Hyrden
(Bootes) og Bjørnetrækkeren
Kan findes tæt ved Store Bjørn
af Jens Skriver – illustration af Jesper Ankjær
Lige nord for Jomfruen kan stjernebilledet Hyrden forholdsvis let findes på aftenhimlen. Man forestiller sig en linje gennem Store Bjørn eller Karslvognens stjært. Forlænges den tre gange kommer man til den meget klare stjerne i Hyrden, som hedder Arcturus. Den lyser gul-orange, men er i virkeligheden en såkaldt rød kæmpe.
Det er gamle stjerner, der ikke længere indeholder brint, som de kan omdanne til helium. I stedte for omdannes helium til kulstof, og stjernen svulmer voldsomt op. Når Arcturus dog lyser tydeligt på himlen, skyldes det, at den kun er 37 lysår borte.
Stjernen flytter sig
Det mest interessante ved Arcturus er, at den har en meget stor såkaldt egenbevægelse. Det mener den inden for de sidste to tusinde år har flyttet sig mere end månens tilsyneladende diameter. Det viser mere end noget andet, at himmellegemerne i Mælkevejen og Universet bevæger sig.
Myter
Arcturus betyder på græsk bjørnevogter, fordi man forestillede sig, den trak Store Bjørn og Lille Bjørn. Bootes betyder på græsk hyrde. Han var søn af Demeter, som var gudinde for landbrug, og skal have fået en plads på himlen, fordi han opfandt ploven.
Læs også
▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2011-04 maj