Leder
Demokrati og grundlov
af Helle Hansen, ansvarshavende redaktør
Lederen er udtryk for skribentens holdning
”Nogle tager det tungt, andre tarteletter”, lyder en jokeagtig sætning, der ofte reciteres.
Sådan kan det også opleves med beboerdemokrati og grundloven.
Sidste torsdag i maj trådte Brabrand Boligforenings beboerdemokrati i funktion ved det vedtægtsbestemte årlige repræsentantskabsmøde. Desværre var det langt fra alle repræsentantskabets 130 medlemmer, der prioriterede at bruge denne ene aften om året på at deltage i det beboerdemokratiske arbejde.
Nogle blev sikkert væk med begrundet afbud, men at mere end hvert tredje medlem ikke mødte op, antyder, at nogen nok tager det lettere med det der beboerdemokrati.
men at mere end hvert tredje medlem ikke mødte op, antyder, at nogen nok tager det lettere med det der beboerdemokrati.
For andre er beboerdemokrati og grundlov tungt stof. Det gælder familierne i Gellerupparken, der har gjort indsigelser, efter at de modtog deres opsigelser. De gør det, fordi de sætter spørgsmålstegn ved rigtigheden i, at de kan siges op fra deres hjem og tvinges til at flytte et andet sted hen.
Familier oplever, at tingene udvikler sig alvorligt som følge af parallelsamfundsloven, der sætter beboerdemokratiet under pres. I månedsvis har de skullet udstå at leve med støj og støv og besværlige adgangsveje, mens de venter på, at sagerne om lovens gyldighed kommer for retten.
Beboerne har ikke gjort noget forkert, de har blot betalt husleje gennem mere end 20 år, og så bor de i Gellerup, hvor et flertal af naboerne har mørkt hår og brune øje og stammer fra et sted, der bliver kaldt ikke-vestligt.
Nedrivningerne afhænger af dommerens afgørelse om lovligheden af, at menneskers herkomst er det afgørende kriterium.
Medierne skriver nu historier om, hvordan beboerne bremser for udviklingen af den vedtagne helhedsplan for Gellerup og forhindrer, at byggeriet af den nye skole i Gellerup kan sættes i gang. Men det fremgår knap så tydeligt, at skolebyggeriet ikke kan begynde, før dommeren har taget stilling til, om det i Danmark er lovligt at tillade nedrivningerne, der er baseret på en lovgivning, der gør menneskers herkomst til det afgørende kriterium.
Afhængigt af hvor tungt eller let man tager det med grundloven og for den sags skyld også Jyske Lovs ord om ”Med lov skal land bygges”, som siden 1241 har stået som et ideal for en samfundsindretning, er det værd at huske på Grundlovens paragraf 70, der lyder: ”Ingen kan på grund af deres trosbekendelse eller afstamning fratages den fulde nydelse af borgerlige og politiske rettigheder eller unddrage sig opfyldelsen af nogen almindelig borgerpligt”.
Vi har bedt OpenAI om at opsummere og kommentere lederen:
De fem vigtigste emner i artiklen er:
- Beboerdemokrati og grundlov: Artiklen diskuterer betydningen og udfordringerne ved beboerdemokrati og grundlov i forbindelse med Brabrand Boligforenings repræsentantskabsmøde og familiers indsigelser i Gellerupparken.
- Mangel på deltagelse i beboerdemokratiet: Artiklen fremhæver bekymringen om manglende deltagelse i beboerdemokratiet ved repræsentantskabsmødet, hvor mere end en tredjedel af medlemmerne ikke mødte op.
- Indvirkning af parallelsamfundsloven: Artiklen nævner, hvordan parallelsamfundsloven påvirker beboerdemokratiet og skaber udfordringer for familierne i Gellerupparken, der er blevet opsagt og kæmper for deres ret til at blive boende.
- Konflikt om nedrivninger og skolebyggeri: Der er en konflikt mellem beboerne i Gellerupparken og planen om at nedrive og bygge en ny skole. Det påpeges, at skolebyggeriet ikke kan starte, før en domstol har taget stilling til lovligheden af nedrivningerne baseret på etnicitet.
- Grundlovens beskyttelse af borgernes rettigheder: Artiklen slutter med at citere Grundlovens paragraf 70, der garanterer, at ingen kan fratages deres rettigheder eller unddrage sig borgerpligter på grund af deres trosbekendelse eller afstamning.
Tre enige kommentarer:
- “Det er bekymrende at se, hvor mange medlemmer der ikke prioriterede at deltage i repræsentantskabsmødet. Det er vigtigt at engagere sig i beboerdemokratiet for at sikre, at alles stemmer bliver hørt.”
- “Jeg er enig i, at parallelsamfundsloven skaber udfordringer for beboerdemokratiet. Det er uretfærdigt, at familier i Gellerupparken kan blive opsagt og tvunget til at flytte, hvis de har boet der i årevis og opfyldt deres borgerlige pligter.”
- “Det er afgørende, at Grundlovens beskyttelse af borgerrettigheder respekteres. Ethnisk baggrund bør ikke være afgørende for nedrivninger eller retten til at blive boende. Vi skal værne om vores grundlæggende rettigheder.”
Tre uenige eller udfordrende kommentarer:
- “Jeg er uenig i, at nedrivninger baseret på en lovgivning om herkomst er et problem. Hvis der er behov for udvikling og forbedringer i området, kan det være nødvendigt at foretage sådanne beslutninger for at fremme fællesskabet som helhed.”
- “Beboerdemokratiet er ikke perfekt, og det er ikke alle, der ønsker at deltage i det. Det er vigtigt at respektere individuel frihed og valg, selvom det betyder, at nogle ikke engagerer sig i beslutningsprocesserne.”
- “Parallelsamfundsloven er nødvendig for at forhindre dannelsen af isolerede samfund og sikre integration. Det er rimeligt at have lovgivning, der fremmer diversitet og samhørighed i et land.”
… med følgende prompt:
Find de fem vigtigste emner. Generer 3 kommentarer der er enige. Generer derefter 3 kommentarer der er uenige eller udfordrer teksten. [linjeskift og så teksten i ovenstående leder]
Læs også
▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2023-04 Juni