Ungdomspolitiker fra »Det Ydre Gellerup«

Sikkerhedsvagt, it-studerende, hjemmeværnsmand og politisk aktiv efter fem år i Danmark

tekst og foto af Ulrik Ricco Hansen

Senan Ali er født i det nordlige Irak, hvor turkmenerne udgør cirka 12 % af befolkningen. Et mindretal, der blev forfulgt af Saddam Hussein, da Senan sammen med familien flygtede til Danmark som 16-årig. Det er fem et halvt år siden, og Senan har levet efter sin egen strategi om at lære mest muligt på kortest mulig tid.

I dag bor han i Viby, men han er ofte i Gellerup, ikke mindst i Bazar Vest, hvor han tidligere har været ansat i den store restauration ved indgangen til grønt-afdelingen. Det er også her Skræppebladets udsendte møder ham til en snak om livet i Danmark, om Gellerup og om holdninger.

urh-senan-ali-1.jpg

”Jeg vil gerne flytte til Gellerup som rollemodel. Men der skal være mindre kriminalitet, mere tryghed og flere grønne områder,” siger 21-åige Senan Hussain Ali, der er it-studerende og medlem af Radikal Ungdom.

Ressourcer og tilbud
”Gellerup er et interessant område med utrolig mange ressourcer, dejlige mennesker og interessante kulturelle værdier. Dette burde i langt højere grad udnyttes positivt,” siger Senan og uddyber: ”Der er f.eks. mange nationaliteter, som har bragt mange erfaringer med fra hjemlandet. Det bliver ikke rigtig i dag anvendt i dag, hvor f.eks. akademikere kører taxa.”

Senan ser et stort problem for unge i Gellerup-området: ”Der mangler tilbud til de unge i Gellerup. Det er et problem, at der ikke er noget, der har åbent om aftenen. I det hele taget mangler der aktiviteter i Gellerup. Det resulterer i, at kriminalitet bliver brugt som udtryk,” siger han og ryster lidt på hovedet.

Kulturel splittelse
Efter hans opfattelse er unge splittede mellem to kulturer; den danske og den, forældrene har rod i. ”Det er også et problem, når der er ressourcesvage forældre og politi, der sviner de unge til, som bl.a. Nyhedsavisen har skrevet om,” siger han og fortæller om de mange avisudklip, han har samlet ind om emner, der optager ham.

”Dialog er bedre end hårde metoder. Unge bliver frustrerede, og mange tror at integration er lig med assimilation,” siger han. Assimilation betyder tilpasning, indlemmelse, fuldstændig optagelse, og for personer med anden etnisk baggrund kan det altså betyde ”at blive præcis ligesom danskerne er i forvejen”.

”Det kan de naturligvis ikke leve op til, så nogle opgiver og havner i forkerte grupper. Nogle bliver fanatiske. Og her er de unges forældre meget, meget vigtige,” siger han.

Max glad for højskole
Senan boede de første tre år i Danmark i Skive i Nordjylland. Siden er han og familien flyttet til det sydlige Århus, som han selv betegner som ”det ydre Gellerup”.

Han kender til hverdagen i en dansk folkeskole og på en ”dansk” folkehøjskole. I 2005 deltog han på et internationalt forløb på Rønshoved Højskole i Flensborg.

”Jeg lærte meget dansk, engelsk og tysk, for det var et hold med mange forskellige nationaliteter fra forskellige lande,” siger Senan, der ikke skjuler sin begejstring for højskoler. ”Jeg har foreslået højskoleophold og efterskoleophold til flere unge. Så jeg er max glad for planerne om en højskole i Gellerup.

Jeg har også været med til at arrangere et møde med repræsentanter fra Højskolernes Hus, Rabih og en integrationskonsulent,” siger han og får nævnt, at han kender Rabih Azad-Ahmad gennem sit politiske arbejde.
Senan er medlem af Radikal Ungdom, og kender på den måde byrådsmedlemmet fra Det Radikale Venstre.

Aktiv fritid
Det er ikke i kun lokalpolitisk Senan er aktiv. Han er med i den Irakiske Turkmenske Forening, og ikke bleg for at holde tale, når der i Århus demonstreres for det turkmenske mindretal og imod den nye irakiske forfatning. Han har også været gæst hos Go’Aften Danmark, der i Århus Festuge sendte fra Århus. Sammen med Rabih talte han om terrorsagen fra Vollsmose og den holdning, der møder alle muslimer på baggrund af en sådan sag.

Senan er uddannet vagtfunktionær, og arbejder som sikkerhedsvagt ved AGF-kampe på NRGi-Park. Han holder sig i form med svømning på Tovshøjskolen. Og så er han aktiv i hjemmeværnet: ”Det er sjove aktiviteter og fysisk træning. Det kan jeg kun anbefale andre unge,” siger han med et stort smil.

Involveret borger
Når der er borgermøder i Gellerup møder Senan op. Senest var med til mødet i august om helhedsplanen for Gellerup/Toveshøj-området. ”Rabih ringede mig op og fortalte om mødet, der typisk for kommunen var annonceret med alt for kort frist. Det lød spændende, og derfor var jeg med,” fortæller Senan og fortsætter. ”På borgermødet i marts deltog der mange, som var interesserede i bl.a. tolerance. Der kom rigtig mange gode ideer frem i det gruppearbejde, der indgik.”

Senan mener, at der bør arrangeres flere møder: ”Det er vigtigt, at beboere mødes og tager del af ansvaret som borger her i samfundet.”

På spørgsmålet om ikke han påtager sig ekstra meget ansvar svarer Senan: ”Der er ikke så mange andre,” siger han og griner. ”Så vi er nogen, som er nødt til at tage mere ansvar. Især mangler der unge. På borgermødet om helhedsplanen var der meget få unge, men mange unge dengang TV2 arrangerede møde i City Vest.”

Luk Nordgårdskolen
Senan er positiv over for lukning af Nordgårdskolen, selvom han aldrig har gået der. Især støtter han idéen om at lave skolen om til en højskole. Han er her i efteråret startet i lære hos it-firmaet SHG og har forinden gået på Teknisk Skole. ”De fleste i klassen fra Gellerup faldt fra,” siger han og mener, at det kan skyldes, at Nordgårdskolen ikke havde rustet dem godt nok til et videre forløb i det danske skolesystem. Ifølge byrådets planer om skolelukning vil eleverne sendes ud på andre skoler i kommunen.

”At eleverne skal fragtes med busser ud på andre skoler er godt. De bliver bedre til dansk, de får en anden type konflikter at udvikle sig over, og bliver bedre rent fagligt,” siger han og fortsætter:

”Vi er nødt til at give anerkendelse og respekt. Da jeg var på højskole, opfattede jeg mig som en del af højskolen. Sådan var det ikke i folkeskolen, hvor jeg nærmest mistede lysten.” Nordgårdskolen bør efter Senans opfattelse ikke fortsætte som folkeskole: ”Om det bliver højskole, efterskole eller hjemmeværnscenter er underordnet. Det vigtigste er at det sker i samarbejde med forældrene.”

Læs mere
Se mere på Senans hjemmeside: http://sinan.k-nettet.dk
Se Senan og Rabih i Go’Aften Danmark om terrorsagen fra Vollsmose onsdag den 5. september på TV2 Sputnik: http://goaften. tv2.dk/.
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt