Børn skal passes i centre med øl og nøgenbadning

Små børn bliver overset, så vi er nødt til at satse på alternative løsninger

historisk tilbageblik af Ulrik Ricco Hansen

”Det vi har brug for er trivselscentre, uden opdeling af store og små, barn eller voksen. Centre, hvor børnehaver, vuggestuer, fritidshjem, byggelegeplads, ølbryggere, værksted, servicestation, bademuligheder sommer og vinter – med eller uden tøj på osv.

Når alt dette er til stede og muligheden for kontakt på den måde er skabt, har vi chancen for at opleve et samfund, som vi er så afhængige af, men som vi mærkeligt nok prøver at undgå”
Sådan skrev Erling Kruse på bagsiden af det allerførste Skræp­pe­blad, der udkom for 40 år siden i 1970.

urh-skraeppebladet-1-70-s-8-DSCF4958

Frie Børnehaver
Erling Kruse var formand for ”Foreningen af Frie Børnehaver” og mente, at der hurtigst muligt skulle etableres gode rammer for børnene i den dengang nyopførte Gellerupparken.

Han var fortaler for, at der blev etableret midlertidige pædagogiske legepladser, midlertidige børnehaver og agiterede med, at det koster så lidt at gøre noget for de mindste (og mest oversete), mens der bruges masser af penge til f.eks. at bygge skoler.

Hellere legeplads end persille
”Finder man på, at der skal være persille uden for klasserne, er det underordnet, om det koster én eller to millioner,” skriver Kruse og nævner andre steder, hvor sociale anlægsudgifter koster kassen.

”Men ofre få tusinde kroner på at give barnet de optimale muligheder i sine første år, ser man ingen grund til,” skriver han med løftede øjenbryn og taler om legepladser og centre for både børn og voksne. Bl.a. med bademulighed uden tøj på.

Fri eller snerpet
Retfærdigvis skal det siges, at Kruse ikke lagde vægt på bademuligheder for nøgne børn. Men Skræppebladets første bagsideartikel er i dag med til at understrege forskellen i den almindelige holdning – fra de ret frigjorte 1970’ere til det mere sammensnerpede årtusinde:

Bagsideartiklen kunne næppe trykkes i dag, hvor den nok ville give anledning til debat om risiko for pædofili.

Skræppebladet vil bl.a. bruge sit 40-års-jubilæum på tilbageblik med kig i arkiverne.
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt