Mørke aftener

Lejlighed budt sig for at se flere planeter

Jens Skriver, astronomiklub Capella

I den seneste tid har det været klart vejr med mørke, måneløse aftener. Så det har været muligt at studere stjernehimmelen, i det mindste hvis det er muligt at undgå lysforurening.
Om aftenen står planeten Mars højt på himmelen i Stjernebilledet Krebsen, og i løbet af natten følger den Dyrekredsens bane og bevæger sig mod vest. Mars kendes ved, at den lyser rødt ligesom en cykellygte. Planetens overflade består af røde klipper og ørkner.

Venus lyser klart
Blot det er nogenlunde klart vejr, kan man næsten ikke undgå at se planeten Venus i vest lige efter solnedgang. Den er det kraftigst lysende objekt på himmelen næst efter Solen og Månen. Venus er for tiden meget langt væk fra Jorden, men lyser alligevel klart. Dens atmosfære består af kviksølvdampe.
Da den befinder sig tættere på Solen end Jorden, viser den faser ligesom månen. Selv om dens bane er imellem Jordens bane og Solen, er det yderst sjældent, der indtræffer en såkaldt Venuspassage, hvor planeten bevæger sig ind foran solskiven. Det skyldes, at dens bane og Jordens bane ikke er i samme plan.

En berømt Venus passage indtraf i 1762. Derfor blev James Cook sendt til Tahiti for at observere den. Det lykkedes ikke. Til gengæld udforskede han det meste af Stillehavsområdet og observerede adskillige Merkurpassager.

Merkur tæt på Solen
Merkur betragtes nu som solsystemets mindste planet, og den befinder sig nærmest Solen. Den kan i givet fald kun ses i solopgangen eller solnedgangen. Så kan den imidlertid ses som en klar stjerne.

Men ikke for ingenting var Merkur eller Hermes blandt meget andet også gud for lommetyve. Den er yderst flygtig. Dukker hurtigt op og forsvinder snart igen. Det har lige været muligt at observere den ved siden af Venus.

Capella
Capella Astronomiklub

Kontaktperson:
Niels Jørgensen,
Jernaldervfej 257B, 1.,
tlf. 86241620

Merkurpassager forekommer ret ofte. Solsystemets to største måner Jupiters Ganymedes og Saturns Titan er større end Merkur.

Jupiter er for tiden oppe om dagen. Til gengæld har Saturn lige været i opposition til Solen. Dvs. Saturn, Jorden og Solen har ligget på linie. Derfor er Saturn på himmelen hele natten og befinder sig i stjernebilledet Jomfruen.




Del eller print denne side:  



 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt