Fredspladsen ved Gellerup Kirke kan blive kulturelt kraftcenter

Måske skal det tidligere Kultur- og Aktivitetscenter på Gudrunsvej 78-82 alligevel ikke rives ned og sælges til boligbyggeri. Et væld af kulturprojekter bobler nu omkring Fredspladsen, og Aarhus Kommune vil nu undersøge, om det kan blive et nyt kulturelt kraftcenter.

Mange kulturaktiviteter har gennem de sidste par år givet masser af liv på Fredspladsen.

Tekst og foto Peter From, Voresbrabrand.dk

I december 2019 besluttede Aarhus Byråd at give virksomhedsfællesskabet KollektivByen to år mere som lejere af den øverste del af Gudrunsvej 78. Kommunen vil nu bruge tiden på en nærmere undersøgelse af bygningernes stand og muligheder, og finde ud af hvordan området omkring pladsen foran Gellerup Kirke kan bidrage til Gellerups udvikling.

Måske kan den kommende Gellerup Højskole, KollektivByen og de mange andre kommende aktiviteter ”tiltrække nye brugere og besøgende og bidrage til at skabe et attraktivt byliv i området”, står der i en indstilling, Aarhus Kommunes Magistrat mandag behandlede.

Kommunen har været i dialog med Realdania, der muligvis vil finansiere undersøgelsesarbejdet – også selvom det kan ende med, at byrådet til sidst alligevel beslutter at fjerne bygningerne og sælge området som byggegrunde.

Gellerup Højskole og Forsamlingshus på vej
Faktisk er der allerede en masse i gang i området. KollektivByen meddelte forleden, at den øverste etage på Gudrunsvej 78 nu er fyldt op med mindre virksomheder, så man nu er klar til at tage endnu en etage i brug.

Desuden blev Foreningen Gellerup Højskole for nylig dannet med tidligere skoleleder på Nordgårdskolen, Rani Hørlyck, som bestyrelsesformand og med en række andre profilerede medlemmer af bestyrelsen.

Forløberen for højskolen, Gellerup Forsamlingshus, er allerede godt på vej, ført an af 10 unge fra Gellerup og resten af Aarhus, og som de kommende år vil sætte sit aftryk med en lang række aktiviteter, finansieret af en bevilling på to mio. kr. fra Kulturministeriet.

Aarhus Universitet og VIA University College er etableret
Samtidig udvikles en række andre ideer i øjeblikket: Gellerup Kirke ønsker at skabe et Fredens Hus med socialøkonomisk virksomhed, rådgivning, religionsdialog og meget mere. Desuden er Gellerup Kirke involveret i andre projekter, bl.a. om antiradikalisering i folkeskolen.

Også Grundtvigs Forum har etableret sig i området, ligesom Aarhus Universitet og VIA University College nu har aktiviteter i bygningerne omkring Fredspladsen.

Desuden er en række andre kulturaktører og iværksættere fra hele Brabrand engageret i endnu flere store projekter, blandt andet et ambitiøst fotomuseum, der samlet set kan være med til at gøre området omkring Fredspladsen til et kulturelt kraftcenter med bæredygtighed som den centrale akse både fysisk og socialt.

Tre fokusområder
Området omkring Fredspladsen, omkranset af platantræer og med Gellerup Kirke som nabo, var oprindelig tænkt som et levende bymiljø, og særligt arkitekt Anna Mette Exner har længe talt varmt for at bevare bygningerne og arbejde på at udnytte det kæmpe potentiale, hun mener, området har.

Det er den vision, Aarhus Kommune nu også går aktivt ind i. Overordnet får udviklingsarbejdet tre fokusområder:

  • Bygningernes anvendelse, herunder konkret vurdering af såvel stand, udviklingsmuligheder som salgsværdi.
  • Indhold og identitet: Kvalificering af ideerne med f.eks. højskole, forsamlingshus, miljø for kreative erhvervsvirksomheder, kulturinstitution, socialøkonomiske virksomhed og dialog-og forskningscenter.
  • Finansiel afklaring: Vurdering af økonomi ved salg, renovering og udviklingsideerne generelt, herunder arbejdet med klimamæssigt bæredygtige løsninger.
Blogartiklen er oprettet: 23. jun 2020. Opdateret 24. jun 2020 kl. 07:03


Del eller print denne side:  

Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 


Blog-arkiver: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | jan | feb | mar | apr | maj | jun | aug | 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt