Jens Høgh stopper som beboerrådgiver efter 32 år
En æra i Brabrand Boligforening er forbi
Efter 32 års dedikeret arbejde som beboerrådgiver i Brabrand Boligforening har Jens Høgh valgt at trække sig tilbage og flytte til Mors
af Elsebeth Frederiksen
Skræppebladet mødte op til hans afskedsreception i Holmstrup, hvor han sagde farvel til kolleger og beboere, der gennem tiden har sat pris på hans støtte og hjælp. Det var dog ikke Jens’ egen idé at arrangere receptionen, da han ikke er til store festligheder, men det var noget, bestyrelserne på Holmstrup Mark havde fundet på.
Jens har haft hele sin arbejdskarriere i Brabrand Boligforening. Han startede som praktikant, blev ansat som barselsvikar og blev senere fastansat. Længe delte han kontor med Abelone Asingh på Gudrunsvej 16, hvor de arbejdede tæt sammen i en hyggelig og uformel atmosfære.
”Folk kom ofte og sagde, at de ville tale med ’min kone’ i lejligheden, som det føltes som, og det satte mange pris på,” fortæller Jens.
Da Gellerup kom med i helhedsplanen, flyttede han til afdelingerne i Skovgårdsparken, Søvangen, Odinsgård, Thorsbjerg og Holmstrup.
Under coronapandemien måtte kontoret lukke for fremmøde, hvilket viste sig at være en effektiv forandring. Beboerne kunne nu booke tid i forvejen og undgik derved lange ventetider. Jens mødtes med folk hjemme hos dem selv, over telefonen eller endda på parkeringspladser. Ændringen krævede tilvænning, men det fungerede efterhånden godt.
Beboerrådgiverjobbet: en varieret hverdag
Jens’ arbejde som beboerrådgiver har aldrig været en typisk 8-16-stilling. Som bisidder har han fulgt beboere til møder på kommunen, og ofte har møder med beboerne måtte tilpasses, når beboerne ikke kunne mødes i dagtimerne. Den fleksibilitet var en central del af jobbet og en vigtig faktor for at opbygge tillid til beboerne.
En af de største forskelle mellem at være socialrådgiver i en boligforening og på kommunen er, ifølge Jens, at man i boligforeningen ikke er myndighedsperson.
”Vi truer ikke med sanktioner eller tvangsfjernelse af børn. Vi er der kun for at hjælpe,” forklarer han.
Det betyder, at beboerne har lettere ved at åbne op, og Jens ser det som et stort privilegium at få indblik i deres liv.
”Det er en kæmpe tillidserklæring, når folk betror sig til én. Jeg har hjulpet flere familier gennem generationer, og det har skabt stærke relationer.”
En svær, men nødvendig beslutning
Beslutningen om at stoppe har været længe undervejs for Jens, der i flere måneder har forberedt både sig selv og beboerne på, at han ville trække sig tilbage.
”Mange har spurgt: ’Hvorfor nu?’ og været bekymrede for, hvem der kommer efter mig. Jeg har måttet berolige dem med, at det bliver godt – bare anderledes,” siger Jens.
Den praktiske årsag til beslutningen ligger i, at han og konen har boet i et stort hus i Ormslev i mange år sammen med en anden familie. Da familien nu er gået på pension og vil sælge, ville det blive for dyrt for dem at købe dem ud. Derfor har de besluttet at flytte til Mors, hvor huspriserne er mere overkommelige, og han kan nyde en rolig tilværelse. Jens har endnu ikke planer om at arbejde fremover, men vil tage tingene, som de kommer.
Refleksion over 32 år som beboerrådgiver
Når Jens ser tilbage på sine 32 år som beboerrådgiver, er der mange ting, der har rørt ham. Arbejdet har ofte været udfordrende, især når flere beboere har haft store problemer på samme tid.
”Det er ikke altid nemt at lægge arbejdet fra sig, når man går hjem. I perioder kan man virkelig blive slidt,” fortæller han.
Samarbejdet med kollegerne har dog altid været stærkt, især i de perioder, hvor de sad tættere sammen og kunne sparre hurtigt. Det ændrede sig lidt, da de blev spredt, men fælles supervision og kollegial støtte har været en vigtig ressource.
”Da jeg blev en del af det boligsociale hus for nogle år siden, fik jeg mulighed for at deltage i møder og få sparring, hvilket jeg virkelig har værdsat,” siger Jens.
For Jens har rådgivningsfunktionen altid været det vigtigste i hans arbejde. Sociale problemer som sygdom, skilsmisse og børneopdragelse ændrer sig ikke over tid, og det har været meningsfuldt for Jens at hjælpe folk igennem disse udfordringer igen og igen.
Ændringer i boligområderne og fremtiden
I løbet af sin tid i Brabrand Boligforening har Jens været vidne til store forandringer i området. Gamle boligområder er blevet revet ned, og beboerne er flyttet til nye steder, hvilket har skabt både glæde og udfordringer. Nogle beboere har haft svært ved at finde sig til rette i nye omgivelser uden det samme netværk og fællesskab, som de tidligere havde.
Med Jens’ afsked står området nu over for en ny begyndelse med en ny rådgiver, som beboerne skal lære at kende. Jens opfordrer dem til at give den nye rådgiver en chance:
”Det bliver selvfølgelig ikke det samme, men det kan stadig blive godt. Man skal bare være åben og lade de gode nyheder sprede sig om den nye rådgiver.”
Læs også
▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2024-06 November