Lederen

Forståelse gennem livsglæde

Hvad er danske værdier? Er det fagforeningen? Kongehuset? Er det højskolebevægelsen? Svaret er ikke så enkelt. Værdier rummer mange ting, lige fra demokrati til måden at fungere socialt på.
Her i Aarhus har vi alene i min korte levetid oplevet en væsentlig forandring i demografien, idet en stor del af befolkningen nu har anden etnisk herkomst, og kulturen er dermed også blevet et blandet kludetæppe.

Det rejser spørgsmålet, om vi er parate til at tolerere folk og skikke, der afviger meget fra vore. Er en etnisk dansker, bosiddende i Viby, i fredens navn parat til at acceptere en kvinde af muslimsk observans fra Gellerup, som går med tørklæde eller i heldragt? Er en muslim, bosiddende i Gellerup, i fredens navn villig til at tolerere en etnisk dansk kvinde, der går sparsomt påklædt om sommeren? Selvom han aldrig ville lade sin kone gøre det?

Vær fælles om tolerancen

Lokale eksempler fra eget område viser, at tolerance kan lade sig gøre på trods af de store kulturelle forskelle.
Flere år i træk har den muslimske befolkning i Gellerup-Toveshøj markeret afslutningen på ramadanen med en særdeles synlig eidfest. Denne indebærer tivoli og meget mere. Alle er inviteret, uanset tro eller etnicitet. Der serveres ikke alkohol, eftersom dette ikke betragtes som ordentligt af muslimer, men det giver aldrig anledning til konflikt.

Og respekten går to veje: Hvert år er Gellerup Kirke vært for en fælles julemiddag for muslimer og kristne, præget af dyb respekt for hinanden.

I juni 2012 stod Toveshøjs 40-års-jubilæum. Jeg var selv med til en særdeles livlig fest med dansk underholdning, hvor mennesker af anden etnisk herkomst, men med dansk pas, for første gang oplevede en fest med et dansk dækket bord. Der blev solgt alkohol, og det foregik på den måde, at de, der gerne ville have en øl eller et glas vin, kunne købe det. Festen foregik i en god tone, og kulturmødet gav ikke problemer.

Vejen frem går gennem livsglæde!

Ved en fest for børnene (etniske og ikke-etniske) på Toveshøj i anledning af samme jubilæum var dagens motto: At der ikke er nogen tabere! Alle var de vindere, og børnenes præmie var en slikkepind og et glas saftevand. Det var en kanon hyggelig legedag med fuld fart over feltet, og der opstod ikke en eneste konflikt den eftermiddag.

Vi voksne kan få meget ud af at tage ved lære af børnenes eksempel. Når man er positiv, bliver man rummelig og tolerant, og en positiv spiral sættes i gang. Så selv om det ikke kan lade sig helt gøre i praksis, fristes jeg til at sige: ”Bliv som barn på ny!” Vær ikke bange for at være lidt naiv, vær ikke bange for spontant at hjælpe eller hilse på mennesker, som man ikke kender, og så videre. På denne måde kan vi åbne os op for hinanden.

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2013-02 Marts

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2013-02 Marts side 2 forsiden af magasinet 2013-02 Marts

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Kollektivbyen
Gudrunsvej 78, 2.-3.sal
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data