Infomaterialet på somalisk er nærmest ubrugeligt

Oversættelserne af det officielle corona-oplysningsmateriale ligner noget, der er kørt igennem Google Translate, skriver det somaliske corona- taskforce i et åbent brev til statsminister Mette Frederiksen. 

Tekst Elsebeth Frederiksen, fotos Somalisk corona taskforce i Århus

Efter det kom frem, at et høj andel af de nye smittede i Århus, var af somalisk afstamning, gik de somaliske foreninger hurtigt i gang med oplysningsarbejdet. Der er godt nok allerede udsendt materiale på somalisk fra Sundhedsstyrelsen, men det viste sig, at de var meget dårligt oversat.
” Vi blev chokerede over at opdage, at oversættelsen fra dansk til somalisk er så dårlig, at materialet stort set er ubrugeligt. Kun omkring 50 procent af det er forståeligt. Det ligner en tidlig google-oversættelse, hvor der oversættes ord for ord, og forståelsen dermed går tabt,” lyder det fra Daud Hussein Ahmed fra AarhuSomali.

Det somaliske taskforce i Århus har selv fremstillet materiale, som er oversat korrekt.

I brevet står der blandt andet:
“Kære Mette Frederiksen. Du har på et pressemøde d. 15. august efterlyst ansvar fra etniske minoriteter for bekæmpelse af corona-smitten. I den forbindelse vil vi fortælle dig, at de somaliske foreninger i Aarhus fra smittens start har taget dette meget alvorligt og informeret kraftigt om det. Senest har vi, på baggrund af de højere smittetal, nedsat en somalisk corona-taskforce i Aarhus, i tæt samarbejde med Aarhus Kommune. I dette samarbejde gør vi en aktiv opsøgende indsats med information og rådgivning. Det er beskrevet i et indslag i TV2 Østjylland d. 15.8.2020, med overskriften: ”Somalisk forening går til kamp mod corona: – Vi vil tage samfundsansvar”.”

Den første udgave, der først blev udgivet af Sundhedsstyrelsen.

Den udgave, som nu hænger i opgangene. Blandt andet i Gellerup.

Det somaliske taskforce har nu lavet deres egen oversættelse,  sat det grafisk op og selv printet dette nye info-materiale. Herefter har de som vist i TV2 Østjylland, være ude flere steder, delt materialer ud og talt med mange mennesker. De bliver vi desuden ringet op af mange, som de rådgiver over telefonen. Og de kan nu se, at smittetallene falder.

” Som du kan forstå, tager vi bekæmpelsen af corona-smitten meget alvorligt. Yderst alvorligt er det også, at danskere med somalisk baggrund bliver udskammet og chikaneret pga. den øgede smitte. Derfor er det meget ærgerligt, at du også udpeger enkelte grupper af smittede, de etniske minoriteter. Men vi er trods alt glade for dine ord ved pressemødet: ”Vi ønsker ikke et samfund, hvor enkeltpersoner eller grupper bliver hverken dæmoniseret eller endnu værre chikaneret. Det er ikke i orden – selvfølgelig.” Vi håber rigtigt meget, at du sætter handling bag disse ord.”

Somalisk corona-taskforce i Aarhus slutter brevet til Statsministeren med at invitere hende til Århus, så de kan fortælle hende om deres indsats og vise hende, hvordan de arbejder med at begrænse smitten.

 

 

Blogartiklen er oprettet: 21. aug 2020


Del eller print denne side:  

Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 


Blog-arkiver: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | jan | feb | mar | apr | 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt