Hold så mælkebøtte!

Grib den solgule forårsbebuder som er fuld af kraft og næring – og gem den i naturmedicinskabet

tekst og foto af Ulrik Ricco Hansen (kun online)

Fra sidst i april og et godt stykke ind i maj er der hele tæpper af solgule mælkebøtter overalt. Ikke mindst i naturen på Holmstrup Mark, som vi følger i en række artikler.

Faldskærmsjægere til Grønland
Mælkebøtter er godt for alle andre end haveejere, som afskyr planten som et forfærdentligt ukrudt og kalder den for ”fandens mælkebøtte”. Det er nok fordi den spreder sig så let via små frø, der kan flyve i luften og som små faldskærmsjægere slå til et nyt sted. Og frøene flyver langt: Selv på midten af Grønlands indlandsis har man fundet mælkebøttefrø.

Mælkebøtte-frø er fantastiske flyvere

Mælkebøtte-frø er fantastiske flyvere

Naturen ligger lige uden for døren
Du skal glæde dig over mælkebøtten i naturen, og hvis du vil besøge naturområdet på Holmstrup Mark har du kun få skridt fra din afdeling, hvis du bor i Toveshøj, Bronzealdervænget, Holmstrup, Thorsbjerg eller Odinsgård.

Lad mælkebøttehoveder trække i honning. Det gør honningen meget effektiv ved ondt i halsen. Og honningen er måske hentet som her - som nektar hos en mælkebøtte

Lad mælkebøttehoveder trække i honning. Det gør honningen meget effektiv ved ondt i halsen. Og honningen er måske hentet som her - som nektar hos en mælkebøtte

God til halsen
Den gule blomst er en sand gave både at kigge på og bruge i husholdningen. Man kan bl.a. lave mælkebøtte-vin og mælkebøtte-drik. En hurtig og meget effektiv måde at gemme lidt forår på er at plukke mælkebøttens blomster (kun hovedet) og så lagre dem derhjemme i et glas med flydende honning. Så har du en ekstra-effektiv honning mod hoste og lindring til forkølelse, når det bliver vinter.

Lækker fransk salat
Mælkebøtten har fået sit navn fra den mælkehvide plantesaft som hurtigt siver ud af planten, og som kan give brune pletter, hvis du ikke hurtigt får det vasket af.
Et mere neutralt navn for planten er løvetand, og her er det de takkede blade, der tænkes på. De kan sagtens bruges som salat her i foråret og først på sommeren.
I Frankrig er der tradition for at dyrke mælkebøtter i køkkenhaven, sætte en sort spand eller krukke over planterne og efterfølgende høste de mildtsmagende, bleghvide blade, der ikke er blevet grønne på grund af manglende sollys.

Guf for kaniner
Det er nu der er plukke-højsæson for ejere af kaniner og andre med små dyr, som elsker salat. Tag ud og pluk rigeligt af de små friske, grønne planter. Det er helt lovligt, og du kan bare plukke løs. Også mange stuefugle elsker lidt friske mælkebøtteblade, f.eks. kanariefugle, men her kan det være en god ide at skylle bladene først.

Sandsynligvis flere en normalt
I naturen på Holmstrup mark, der ligger som et grønt bælte mellem Jernaldervej og Edwin Rahrsvej, er det lettest at finde store mængder af mælkebøtter på de større flade arealer. Men efter den seneste tids store entreprenørmaskiners trumlen, ser det ud til at mælkebøtter får et fortrin og dukker ekstra-talstærkt op i år.

Massevis af mælkebætter på Grimhøj. Den gule mark i baggrunden er dog raps.

Massevis af mælkebætter på Grimhøj. Den gule mark i baggrunden er dog raps.

Naturmedicin
Tag ud og snus! Den dejlige gule blomst indeholder både de velduftende kumariner og indeholder bl.a. mineraler, vitaminer og æteriske olier. Både rod, blomst og blade har hver sin kvalitet, og det er nu, du skal samle ind for f.eks. at tørre plantedele.
Brug rod til f.eks. at få en bedre appetit, mod forstoppelse og mod eksem.
Brug  plantens blade til f.eks. at modvirke hævede fødder, mod hård afføring og til at styrke nyrernes udrensning.
Blomsterne er som nævnt rigtig gode til lindring af øm hals og mod forkølelse.
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt