En sort mand

I et af mine første skoleår (ca. 1951) havde vi skoleelever en sensationel oplevelse.

Lærerne fortalte, at vi ville få besøg af en neger – at tænke sig: en sort mand! Dagen oprandt, den sorte mand kom marcherende ind i skolegården, og vi stimlede alle sammen omkring ham for at få et glimt af ham på så tæt hold som muligt og helst røre ved ham. Senere besøgte han os i vort klasseværelse, hvor han på smukt dansk bl.a. fortalte, at han oprindelig kom fra De vestindiske Øer (som vi desværre solgte til USA i 1917), og at han nu var skoleinspektør i Nakskov.

Se, det var en oplevelse, vi længe kunne leve højt på!

I dag passerer jeg ofte grupper på 10- 15 sorte mennesker uden at skænke hudfarven en tanke. Har endog en ven, Ali, der er sort, og som kommer fra Somalia. Ali var min overbo i nogle år. Han kom af og til for at få mig til at ”oversætte” skrivelser – primært fra det offentlige – fra bureaukratisk sprog (sort tale!) til almindeligt, forståeligt dansk.

Men denne ”oversættelse” viste sig at være problematisk, da såvel hans dansk- som engelskkundskaber ikke var de bedste. Det var derfor en lettelse, da vi en dag tilfældigt opdagede, at vi begge kunne noget fransk. Ali havde i nogle år arbejdet i et fransktalende afrikansk land (Eritrea?), og jeg havde haft fransk i to år på handelsgymnasiet. Så med en blanding af dansk, engelsk, fransk og fagter blev bureaukraternes sorte tale til noget forståeligt og brugbart for en sort mand.

Jeg tror, de fleste i Brabrand Boligforening vil have bemærket Ali, da han altid er uhyre velklædt: Habit, stok og en flot Stetson-hat – hvortil kommer, at han altid er meget venlig, smilende og høflig. Når vi mødes, giver han mig altid sin hånd til hilsen.

Vagn Krarup Holst
Janesvej 29, 3.
8220 Brabrand
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt