Håndbryggerhygge med ølspil for feinschmeckere

Skræppen var med til Beerwisser-aften i Haandbryggerlauget og blev udfordret både på smagsløgene og på det med procenterne. Aftenen endte helt ude i hegnet

af Helle Hansen. Foto Bo Sigismund

Tidligt på sommeren inviterede Haandbryggerlauget af 1970 sine medlemmer til en hyggelig aften med brætspil og blindsmagning af god øl.
Det var en invitation, som et par øldrikkende medlemmer af Skræppens redaktion ikke kunne stå imod, så udstyret med papir, pen og kamera mødte Skræppens udsendte med et par tørstige ganer op i Haandbryggerlauget, der ligger i Tousgårdsladens gamle hestestald.

Til daglig bliver der brygget øl i stueetagens ølsmedje, men denne aften foregik aktiviteten på førstesalen, hvor håndbryggerne under de gamle frilagte hanespær har indrettet en hyggelig laugsstue.

Medlem er spiludvikler
Ølspillet, der kaldes Beerwisser, blev for et par år tilbage udviklet af et af håndbryggerlaugets medlemmer, Brian Pedersen, og to af hans venner.

”Vi mødtes dengang hen over en vinter med det formål at udvikle et lærerigt og underholdende ølsmagningsspil, og resultatet blev Beerwisser,” fortæller Brian Pedersen, der denne aften havde sine to gamle venner, Peter Madsen og Finn Larsen, med i haandbryggerlauget.

Øl i brune poser
Beerwisser kombinerer det klassiske brætspil med blindsmagning af god øl. Det handler om at gætte typen på et antal serverede øl ved hjælp af det øliodiske system, som er en slags oversigt a la det periodiske system i kemi.

Mens spillet er i gang, er det godt at besidde evnen til at kunne skille skidt fra kanel. Og det hjælper også at kunne gætte procenter, for hvert bud har betydning for, hvor mange felter ens spillebrik, der selvfølgelig er en farvet ølkapsel, skal flytte frem eller tilbage på brættet.

Øllene serveres i brune anonyme poser, som flasken langsomt tages op af, når alle spillerne har afgivet deres bud, og den smagte øl skal afsløres, og vinderen af runden skal kåres.

I løbet af et spil skal der normalt smages på ni-ti forskellige øl, så ølkrusene bliver aldrig fyldt til randen.

Købeøl med etiketter
Selv om ølspillet blev afviklet i håndbryggerlauget, så var det købe-øl med etiketter, der blev smagt og gættet på. Ellers bliver det for svært at udpege vinderen af de enkelte runder, fordi håndbrygget øl kan være svært at kategorisere og angive præcise procenter på.

Men fordi spil-arrangørerne havde været ude at købe spændende øl fra nogle af Danmarks små mikrobryggerier, faldt øl-spillet ikke ved siden af. Og de tre spil-opfindere fortalte, at de selv først var blevet håndbryggere, efter at de havde fattet interessere for øllets vidunderligheder, da de var i gang med at udvikle spillet.

Endte i hegnet
Efter næsten tre timers smagsprøver på mørke, lyse, sure og friske øltyper, var alle ølkapslerne næsten nået rundt på spillepladen. Og her skal nævnes, at i Beerwisser handler det ikke om at komme først i mål, men om at blive hængende længst tid på pladen.

Men som i alle gode spil er der fælder på pladen, så hvis man er uheldig og lander på et uheldigt felt, kan spillet udvikle sig dramatisk. Som da Peter Madsen, der de første otte runder næsten ikke var kommet ud fra startfeltet, pludselig landede på et felt, som sendte ham helt ud i hegnet. Han endte nemlig i feltet lige før målstregen og blev aftenens store taber.

Brætspillet Beerwisser kan downloades og udskrives fra http://beerwisser.org
Læs mere om Haandbryggerlauget af 1970 på www.haandbryggerlauget.dk
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt