Oplevelser på østhimlen

Jupiter og månen

For en månedstid siden blev jeg særdeles overrasket, da jeg en aften så et kraftigt lysende objekt på aftenhimlen i sydøst. Først troede jeg, det var en flyvemaskine, men objektet forblev stille. I flere dage troede jeg, det var et kunstigt lys af en eller anden art, men en kender kunne bekræfte, at det faktisk var pla­neten Jupiter. Den har faktisk aldrig lyst så klart før i vores tid. Den lyste lige så klart som planeten Venus, der er det mest lysstærke objekt på himlen næst efter Solen og Månen.
Venus ses kun som morgen- eller aftenstjerne tæt ved Solen. Jupiter er omtrent tolv gange så stor som Venus og er den største planet i solsystemet, men befinder sig meget længere væk fra Jorden end Venus.

Forklaringen på Jupiters meget klare lys skulle være, at den befandt sig helt nede ved horisonten, og her virker horisonten tættere. Det lyder meget sandsynligt. Når man som amatørastronom observerer en planet, der lige er stået op, lyser den faktisk kraftigere, end når den når et stykke op på himmelen. Jupiter står for øvrigt hele året i stjernebilledet Skytten. Den er det objekt, begyndere kan have størst fornøjelse af at iagttage. Blot i en prismekikkert, der forstørrer syv gange kan man se Jupiters fire stor Galliemåner: Ganymedes, Callisto, Europa og Io.

Capella Astronomiklub

Kontaktperson:
John Mikkelsen,
Jernaldervej 259 B,
tlf. 86 24 06 14

Måneformørkelsen

Det var ventet, at ved sidste fuldmåne lørdag 16/8 ville månen og Jupiter befinde sig tæt på hinanden. Der var dog et godt stykke imellem, men måneformørkelsen var ikke mindre fascinerende af den grund. Der var annonceret en partiel måneformørkelse, men da formørkelsen var på sit højeste, var mindst ¾ af månens skive dækket af Jordens skygge. Hele månens skive kunne dog ses alligevel,
da den dækkede del blev oplyst af skin fra Jorden.

Ved en total formørkelse lyser månen som regel rødt. En måneformørkelse skyldes, at Jorden kommer i mellem Solen og månen og derved skygger for Solen. Der er flere måneformørkelser om året. Umiddelbart skulle man tro, det skete ved hver fuldmåne, men det er langtfra tilfældet. Det skyldes, at månens bane hælder nogle grader i forhold til den bane, Jorden drejer rundt om Solen i. I prismekikkerten ses klipper og sletter på månen meget tydeligere end med det blotte øje.

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2008-07 September

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2008-07 September
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2008-07 September

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Gellerup Museum
Gudrunsvej 16, 6
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data