På Aarhus Ø bor flere gene­ration­er under samme tag

Generationernes Hus

Aarhus Kommune og Brabrand Boligforening har med Generationernes Hus skabt et enestående boligprojekt, der giver beboerne mulighed for at skabe fællesskaber på tværs af generationer, baggrunde og livssituationer.
På havnekajen i Aarhus har arkitekterne de seneste år fået lov at boltre sig, og mange spændende byggerier og miljøer er skudt op, mens udvalget af maritime aktiviteter og smagfulde oplevelser kun er ekspanderet. Aarhus Ø er blevet et populært område – og det mener også kommunens borgere, som i stor grad køber og lejer sig ind i de mange nye byggerier, der ligger på den tidligere containerhavn.

Et af disse byggerier er Generationernes Hus; et unikt boligprojekt, hvor fællesskabet er omdrejningspunktet. Her deler børn, unge, voksne og ældre hverdagen sammen i byggeriet, der råder over 27.605 kvadratmeter, som i alt dækker 304 almene boliger, herunder pleje- og ældreboliger, familieboliger, ungdomsboliger samt handicapboliger. Desuden byder byggeriet på daginstitution, café, træningslokale, orangeri samt andre hyggelige og praktiske fællesarealer ude såvel som inde.

Mere end blot et sted at bo

Visionen om Generationernes Hus opstod i 2013 i et samarbejde mellem Aarhus Kommunes afdelinger ’Børn og Unge’ samt ’Sundhed og Omsorg’, der ønskede at skabe et hus, hvor beboere med vidt forskellige livssituationer og aldre kunne få glæde af og drage nytte af hinanden; et boligtilbud med fokus på fællesskabet, men samtidig med respekt for friheden til at vælge selv.

Sådan blev Generationernes Hus til ud fra grundtanken om, at forskellighed er berigende, og at vi ved at bo og være sammen med mennesker fra forskellige livssituationer og baggrunde kan hjælpe hinanden til et mere meningsfuldt liv.
”I Generationernes Hus er det ambitionen at bygge bro imellem generationer og boformer på en måde, som hjælper med at forebygge ensomhed, og som skaber en øget livskvalitet for beboerne i huset. Sammen med Aarhus Kommune har vi gjort vores absolut bedste for, at huset skal være meget mere end blot et sted at bo. Her har man som beboer og bruger mulighed for at være aktiv medspiller i et større fællesskab på tværs af generationer, og med de mange gode fælles faciliteter er det nemt at tage initiativ til aktiviteter, der samler,” lyder det fra Kristian Würtz, direktør i Brabrand Boligforening.

Arkitekturen insisterer på fællesskab

Visionen om et berigende fællesskab er tydeligt til stede, når man træder indenfor i Generationernes Hus, hvor caféen med plads til 120 siddende gæster byder velkommen. Caféen er ikke blot for beboere, men også for byens borgere, som kan komme forbi og for en stund tage del fællesskabet og de hyggelige omgivelser, huset byder på.

Når man bevæger sig længere ind i husets stueplan, øjner man billedkunstner Jesper Rasmussens imponerende skulptur, der er smukt fremstillet i forarbejdet egetræ. Skulpturen er det centrale mødested i Generationernes Hus og illustrerer på fineste vis, hvordan arkitekturen insisterer på fællesskabet. Skulpturen er nemlig ikke bare til udsmykning; det er også et siddemøbel, hvor beboerne kan slå sig ned og tale sammen. Her er der samtidig plads til optrædener, da en stor del af skulpturen er en tribune, hvor man kan tage plads og følge med i alt det, der foregår i huset. Ikke sjældent finder man derfor husets beboere siddende netop her, mens børnene fra institutionen slår sig løs til musik på gulvet foran.

Ensomhedsforebyggende funktion

Bofællesskaber vinder større og større indpas i Danmark, og særligt seniorbofællesskaber har i de seneste år oplevet en stor opblomstring. Ifølge Realdania er der over 100.000 ensomme ældre i Danmark, og derfor arbejdes der i flere af landets kommuner på at udvikle og forbedre boformer og sociale fællesskaber, som kan fremme livskvalitet i alderdommen.

Det er netop særligt de ældre beboere, der ifølge Kristian Dall, konstitueret daglig leder i Generationernes Hus, viser stor tilslutning til huset:
”Generationernes Hus lægger op til fællesskab, og det har en ensomhedsforebyggende funktion. Det er en lille landsby, hvor man kender hinanden, og man ved, hvem hinanden er. Her kan man få lov at engagere sig i et fællesskab, og vi er heldige at have mange, særligt friske ældre beboere, der aktivt ønsker at være en del af stedet og udvide listen af tilbud,” fortæller Kristian Dall og fortsætter:
”I ledelsen er vores opgave blandt andet at skabe nye tilbud og understøtte de ønsker og initiativer, som beboerne selv kommer med. Der er blevet etableret små klubber, som sørger for forskellige aktiviteter i huset og fællesudflugter uden for huset. Det betyder, at fællesskabet også lever, uafhængig af hvad der besluttes på ledelsesplan – og det er jo utrolig positivt.”

Naboskab og bofællesskab

At arkitekturen insisterer på fællesskabet, bliver kun tydeligere, jo mere man bevæger sig rundt imellem etagerne i huset, øjner de små krummelurer og støder på beboerne i fællesområderne.

Her er boligerne placeret, så familier, studerende og ældre bor side om side, og det skaber en levende hverdag, hvor beboerne kan mødes på kryds og tværs:
”I Brabrand Boligforening har vi fundet det vigtigt, at huset også byder på ungdomsboliger og familieboliger, da den almene sektor har en lang tradition for at skabe boliger, der er for alle,” forklarer Kristian Würtz.

Byggeriet tilbyder to boformer: bofællesskabet og naboskabet. I bofællesskabet tilbydes beboerne, foruden deres private bolig, et fællesområde til deling med de øvrige beboere i bofællesskabet. Fællesområdet består af et opholdsrum samt et stort køkken. Det er i dette område, at fællesskabet folder sig ud, og fællesspisning, spilaftner og børnepasning er lige indenfor rækkevidde. I naboskabet er arealet til fællesrum beskåret til fordel for større boliger, og det sociale liv med husets øvrige beboere kan i stedet blomstre i de mange fællesarealer.

Sammen på godt og ondt

Generationernes Hus er et ambitiøst og spændende boligprojekt, der i høj grad repræsenterer en af fremtidens boligformer – og spørger man beboerne, opleves der stor tilfredshed med at bo i det 27.605 kvadratmeter høje byggeri på havnekajen i Aarhus.

Ifølge Kristian Dall er det dog væsentligt også at huske på, at fællesskaber rummer mange ting:
”Når man læser de store programbeskrivelser, kan man jo tænke, at dette er paradis på jord. Det er en landsby, hvor alle kender hinanden; på godt og ondt. Vi har det sjovt og passer på hinanden, men vi oplever også konflikter, som er helt naturlige; det er den slags, der opstår, når man er flere, der bor sammen – og når man indgår i et aktivt fællesskab sammen med andre.”

Selvom ingen beboer er forpligtet til at tage del i fællesskabet eller bidrage til driften af de praktiske ansvarsområder, opleves der stor interesse og initiativ fra beboerne.

Hver af byggeriets boligafdelinger har udvalgt en repræsentant, som indgår i et husråd. Seks gange årligt mødes husrådet med ledelsen og drøfter anvendelsen af huset og de potentielle udfordringer, der kan være. Husrådet har desuden defineret forskellige roller og nedsat udvalg, der hver især varetager forskellige områder i huset, f.eks. bemanding af reception, udsmykning ved højtider, lokalebooking og vanding af planter.

Åbningen kolliderede med corona

De første spadestik til Generationernes Hus blev taget i 2017, og i efteråret 2020 kunne Generationernes Hus så endelig åbne dørene for de første beboere. Således flyttede knap 40 studerende ind i husets ungdomsboliger den 21. oktober 2020, mens ældre, familier og mennesker med handicap fulgte efter den følgende vinter. Den 1. november 2020 åbnede desuden husets integrerede daginstitution, Børnenes Ø, med plads til 150 børn.

Åbningen af Generationernes Hus kolliderede dog med corona, og i begyndelsen var det en vanskelig manøvre at forene visionen om fællesskab med rækken af restriktioner.

”Generationernes Hus har kun eksisteret siden 2020, og derfor har stedet været ramt af restriktioner, der indledningsvist har holdt folk fra hinanden. Derfor er erfaringshorisonten endnu ikke så lang, og flere af husenes tilbud kan fortsat ses som eksperimenter, hvor vi løbende kan lære af de erfaringer, vi får undervejs,” fortæller Kristian Dall og bemærker afsluttende:
”Vi eksperimenterer hele tiden med, hvordan vi bruger huset – og også hvordan vi kan brede husets tilbud ud til kommunen generelt. Vi har holdt festival, haft besøg af dronningen – og så har vi brugt tomme lejligheder til at huse ukrainske flygtninge; det er alle historier, som vi er stolte af.”


Vi har bedt OpenAI om at besøge stedet og møde (fiktive) personer:

Generationernes Hus: Historier om sammenhold og fællesskab

Nyt venskab på Generationernes Hus

Emma, en 14-årig pige, flyttede med sin familie ind i Generationernes Hus sidste vinter. I begyndelsen var hun lidt nervøs for at møde de ældre beboere, men en dag mødte hun fru Jensen, en venlig ældre kvinde, i orangeriet. De begyndte at tale om deres fælles interesse for havearbejde, og snart havde de et specielt bånd. Emma lærte at plante blomster, og fru Jensen lærte hende at strikke. Deres venskab voksede, og nu tilbringer de ofte eftermiddage sammen, hvor de deler historier og nyder hinandens selskab.

Børnene i Generationernes Hus

Børnenes Ø, den integrerede daginstitution i Generationernes Hus, er en legeplads, hvor børn i alle aldre leger og lærer sammen. Her deler 8-årige Laura og 4-årige Anton deres kreative ideer og legende sjæl. Laura hjælper Anton med sine lektier, og Anton får Laura til at lege skjul med ham. Deres venskab viser, hvordan Generationernes Hus skaber muligheder for børn i forskellige aldre til at vokse sammen og lære af hinanden.

Musik i Generationernes Hus

Musikken bringer beboerne i Generationernes Hus sammen. Hver fredag aften samles en gruppe beboere i husets skulpturplads for at spille og synge sammen. Lise, en 65-årig kvinde, spiller guitar og lærer de unge i huset nogle gamle sange, mens de unge introducerer hende til den nyeste musik. Sammen skaber de en aften fyldt med musik og smil, og det viser, hvordan Generationernes Hus forbinder generationer gennem musik og glæde.

Familiedage i Generationernes Hus

Generationernes Hus har en tradition med månedlige familiedage, hvor beboernes familier samles for at fejre og styrke båndene på tværs af generationer. På en solrig lørdag samles børn, forældre og bedsteforældre til en picnic i husets have. Der er aktiviteter som boldspil, madlavning og historiefortælling. Familiedagene er hjertelige begivenheder, der viser, hvordan Generationernes Hus er mere end bare et sted at bo – det er et sted, hvor familier kan blomstre sammen.

Naboer, venner og hjælpsomhed

I Generationernes Hus er naboskab ikke bare ord; det er en del af hverdagen. En morgen opdager familien Nielsen, at de er løbet tør for mælk til morgenkaffen. De ringer til deres nabo, hr. Jensen, for at spørge om en kop mælk. Han leverer ikke kun mælken, men bliver også for at nyde en kop kaffe og en hyggelig snak. Naboskabet og den gensidige hjælp er en vigtig del af livet i Generationernes Hus, og det viser, hvordan naboer kan blive venner og støtte hinanden på mange måder.

… med følgende prompt:

Skriv fem små historier til et blad for unge baseret på denne beskrivelse:
[linjeskift og så teksten i ovenstående artikel]

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2023-06 November

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2023-06 November side 6-7
i sektionen Foreningen

forsiden af magasinet 2023-06 November

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Kollektivbyen
Gudrunsvej 78, 2.-3.sal
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data