Boligbyggeri i højstyrkebeton

Brabrand Boligforening har planer om lavenergi-boligbyggeri i dette materiale

af Kirsten Hermansen – arkivfoto (kun online) af Ulrik Ricco Hansen

Betonmaterialet har en negativ klang, hvorimod mursten har en positiv klang. Inden for de sidste 25 år er der dog sket meget nyt inden for betonteknologien. Der er udviklet helt nye materialer, med helt andre og meget bedre egenskaber.

Nye energikrav til byggeriet og miljøhensyn har også her skabt behov for en nyudvikling, der nu har set dagens lys med helt nye byggematerialer i form af elementer i højstyrkebeton.

Hvad er højstyrkebeton
Højstyrkebeton består af en meget finkornet mørtel med en høj koncentration af fibre. Det er et uorganisk materiale og kan af udseende sammenlignes med natursten.

Fordelene ved anvendelse i boligbyggeri og lavenergibyggeri
Firmaer inden for bygge-branchen har nyudviklet og patenteret nogle byggesystemer, en ny type lette elementer (sandwich-elementer).
Et byggesystem der kan imødekomme de fremtidige krav om mindre energi- og ressourceforbrug både ved fremstilling og transport.

De nye byggesystemer i højstyrkebeton har egenskaber, så de kan opføres med mindre vægtykkelser, og er samtidig uden kuldebroer, og forener således de bedste egenskaber fra det lettere (træbaserede) lavenergi-byggeri som det tungere lavenergi-byggeri, nemlig højisolering, tæt, robust, varmeakkumulerende, brandsikkert og klimabestandigt.

Den større tæthed i betonen giver overflader, der er mere vandafvisende, mindre følsom for begroning og smuds.

Materialets overflade har derudover nogle æstetiske kvaliteter, der giver byggeriet et smukkere udseende end almindeligt betonbyggeri.

Brabrand Boligforening har ansøgt om støtte til et forsøgs-nybyggeri
Der er tale om opførelse af ca. 75 boliger på en grund i Hasselager.
Der, hvor man har tænkt sig at bygge, er en del af en nyt boligområde planlagt i en stor samlet bebyggelsesplan i Hasselager

Skræppebladet vil følge byggeriets gennemførelse hen ad vejen, og vil senere bringe mere om det spændende byggeri.
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt