Kære Bo Sigismund (om leder okt.)

læserbrev

I anledning af din leder-artikel i oktober- nummeret i Skræppebladet angående højskoler i almindelighed og en kommende i Gellerup i særdeleshed, så er det meget trist, at du i den forbindelse omdefinerer kristendommen som svulstig.

Det kan gerne være, at der gennem tiderne har været flere svulstige gejstlige, men det har de så været for helt egen regning når kristendommen i sig selv er netop det modsatte heraf. Den som er den ’fattige i ånden’, og ønsker at give Gud magten, hans vilje kan ske på Jorden, som den sker i Himlen, som vi beder i Fadervor, og således, som den også sker, hver gang der gøres retfærdighed og bamhjertighed på Jorden.

Det var jo netop Grundtvigs ønske med højskolerne ñ at sprede lys over landet, så folket, som han vel forudså nu ville få magten, kunne udboe denne i gudsfrygt

Med venlig hilsen
Lisb. Jacobsen, Edwin Rahrsvej 14, 2


Kære Lisbeth Jacobsen!

Tak for din reaktion. Min hensigt var nu ikke at (re)definere kristendommen som sådan eller at lede ind i nogen teologisk diskussion. Svulstigheden lå i datiden og er bl.a. beskrevet af Aakjær og Nexø.

Det centrale var at holde fast i, at højskoletanken og dens metoder – på trods af deres oprindelse i en naivtfrom bondekultur og båret af (blandt andet) en manisk teologs tankegods – har været i stand til at udvikle og forny sig og kunne leve i en dialektisk forbindelse med samfundet.

Netop derfor har højskolen noget at byde på, også i en tid, et samfund og et kulturmiljø, der er så radikalt forskelligt fra midt-1800 tallet. Og dertil brugte jeg så et par eksempler på notoriske succeser for en højskole, der kan have et andet værdigrundlag end tro.

For jeg har den overbevisning, at Gellerup og omegn rummer kræfter, der i fællesskab kan udvikle viden, kultur og demokratisk engagement som bidrag til at vende en negativ social spiral. Spiritualiteten er der rigeligt med andre, der tager sig af.

Venlig hilsen
Bo Sigismund
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt