Optimisme hos beboere efter tur til EU-Domstolen i Luxembourg

Statens advokat i krydsforhør om Parallelsamfundsloven

I slutningen af september tog en snes beboere fra Gellerupparken sammen med aktive fra Almen Modstand, beboere fra Mjølnerparken og advokater til Luxembourg for at overvære retsmødet, hvor spørgsmålet omkring Parallelsamfundslovens lovlighed skulle behandles.

I alt havde omkring et halv hundrede repræsentanter for forskellige boligområder i Danmark taget turen til miniput-staten, der er hjemsted for Den Europæiske Unions Domstol, som er et imponerende bygningskompleks med mange tusinde ansatte, blandet andet fordi alle møder oversættes til de 27 landes modersmål med simultantolkning.

Inden retsmødet gik i gang om eftermiddagen mandag den 30. september, mødtes alle de danske modstandere af ghettoloven foran retsbygningen. Her skulle der være fotosession med bannere og skilte, der støtter sagen. Optoget vakte opsigt, så politiet kiggede forbi, men bannere og skilte blev roligt pakket væk, og alle fik lov at komme ind i retsbygningen, så de kunne tage plads i den store retssal, Grande Salle Palais, hvor 15 dommere og en generaladvokat tog plads, så høringen kunne begynde.

Klokken 8 lørdag morgen den 28. oktober var der afgang i bus fra Inger Christensens Gade. Knap 30 deltagere fra Gellerupparken og Almen Modstand Århus satte kurs mod Luxembourg. Undervejs blev der i Kolding opsamlet beboere fra Mjølnerparken og øvrige Danmark.

Delegationen fra Aarhus, hvor beboerne fra Gellerupparken, der bor i nedrivningsblokkene, sammen med repræsentanter fra afdelings­bestyrelsen udgjorde en stor andel.

Grilning af Kammeradvokaten

Høringen startede med give alle 15 dommere en præcisering af, at danske almene boliger ikke er social housing, men en ganske særlig dansk konstruktion med nonprofit-udlejning.

Derefter fik Mjølnerparken og Schackenborgvængets advokater lov at fremlægge deres kommentarer til de to præjudicielle spørgsmål, som EU-retten skal tage stilling til.

Det er beboerne i de to boligafdelinger, der har anlagt retssagen mod staten, som foreløbig behandles i Østre Landsret.

Efterfølgende fik advokater fra FN-rapportørerne, Menneskerettighedsinstituttet og BL – Danmarks Almene Boliger også lov at kommentere, inden advokater fra Ringsted Almene Boligselskab, staten og kommissionens advokat blev hørt. Det gik der knap halvanden time med.

Retsmødet blev holdt i den store retssal, hvor de 15 dommere og en general­advokat tager plads. Al tale ved EU-Domstolen simultanoversættes til de 24 officielle sprog.

Hvis rigtig forstået

Efter en kort pause var det dommernes tur til at stille spørgsmål. Langt hovedparten af dommerne rettede deres spørgsmål til advokaten fra Poul Schmith/Kammeradvokaten, der er statens foretrukne advokat. Dommerne talte på deres eget sprog, og så blev spørgsmålet oversat simultant til dansk.

Kammeradvokaten indledte efterfølgende næsten alle sine svar med forbeholdet ”Hvis jeg har forstået spørgsmålet rigtigt”, hvilket det flere gange viste sig, at han ikke havde, fordi dommerne afbrød ham og bad om en anden forklaring.

Den ene gang var det retspræsidenten, som afbrød advokatens famlende forsøg på forklaring med et ”det har jeg forstået, og det var ikke det, jeg spurgte om”.

Fra tilhørerpladserne var oplevelsen, at statens advokat i nogen grad blev grillet af EU-rettens dommere.

Da retsmødet var overstået efter knap tre og en halv time, var glæden og optimismen høj blandt tilhørerne, der er berørt af Parallelsamfundsloven. Og ved den efterfølgende debriefing med advokaterne blev mødet evalueret som værende meget tilfredsstillende. Alle venter nu spændt på svar.

Ventetid på svar

Hvornår der kommer en afgørelse, vides endnu ikke. Ved retsmødets afslutning sagde domstolens generaladvokat, at hun inden længe vil komme med en dato for sin foreløbige afgørelse (ved redaktionens deadline var datoen endnu ikke kendt). Afgørelsen bliver offentlig og skal herefter diskuteres i det samlede dommerkollegium, før EU-Domstolen kommer frem til sin endelige afgørelse, som så skal sendes til Østre Landsret. Forventningen er, at det sker om tre-seks måneder.

Inden retsmøde i Den Europæiske Unions Ret var alle deltagerne fra Danmark samlet med banner og slagord foran den imponerende retsbygning.

Om søndagen var der tid til at være turister i den smukke Luxembourg by i det lille land af samme navn.

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2024-06 November

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2024-06 November side 4-5
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2024-06 November

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Kollektivbyen
Gudrunsvej 78, 2.-3.sal
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data