Lederen

Forståelse gennem livsglæde

Af Sean Ryan Bjerremand

Hvad er danske værdier? Er det fagforeningen? Kongehuset? Er det højskolebevægelsen? Svaret er ikke så enkelt. Værdier rummer mange ting, lige fra demokrati til måden at fungere socialt på.
Her i Aarhus har vi alene i min korte levetid oplevet en væsentlig forandring i demografien, idet en stor del af befolkningen nu har anden etnisk herkomst, og kulturen er dermed også blevet et blandet kludetæppe.

Det rejser spørgsmålet, om vi er parate til at tolerere folk og skikke, der afviger meget fra vore. Er en etnisk dansker, bosiddende i Viby, i fredens navn parat til at acceptere en kvinde af muslimsk observans fra Gellerup, som går med tørklæde eller i heldragt? Er en muslim, bosiddende i Gellerup, i fredens navn villig til at tolerere en etnisk dansk kvinde, der går sparsomt påklædt om sommeren? Selvom han aldrig ville lade sin kone gøre det?

Vær fælles om tolerancen
Lokale eksempler fra eget område viser, at tolerance kan lade sig gøre på trods af de store kulturelle forskelle.
Flere år i træk har den muslimske befolkning i Gellerup-Toveshøj markeret afslutningen på ramadanen med en særdeles synlig eidfest. Denne indebærer tivoli og meget mere. Alle er inviteret, uanset tro eller etnicitet. Der serveres ikke alkohol, eftersom dette ikke betragtes som ordentligt af muslimer, men det giver aldrig anledning til konflikt.

Og respekten går to veje: Hvert år er Gellerup Kirke vært for en fælles julemiddag for muslimer og kristne, præget af dyb respekt for hinanden.

I juni 2012 stod Toveshøjs 40-års-jubilæum. Jeg var selv med til en særdeles livlig fest med dansk underholdning, hvor mennesker af anden etnisk herkomst, men med dansk pas, for første gang oplevede en fest med et dansk dækket bord. Der blev solgt alkohol, og det foregik på den måde, at de, der gerne ville have en øl eller et glas vin, kunne købe det. Festen foregik i en god tone, og kulturmødet gav ikke problemer.

Vejen frem går gennem livsglæde!
Ved en fest for børnene (etniske og ikke-etniske) på Toveshøj i anledning af samme jubilæum var dagens motto: At der ikke er nogen tabere! Alle var de vindere, og børnenes præmie var en slikkepind og et glas saftevand. Det var en kanon hyggelig legedag med fuld fart over feltet, og der opstod ikke en eneste konflikt den eftermiddag.

Vi voksne kan få meget ud af at tage ved lære af børnenes eksempel. Når man er positiv, bliver man rummelig og tolerant, og en positiv spiral sættes i gang. Så selv om det ikke kan lade sig helt gøre i praksis, fristes jeg til at sige: ”Bliv som barn på ny!” Vær ikke bange for at være lidt naiv, vær ikke bange for spontant at hjælpe eller hilse på mennesker, som man ikke kender, og så videre. På denne måde kan vi åbne os op for hinanden.
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt