Afd. 5: Toveshøj stemte nej til husleje­stigning på 5,7 procent

Stemmesedlerne kom højt til vejrs hos mange, da der skulle stemmes om nej til huslejestigning.

Afdeling 5 – Toveshøj

Beboerne lovet udspil inden jul om nedrivning af blokke

På Toveshøj måtte de fra mødets start både stille flere borde og stole frem, fordi beboerne blev ved at strømme til. Så det var en fyldt sal, der hørte afdelingsformand Anett S. Christiansen aflægge beretning om tingenes tilstand i afdeling 5.

Hvis beboerne kom for at høre om, hvordan det går med helhedsplanen for afdelingen, så måtte de gå skuffede hjem. Anett kunne nemlig berette, at der ikke var sket meget siden foråret, hvor afdelingen i maj havde et møde, hvor kommunen sad meget tavse.

”Vi ved ikke, hvad der er galt, men vi tror, at det er økonomien, der trykker kommunen, men vi ved det ikke,” gentog Anett og forudså, at der er lang vej endnu. Men det har ikke fået afdelingsbestyrelsen til at sidde på hænderne. Den har i maj holdt en workshop, hvor der blandt andet blev diskuteret, hvad der er vigtigt ved genhusning. Anett viste på storskærm afdelingsbestyrelsens arbejdspapir, som er det, den ønsker at forhandle med kommunen om. Og så lovede hun, at boligforeningens formand senere vil give en uddybende status på hele arbejdet med helhedsplanen.
”Men i afdelingsbestyrelsen har vi besluttet, at vi vil sætte speederen på. Nu vil vi fortælle komunen, hvordan vi vil have det.”

Rundt om hele Toveshøj

Beretningen fortsatte derefter som pingpong mellem Anett S. Christiansen og næstformand Ilham Mohammed under overskriften ”Rundt på Toveshøj”. Her blev både fortalt om akuttelefonen, skægkræ og sølvfisk. Det blev slået fast, at det er ulovligt at køre rundt på el-løbehjul, når man er under 15 år – og også at køre uden hjelm.

Man må heller ikke fodre duer, for det giver rotter. Duerne forsøger man faktisk at komme af med ved hjælp af en falkoner, der går rundt i Gellerup og Toveshøj med sin falk, som han lader flyve for at skræmme duerne væk. Og så er der udfordringer med skrald, og beboere, som bare sætter det, hvor det ikke skal være. Elektronik og møbler skal altid sættes inden i skraldeskurene, slog Ilham fast. Mens Anett oplyste, at farligt affald, såsom batterier, spraydåser og maling fortsat kan afleveres i Laden.

Sorteringstest

Anett lavede derefter en pædagogisk test på alle de tilstedeværende beboere, da hun på storskærm viste en billedserie af forskellige typer affald og spurgte ud i salen, hvilken affaldscontainer det skulle smides i. Salen svarede højlydt tilbage: ”Plastik, papir, glas, madaffald og elektronikaffald”. Formanden kunne tilfreds konstatere, at beboere, der går til beboermøde, har styr på sortering. Så er det bare alle de andre, der skal lære det.

Anett opfordrede beboerne til at anmelde til boligforeningen, hvis man ser noget, der er blevet ødelagt, eller noget, der er blevet smidt, som måske vil kunne ses på videoovervågningen ved blokkene.

”Skriv i en mail til boligforeningen på video05[AT]bbbo[DOT]dk, hvad du har set. Noter dato, tidspunkt samt adressen, hvor kameraet siddet. Så vil driften kontakte politiet og bede dem om at kigge på optagelserne. Sådan kan vi måske få det stoppet,” sagde Anett.

Formand Anett S. Christiansen gennemgik en pædagogisk test om affald, som alle beboerne til mødet bestod.

Cykelværksted i Laden

I Laden er der et syværksted, der holder åbent, når man aftaler en tid. Og Anett kunne glad fortælle, at der om onsdagen fra klokken 17 til 18 nu vil være frivillige, der åbner et cykelværksted, hvor beboere kan få hjælp med at pumpe cykel, og også med at lappe dæk, og måske andre småreparationen. Man skal selv hjælpe til, men der vil være nogen til stede, der har forstand på at lave cykler.

”Og så håber vi stadig på at få genåbnet vores Ladens Folkekøkken med fællesspisning om fredagen. Hvis nogen har lyst til at være med, så giv lyd,” opfordrede Anett.

Hun oplyste desuden, at Skræppebladet fremover ikke bliver husstandsomdelt på Toveshøj. I stedet kan det hentes som trykt blad i Laden, eller man kan læse det på nettet. Er man dårligt gående, kan man give lyd, så er det stadig mulig at få det leveret i sin postkasse. Efter en række spørgsmål fra salen, der blev besvaret af Anett, kunne hele salen godkende beretningen.

Keld kan mærke kommunen

Boligforeningens formand, Keld Albrechtsen, tog herefter over for at fortælle om foreningen. Det kom mest til at dreje sig om forhandlingerne med kommunen, som han gav Anett ret i, har taget meget lang tid.

”Vi holdt i maj et møde med borgmesteren, et meget mærkeligt møde, hvor der ikke skete meget. Vi kunne mærke, at kommunen gerne vil rive mere ned. Men Jacob, borgmesteren, sagde ikke noget. Vi sagde, at vi har en udviklingsplan, hvor der står, at 200 boliger skal nedrives. I virkeligheden er det meget et spørgsmål om økonomien, en milliard kroner. Vi kunne mærke, kommunen tænkte, at hvis vi river en blok mere ned, så bliver det billigere.”

Formanden fortsatte med at fortælle, at boligforeningen har besluttet at gå i gang med at lave sin egen helhedsplan. Men den første viste, at det bliver dyrt, fordi man ikke kan få meget støtte fra Landsbyggefonden, og så bliver lånene dyre, og det vil give store huslejestigninger, fordi der er et underskud på 100 millioner kroner.

”Men nu har det vist sig, at vi kan lave det, så det hænger sammen. Fordi for det første så taber vi i dag penge, fordi der står tomme lejligheder, og pengene går fra pengene til renoveringen. For det andet så betaler vi hver måned lønninger til vores personale i projektafdelingen, og for det tredje er vi enige med afdelingsbestyrelsen i, at beboere ikke kan vente med at få besked om, hvorvidt de skal flytte eller ej,” sagde Keld Albrechtsen og gentog sin kritik af borgmesteren, som slet ikke indkalder til møder mere.

Flere elevatorer giver tilskud

”Så nu skriver vi vores egen plan. Administrationen er i fuld gang. Og vi vil have flere elevatorer i blokkene, de udløser et større tilskud fra Landsbyggefonden, og så er vi sikre på, at vi får et forslag, hvor vi undgår de store huslejestigninger. Forslaget skal være færdigt her i efteråret, og så sender vi det ind til kommunen. Og jeg lover, at I beboere får forslaget inden årets udgang,” slog formanden fast og fortalte, at om en måned holder boligforeningen møde med tilsynet i Aarhus Kommune.

”Her må vi sige, at skibet er ved at synke, fordi der er huller i skroget. Og så håber vi, at tilsynet pålægger Aarhus Kommune at gennemføre planen,” sagde formanden og tilstod, at boligforeningen er langt fremme på banen, men den har også ansvaret for mange penge.

”Boligforeningen laver en god plan, så Toveshøj kan forblive en god afdeling, der ikke ender som en lille rest. Tænk bare på dette store dejlige beboerhus. Arbejdet er i gang, og vi er i en afgørende fase. Men jeg kan selvfølgelig ikke garantere, at det lykkes,” sluttede formanden, og slog fast, at udkastet til helhedsplanen selvfølgelig også skal til diskussion blandt beboerne.

En beboer spurgte, hvad formålet er med nedrivningerne. Og hvad nu, hvis borgmesteren ikke indkalder til møde?
Keld Albrechtsen svarede ikke direkte på det sidste, men mente, at borgmesteren ikke havde været tilfreds med det første bud på en plan med et stort underskud. Og så har borgmesteren jo ellers nok haft travlt med andre ting, blandt andet havnesagen.

”Nedrivningerne, det er på grund af Parallelsamfundsloven, som et stort flertal i Folketinget har vedtaget. Der kører retssager, som vil afgøre, om loven er lovlig. Vi har spurgt boligministeriet og tilsynet, og de siger, at vi skal gå videre med nedrivninger. Hvis staten taber retssagen, så må vi regne med, at vi får erstatning fra staten,” sagde formanden.

Fra salen blev der stillet flere spørgsmål om kommunens hensigter, som Keld Albrechtsen ikke kunne svare på. Og det blev desuden sagt, at der kommer til at være folk, der siger nej til at flytte.
Keld Albrechtsen lovede, alle beboerne kommer til at stemme om nedrivningerne i løbet af 2025.

Herefter afsluttede dirigent Peter Iversen punktet, som der ikke kunne komme flere klare svar på den aften.

Stort nej til stor huslejestigning

Da der skulle stemmes om budgettet med en huslejestigning på 5,7 procent, var en stor andel af beboerne ikke tilfredse med udsigten til en stigning på omkring 400 kroner om måneden fra årsskiftet. 96 stemte imod, og kun 30 sagde ja.

Det er stigende ejendomsskatter, dyrere renovation, højere indbetalinger til Landsbyggefonden og så dyre lån, som skal afdrages, der er skyld i stigningen. Kvadratmeterprisen i afdeling 5 vil komme op på 896 kroner om året, det er 100 kroner dyrere end kvadratmeterprisen i Gellerupparken.

”Men når der rives blokke ned, så forsvinder nogle af de dyre lån,” forklarede administrationschef Susanne Witting, der fremlagde budgettet, som manglede 2,4 millioner kroner for at gå i nul, som et budget altid skal.
Dirigent Peter Iveren forklarede, at selv om beboermødet havde stemt huslejestigningen ned, så ville den alligevel blive varslet inden 1. oktober. Men situationen vil blive diskuteret i foreningsbestyrelsen og efterfølgende sendt til tilsynet. Først derefter afgøres det, hvorvidt huslejestigningen kommer alligevel.

Affald en udfordring

Serviceleder Rene Ballegaard kom med en orientering om affaldssituationen på Toveshøj.

”Vi har afsat seks timer til at samle affald, men vi bruger faktisk 10 timer hver dag på at bære skrald fra steder, hvor det ikke skal ligge, hen til storskrald. Vi fjerner affald fra opgangene og skal også fjerne papir af skrald i hele området,” forklarede han og oplyste, at der også er udfordringer med sortering. Det er vigtigt at sortere frem for at smide alt i restaffald, som er det dyreste at få fjernet.

”Og når en container bliver overfyldt og ikke er sorteret ordentligt, så bliver jeg nødt til at bestille ekstra tømning, som koster 965 kroner pr. afhentning.”

Fra salen kom mange kommentarer og forslag til, hvad der kunne gøres. Flere handlede om at stille beboere til ansvar. Afdelingsbestyrelsen ville samle alle forslagene op og forsøge at gå videre med dem.

Nej til parkeringslicens

Et forslag om, at der skulle indføres parkeringslicens på Toveshøj, så hvert lejemål maksimalt ville kunne få to licenser, blev stemt ned med stort flertal. Kritikken gik i høj grad på, at forslaget også indeholdt en klausul om, at hvert lejemål kun ville få 25 gæsteparkeringslicenser af 12 timers gyldighed om året.

Valg

Ilham Mohammed blev genvalgt til repræsentant for FAS Nord.

Huslejestigning 5,7 %

Afdeling 5, Toveshøj
  • Huslejestigningen nedstemt
  • Ny gennemsnitlig husleje pr. m² pr år: 896 kr.
  • 617 lejemål i fireetagers boligblokke
  • Adresser:
    Lenesvej, Janesvej og Edwin Rahrs Vej, 8220 Brabrand .

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2024-05 Oktober

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data