Årlig indianerfest ved Brabrand Sø

Powwow er en festlig dansefest med spirituelle undertoner

tekst og foto af Ulrik Ricco Hansen

Indianere fra nær og fjern mødtes til den store årlige fest, powwow, på ”prærien” mellem naturcenter Sølyst og Brabrand Sø. I år var der bl.a. besøg af et par indianere fra Sverige. De fleste dansere, trommespillere og sangere er dog temmelig blonde og danske; De har stor respekt og passion for den indianske kultur i Nordamerika, som hyldes verden over ved bl.a. festlige dansefest-begivenheder ved navn powwow, hvor dans, musik, tradition og fællesskab er i fokus.

urh-arkiv-powwow-2009-DSCF1376

Indianerlejr
I år var der rejst 11 tipier foruden et centralt telt med salg af drikkevarer, kage, frugt og forskellige indianske artefakter; bl.a skind, bøger, smykker og t-shirts med logo for Dansk-Indiansk forening.
Medlemmer af foreningen og frivillige hjælpere havde i ugen op til powwow haft mulighed for at overnatte i tipierne, der kan opvarmes med ”indendørs” bål midt i tipien.

Grand Entry udskudt

Formiddagens regnvejr den 15. august var med til at udskyde starten til den første dans – ”Grand Entry” en time. Men da powwowen først gik i gang kl. 14 til fællestrommens taktfaste rytme og de genkendelige indianske sange, var der indianerstemning til overflod. Skræppebladets udsendte var med på tilskuerrækken.

urh-arkiv-powwow-2009-DSCF1271

Respekt for krigere og flaget

Først bæres ørnestave og flag stolt frem. Som en del af den indianske tradition med at ære faldne krigere bliver der ved moderne powwows æret faldne soldater, politi- og brandmænd mv. I Brabrand symboliseres dette ved at en mand i hjemmeværnsuniform bærer det danske flag.
Indianernes symbol bæres først. Det er en stor pelsindbundet stok med ørnefjer.

Selvfølgelig bæres også det amerikanske flag i den Dank-Indianske forening – nu i en udgave med en indianer midt på flaget. Årets gæster markeres ved at et mandligt medlem af den svenske  indianerforening bærer det svenske flag.

Ægte indianere
En ægte indianer er ceremonimesteren, der med højt humør bl.a. fortæller at han er en ægte FBI – en Fat Bellied Indian (en indianer med lidt for tyk mave). Han påstår, at han jævnligt er med til at øge mængden af ægte indianere i Danmark med over hundrede procent – nemlig når han får besøg af sin familie.

urh-arkiv-powwow-2009-DSCF1412Var gift med powwow-master
En anden person med meget stærke indianske forbindelser deltog i Grand Entry. Hun var født i Danmark, men flyttede til Canada som ni-årig. Hun fik hurtigt indianske venner og blev gift med en indianer, som i mange år stod for at lede powwows i det store land nord for USA. Efter mandens død er hun flyttet tilbage til Danmark og takkede alle for en god velkomst.

Der er ingen fotos af dette indslag, (forbudt af ceremonimester og powwow-praksis) hvilket understreger den ære og spiritualitet, som er forbundet med selv i en dansk powwow. Hun afsluttede med en bøn (uden mikrofon), hvor hun bad for alle dansere, indianere, powwow-deltagere og alle andre med indianskvenligt sind.

Fælles hilsen og dans
Alle tilskuere blev flere gange inviteret ind i det cirkelrunde danseområde for at deltage i en af de traditionelle danse.
Den mest kendte (og første) fællesdans er ”round dance” og er en af de få indianske danse, hvor danserne fysisk rører hinanden. Man starter i en stor cirkel med hinanden i hænderne. Efter et stykke tid brydes cirklen og starter en ”ny cirkel”, hvor dem, der går inderst hilser, personligt med håndtryk på hver eneste af dem i den yderste cirkel. Til sidst har alle givet hinanden hånden, mens de taktfast og med små dansetrin har passeret hinanden.

Læs mere
Dansk-Indiansk Forenings hjemmeside har det korte og lette navn: http://tipi.dk.
Du kan også se mere på Skræppebladets hjemmeside, hvor der bl.a. er videoklips..
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt