Hr. og fru svane på besøg

Nationalfugle inspicerede søen

tekst og foto af Ulrik Ricco Hansen

De færreste beboere i Bronzealdervænget har set en levende svane ved at kigge ud af vinduet, selvom de nok har læst: ”Brabrand Boligforening bygger gode boliger til alle. Her kan du passe dine studier i en lækker ungdomsbolig med udsigt over Svanesøen.” Det stod i lang tid stod på forsiden af boligforeningens hjemmeside.

Ynglemulighed?
Men en grå og kold forårsdag den 5. april kom et svanepar på besøg. De svømmede rundt det meste af dagen foran afdelingen for at vurdere mulighederne for redebygning.
Det kan være svært at slå ”Svanesøen” op, for det er et helt lokalt og temmelig uofficielt navn, men Skræppebladet skrev juli 2007 om søerne, der ligger få meter syd for Bronzealdervænget:

Tre store søskende-søer
Det, som engang var en lavning på de store marker med meget vand om foråret og vådt hele sommeren, blev kendt under navnet Holmstrup Markdam.

Det er i dag områdets største sø, og den ligger ved foden af Bjergkammen. Den er næsten tvilling med en anden sø, som dog er udgravet for at kunne sikre et reservoir til regnvand i våde tider. Den hedder derfor Holmstrup Bassin og har stejle brinker og betonstøbte forbindelser til andre områder.

Lillesøsteren er Holmstrup tørvegrav, som når næsten helt ud helt ud cykelstien neden for Bronzealdervænget.

De tre søer er tilsammen det største vandområde. Den største sø, Holmstrup Markdam, har tidligere haft ynglende svaner, og bliver derfor af nogle kaldt for Svanesøen.

Find svanerne
Svaneparret fløj sin vej igen. Hvis du vil se svaner i lokalområdet, er der gode chancer ved Brabrand Sø, og Årslev Engsø. Også Skjoldhøjparken/Skjoldhøjkilen (hesteskoformet sø ved busstop ”Æbeløvej”) kan være værd at besøge.

Egå Engsø er et sikkert sted at se svaner, og her er der flest observationer fra. Dansk Ornitologisk Forening har endvidere registreret, at knopsvanen i år er set i Århus Å, Århus Nordhavn, Århus Østhavn, Tilst og mange andre steder. Se mere på www.dof.dk.

Svanepar bygger rede i Skjoldhøjkilen nær busstop ”Æbeløvej” (arkivfoto 2009)

Svanepar bygger rede i Skjoldhøjkilen nær busstop ”Æbeløvej” (arkivfoto 2009)
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt