På Hærvejen med Karen Hammer Sørensen og Michael Hertel

En rejse med mange oplevelser

Ture på egen hånd, uanset hvor ruten går, byder ud over oplevelser af kultur- og natur altid på mange spændende og uventede oplevelser. Herom vidner et foredrag, Karen Hammer ­Sørensen har holdt i Pensionistklubben i Holmstrup, hvor hun fortalte om en tur på Hærvejen for mange år siden sammen med Michael Hertel. Jeg bad hende om at gentage fortællingen.

Ruten

”Vi tog turen ad to år,” fortæller Karen. ”I 1987 gik vi fra Røde Kro til Tind­et Krat og året efter fra Nørre Snede til Aalborg. Vi mødte mange spænd­ende mennesker og sov på alle steder, hvor der var mulighed for at slå et telt op såsom campingpladser og private græsplæner.

Når man går, får man set meget mere, end man ellers ville have set. Der er ikke så meget oprindelig Hærvej tilbage. Den følger i vid udstrækning A10, men vi gik ad mange små veje og så rigtig mange spænd­ende ting.” Langt den største del af vejen kørte hun Michael i kørestol.

I Sønderjylland

Nord for Røde Kro passerede de en forsvarsvold, hvis alder ikke kendes nærmere. Ved Øster Løgum fotograferede de en vejsten fra 1793 med Chr. VII’s monogram. Nord for Hovslund så de Hærulf-stenen. Det er en runesten, der med Karens ord har været en tur i Tyskland. (I 1864 var interessen for arkæologi stor, og fortidslevn indgik i krigsbyttet. Ved fredslutning­en indgik aflevering af arkæologiske samlinger i traktaten).

Granitbroen over Immervad Å passerede de også. Nu er selve åløbet flyttet som følge af afvanding. På Vedsted Kirkegård hæftede de sig i meget gamle gravsten, og der var også en genforeningssten. Karen mindes stadig, at da de her ville til at lave mad på en primus i kanten af en mark, kom køerne og ville se på. Sommersted er en lang by. Her mødte de en mand, der sagde: ”I kan overnatte på min nabos græsplæne”.

De var lidt betænkelige ved, hvad inde­haveren ville sige, men det endte med, de blev inviteret til morgenmad og fik hele slægtens og byens historie.

Her prøvede de også at soppe over et gammelt vadested. og så den flotte kirke med løgkuppel i Oksenvad. En dame, de mødte sammen med hendes veninder, sagde, de kunne sove hos hende. Rent principielt låste hun til gæsteværelset, men de blev budt på et overdådigt morgenmåltid.

Nord for Kongeåen

Kongeåen krydsede de ved den meget kønne rute med Skodborg og Knagstrup Mølle. På turen fra Vejen til Bække satte det i med et voldsomt regnvejr, og kørestolen gik i stykker. Karen måtte trække Michael. Ved midnat mødte de en mand, som hjalp dem til Bække kro lige inden lukketid.

Det viste sig, at et af kørestolens hjul var punkteret. Næste morgen var det ordnet. Cykelsmeden havde ferie, så krofatter havde ordnet det. Ved Bække så de skibssætningen med en runesten i stævnen. Karen kunne fortælle, at Rambøl Hede er meget flot. Her kørte en mand dem hjem til en flot eftermiddagskaffe og husmands­koteletter til aftensmad.

For dem (som de fleste andre) var kalkmalerierne i Jelling Kirke en stor skuffelse. I Give gik de ad fredet hærvej op til Karens tante. Margrethediget ligger på hendes jord. I Kollemorten så de Skt. Peders kilde. Her var Karen nær løbet løbsk med Michael ned ad en stejl bakke, hvor hun havde svært ved at følge med. Efter en tur på omkring tre uger var de fremme ved Gudenåens kilder, hvor de overnattede på vandskellet og stoppede i denne omgang.

Fra Nr. Snede til Aalborg

Næste års tur varede en uge, men var mindst lige så indholdsrig. De startede ved Nr. Snede kirke, der ligger på et gammelt helligsted og gik vest om Silkeborg, hvor de så sted, hvor Kaj Munk blev skudt og gik rundt om Bølling sø, ligesom de så museet i Klosterlund.

Videre gik turen over Grathe Hede med korset til minde om slaget i 1157 og Hald Sø og Hovedgård til Viborg. På den strækning røg Michael i grøften flere gange. I Thorning og Lysgård så de Blichermuseerne. Her var også minder fra faderen Niels Blicher.

Den sidste del af turen til Aalborg foregik med bus af flere omgange. De så udgravningerne i Hvolris og Rosenhaven i Ålestrup. Herfra gik de til Års, hvor de så Borremosen med jernalderborgen. Sidste overnatning var campingpladsen i Rebild.

Har man øjnene med sig og lyst til at opleve, vil det altid følge med ture på egen hånd.

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2008-10 December

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2008-10 December
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2008-10 December

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Gellerup Museum
Gudrunsvej 16, 6
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data