Øllets betydning for nyt boligbyggeri var stor

Gellerupparkens livlige foreningsliv blev grundlagt med håndbrygget øl, og Laden kan takke humlelugten for, at bygningen står den dag i dag

Af Helle Hansen, foto Bo Sigismund

Det var en aften i historiens tegn, som i februar fandt sted i den gamle ”laugsstue” i Haandbryggerlauget ved siden af Tousgårdsladen. Initiativet til aftenen var inspireret af Den Gamle By, der er i gang med at indsamle historier om Gellerup.

Flere af lavets æresmedlemmer og andre mangeårige medlemmer kiggede forbi og kom med førstehåndsberetninger og skrøner om livet i håndbryggerlavet helt fra starten tilbage i 1970.

De tre æremedlemmer Bjarne og Eva Laursen og Bent Kanstrup nyder god håndbrygget øl i baren.

De tre æremedlemmer Bjarne og Eva Laursen og Bent Kanstrup nyder god håndbrygget øl i baren.

Laden reddet af håndbryggerne
Eva og Bjarne Laursen, som i 1969 flyttede ind på Jettesvej 17, er i dag æresmedlemmer og bor i Højbjerg. De var med helt fra starten, hvor der kun var blokke på Jettesvej og Dortesvej, og hvor selve ølbrygningen fandt sted i en kælder på Dortesvej, med de lugtgener, det gav for opgangens beboere.

Den stærke lugt af humle var for øvrigt årsagen til, at foreningens bestyrelse kiggede sig omkring efter nye lokaler.

I deres søgen faldt de over over Tousgårdens fem nedrivningsdømte ladebygninger.

Det fik håndbryggerne delvist forhindret med en dispensation, så den nuværende lille længe og laden i en lidt forkortet udgave kunne blive stående, som vi kender det i dag. Og det var håndbryggerne, som satte de gamle bygninger i stand.

Bjarne Laursen og Ole Madsen fortæller historier fra lavets unge dage.

Bjarne Laursen og Ole Madsen fortæller historier fra lavets unge dage.

Foreningslivet blomstrede fra lavet
Det var nogle herlige historier om fester og sammenhold, der kom på bordet, mens ølkrusene blev fyldt med skønt håndbrygget øl.

”Der var masser af aktivitet og initiativ, og næsten alle foreningerne udspringer fra lavet,” husker et andet æresmedlem, Bent Kanstrup, som flyttede ind på Bentesvej i 1970.

Fotoklubben, Grønærten, Nordgårdens Idrætsforening, Gellerup Billardklub og filmklubben bliver remset op, og den kendte struktur med Fritidsforeningen og FAS blev også udtænkt af de gode håndbryggere, som nærmest var pionerer i at skabe godt naboskab.

Livskarrierer grundlagt med håndbrygning
Et fjerde gammelt kendt ansigt på historieaftenen var Ole Madsen, der flyttede til Gellerup i 1982. Han fortalte, at lavet nærmest var en smugkro i midtfirserne, og at han havde tilbragt en stor del af sin tid der. I en brandert blev han på et tidspunkt valgt ind i afdelingsbestyrelsen, og senere kom han også til Skræppebladet, hvor han blev redaktør.

I 1998 var han som ivrig håndbrygger med til at stifte foreningen Danske Ølentusiaster. I 2000 flyttede han til Horsens, hvor han i dag lever som professionel redaktør af Danske Ølentusiasters medlemsblad.
Man kan vist godt sige, at håndbrygget øl blev hans skæbne.

Læs mere om Haandbryggerlauget af 1970 på www.haandbryggerlauget.dk

Haandbryggerlauget

Haandbryggerlauget
Del eller print denne side:  


En kommentar til
“Øllets betydning for nyt boligbyggeri var stor”


  • 1

    webmaster skriver:

    Selvom mange skriver “laug” er det “lav” som er den officielle stavemåde – med mindre det indgår i fx et foreningsnavn som Haandbryggerlauget 🙂

Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt