Gellerupbeboere sejrer i retten
Nedrivninger bør stoppe øjeblikkeligt
Efter en række afgørelser fra Vestre Landsret, bliver nedrivningerne i Gellerupparken, Århus, kastet ind i en turbulent fase. Vestre Landsret har talt, og det er til fordel for beboerne i deres kamp mod den kontroversielle ghettolovgivning. Denne beslutning har sat fokus på rettigheder, demokrati og spørgsmål om diskrimination i lovgivningen.
I 2019 blev Brabrand Boligforening presset til at indgå en aftale om nedrivning af 400 boliger i Gellerup, uden beboernes samtykke. Efter beboerne afviste denne plan i en urafstemning, valgte et flertal i boligforeningens repræsentantskab alligevel at gennemføre den. Dette udløste en række retssager og beboerprotester.
Nu har Vestre Landsret besluttet, at beboerne kan forblive i deres hjem i mens de venter en afgørelsen fra EU-Domstolen. Den danske ghettolovgivning, der har været genstand for massiv kritik, er blevet udfordret af Østre Landsret i forbindelse med en tilsvarende sag vedrørende Mjølnerparken i København. Lovens kriterier omfatter ikke blot socioøkonomiske faktorer, men også etnicitet, hvilket har rejst alvorlige spørgsmål om diskrimination og lovens legitimitet i forhold til EU-direktiver.
Brabrand Boligforening har hidtil ikke stoppet nedrivningsarbejdet, hvilket potentielt kan udløse erstatningsansvar overfor beboerne i Gellerupparken. Denne beslutning er blevet mødt med kritik, især da begge danske landsretter har valgt at afvente EU-Domstolens udtalelse om lovens gyldighed.
Artiklen er baseret på en pressemeddelelse fra afdelingsbestyrelsen i Gellerupparken, afd. 4 i Brabrand Boligforening
Læs også
▮ Skræppebladets blog,