Husleje med mere…

Lidt om hvad der er hvad, og hvor man selv gør en forskel

af Herman Nielsen, medlem af foreningsbestyrelsen
foto af Ulrik Ricco Hansen

Når vi taler husleje, så drejer det sig om den månedlige opkrævnings nettoleje og ikke andet. Det er månedens opkrævning af 1/12 af den årlige husleje.
For nogle beboere er det næsten hele månedens betaling for at bo her, men for andre kan selve huslejen være den mindre del.
Dette indlæg er lavet for at hjælpe på forståelsen, der hvor en sådan glipper. Ideelt vil beboere kunne hjælpe hinanden til forståelse af forholdene, så eventuel utilfredshed kan komme i de rette baner og måske afstedkomme forandringer.

urh-arkiv-vand-vandhane-DSCF0823

1 m3 vand i døgnet løber hurtigt ud af hanerne, og det er allerede 750 kr. om måneden

Husleje
En afdelings huslejeniveau fastsættes, så afdelingens udgifter er dækket. Det hedder balance i regnskabet, og det skal der være år for år. Man betaler for det antal m2, man har af afdelingens. Huslejen kan eventuelt reduceres via boligstøtte.

med mere…
For at kunne bo behageligt i en lejlighed skal der være vand, elektricitet, varmemulighed og god tilslutning for radio og fjernsyn. Disse nødvendige goder er selvfølgelig ikke gratis og er med i den månedlige opkrævning fra boligforeningen, men ligger uden for huslejen.

Vand
Et menneske, der lever i dagens Danmark, bruger 150 til 200 l vand i døgnet. Det er værd at huske på, at det at flytte en vandhane fra en gårdsplads ind i en bolig øger vandforbruget ti gange, når man vel at mærke bruger vand med omtanke! Ellers kan det være meget mere og gå rigtig galt med økonomien.

I Mjølnerparken i København er der en beboersammensætning svarende til vores gellerupområde, og for et par år siden blev der indført individuel måling af vand. Det gav efterfølgende voldsomme problemer for nogle familier, som nu blev mødt med krav om at betale for det vand, de reelt brugte og ikke kun for en lejlighedsandel af afdelingens forbrug. Det var pludselig flere tusinde kroner ekstra om måneden…

Det er mange penge til vand at være en stor familie, og det er en reel opgave at lære børn det nødvendige i at holde styr på vandforbruget, hvis der også skal være penge til fornøjelser. 1 m3 vand i døgnet løber hurtigt ud af hanerne, og det er allerede 750 kr. om måneden.

Elektricitet
Hvor vandforbruget præcist følger antallet af personer, der kan flere personer i nogen udstrækning være fælles om elektricitet ved lys og fjernsyn. Opgaven kan være at holde styr på anskaffelsen af apparater og især regulere brugen – hvis ikke regningen skal toppe!

Varme
Vi bruger varmt vand til vask og til opvarmning af lejligheden i den kolde tid. Da vi mennesker udstråler megen varme, vil god isolering (klimaskærm) reducere behovet for ekstra opvarmning – og derfor skal vi nu i gang med sådanne tiltag!

Antennebidrag
En betydelig post på den månedlige betaling for at bo er antennebidraget, eller det kan være det. Her vælger vi selv, om vi vil være på lille eller stor betaling.

Der er individuel måling af både koldt og varmt vand i de fleste afdelinger i Brabrand Boligforening

Der er individuel måling af både koldt og varmt vand i de fleste afdelinger i Brabrand Boligforening

Fast og løst
Husleje + fast del af med mere… ligger altså fast. Fast del skal forstås som betaling for selve etableringen og tilgængeligheden, hvortil så kommer selve forbruget, som styres eller kan styres personligt, og derfor grundet den personlige betaling lægger op til ansvarlig omgang med knappe ressourcer.

At snakke videre på sin egen måde med andre beboere om disse for mange noget uoverskuelige sager kan være god mellemmenneskelig oplysning og yderligere hjælpe de ansatte i administrationen, hvor nogle beboeres manglende forståelse ofte udlades ganske voldsomt.
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt