvikles en række andre ideer i øjeblikket: Gellerup Kirke ønsker at skabe et Fredens Hus med socialøkonomisk virksomhed, rådgivning, religionsdialog og meget mere. Desuden er Gellerup Kirke involveret i andre projekter, bl.a. om antiradikalisering i folkeskolen.

Også Grundtvigs Forum har etableret sig i området, ligesom Aarhus Universitet og VIA University College nu har aktiviteter i bygningerne omkring Fredspladsen.

Desuden er en række andre kulturaktører og iværksættere fra hele Brabrand engageret i endnu flere store projekter, blandt andet et ambitiøst fotomuseum, der samlet set kan være med til at gøre området omkring Fredspladsen til et kulturelt kraftcenter med bæredygtighed som den centrale akse både fysisk og socialt.

Tre fokusområder

Området omkring Fredspladsen, omkranset af platantræer og med Gellerup Kirke som nabo, var oprindelig tænkt som et levende bymiljø, og særligt arkitekt Anna Mette Exner har længe talt varmt for at bevare bygningerne og arbejde på at udnytte det kæmpe potentiale, hun mener, området har.

Det er den vision, Aarhus Kommune nu også går aktivt ind i. Overordnet får udviklingsarbejdet tre fokusområder:

  • Bygningernes anvendelse, herunder konkret vurdering af såvel stand, udviklingsmuligheder som salgsværdi.
  • Indhold og identitet: Kvalificering af ideerne med f.eks. højskole, forsamlingshus, miljø for kreative erhvervsvirksomheder, kulturinstitution, socialøkonomiske virksomhed og dialog-og forskningscenter.
  • Finansiel afklaring: Vurdering af økonomi ved salg, renovering og udviklingsideerne generelt, herunder arbejdet med klimamæssigt bæredygtige løsninger.

Læs også

▮ Skræppebladets blog,

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt på
Skræppebladets blog

af Elsebeth Frederiksen

blog-logoI kategorierne:

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Kollektivbyen
Gudrunsvej 78, 2.-3.sal
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data