Løven

Et af forårstidens mest markante stjernbilleder

af Jens Skriver – illustration af Jesper Ankjær

Løven, der hører til på Dyrekredsen eller Ekliptika, er et af de mest karakteristiske stjernebilleder og et af dem, som det er lettest at finde. Nu ses det i nordøst om aftenen og befinder sig næsten lige neden under Store Bjørn med Karlsvognen.

I 1600-tallet blev nogle små stjerner imellem dem døbt Lille Løve. Løven er et af de få stjernebilleder, der faktisk godt kan siges at leve op til sit navn. Det omvendte spørgsmålstegn kunne godt ligne en løvekrop; den klare stjerne Regulus markerer forpoterne, mens en anden klar stjerne Denebola findes på bagkroppens sted.

I Oldtiden var der mange forestillinger om væsener, som var blandinger mellem dyr og mennesker. Det nærmeste ville nok være at sammenligne Løven med en sfinx. Stjernebilledet Løven har været betragtet med ærefrygt, fordi Solen befandt sig i dette stjernebillede ved sommersolhverv.

Pulserende stjerne
Tæt ved den klareste stjerne Regulus findes en meget kendt såkaldt Mira-variabel, som synger på sidste vers betragtet ud fra Universets historie. Den er en gammel rød kæmpe, som er ved at brænde ud. Derfor pulserer stjernens lys, så dens lysstyrke halveres inden for intervaller af 10½ måned. I Løven kan desuden ses et par galakser med håndkikkert.
Del eller print denne side:   
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt