Søvangens mest trofaste beboer gennem syv årtier
Aase Christensen er en ildsjæl i afdelingen, hvor hun har boet næsten hele sit liv
tekst og foto Helle Hansen
80-årige Aase Christensen er en levende fortælling om boligforeningens næstældste afdeling, Søvangen. Det er mere end 70 år siden, hendes familie flyttede ind på tredje sal i nummer 4 på Louisevej, da Aase var 10 år gammel. Dengang var opgangen knap bygget færdig, og der var ingen gelænder på trappen.
Hun husker Søvangen som et dejligt sted at vokse op. Sammen med nabobørnene hang hun tit ud på legepladserne rundt i afdelingen. Ofte var de der til langt hen på aftenen, hvor de legede og sad og snakkede. I dag sidder de unge nok mest hjemme foran computeren, siger Aase.
Aases far havde fået arbejde på Jaka-slagteriet i Brabrand, men han fandt hurtigt ud af, at akkordarbejde ikke lige var ham, så i stedet kom han til at arbejde som vicevært i Søvangen. Senere blev han varmemester for Søvangen, og det blev han senere også for Hans Brogesparken. Han hed Sivertsen, men blev gerne kaldt ’Sivskoene’ af afdelingens børn, husker Aase, der aldrig har været flyttet ud af afdelingen. Tværtimod har hun både stiftet familie og opdraget datteren Pernille i Søvangen.
I dag er Aase midlertidigt genhuset i en lejlighed i en blok på Louisevej, og ellers har adressen de seneste 18 år været et rækkehus på Annettevej, som lige nu er ved at blive renoveret. Hun er hurtigt kommet i orden i den nye lejlighed, hvor hun får kig til Brabrand Sø, når bladene snart falder af træerne.
Søvangen forever
Aase kunne ikke drømme om at flytte fra Søvangen. Her er hun i dag formand for Klub Søvangen, der er et tilbud til alle afdelingens beboere. Klubben holder til i en kælderlejlighed på Louisevej 30, her havde Brabrand Boligforening i tidernes morgen kontor.
Klub Søvangen har godt 70 medlemmer, der alle har fået udleveret en nøgle, så de kan benytte faciliteterne. Der er både motionsrum, et værksted, billard, bordtennis og et fælleslokale, hvor man kan mødes, drikke kaffe og snakke. Det gør Aase gerne hver onsdag eftermiddag sammen med en halv snes andre beboere, som for de flestes vedkommende også har haft adresse i afdelingen i masser af år.
Tirsdag og torsdag formiddag lægger Aase også tit vejen forbi Vaskeriet på torvet sammen med naboen og veninden Pia Rasmussen. Her står den også på kaffe og snak, mens der er gang i vaskemaskinerne.
Biler, kolonial og arkitekter
Aase fortæller, at hun har gået syv år i skole på Engdalsskolen. Så gik hun ud, fordi hun var dum, griner hun. Derefter har hun haft en masse forskellige jobs, først kom hun i huset hos Koustrup Bilforhandler på Silkeborgvej tæt på ringvejen. I 1960’erne arbejdede hun hos Købmand Leksander på torvet på Louisevej.
Da Gellerup Centret åbnede i 1972, fik Aase arbejde i Favørs Kolonial, hvor hun var i næsten ti år. Derefter fik hun job hos arkitekterne Friis og Moltkes tegnestue på Vesterbrogade. Friis’ mor og hendes mor boede også på Louisevej og sammen havde de kiosken på torvet. På arkitektkontoret stod Aase i otte år for kaffe, servering og rengøring. Derefter arbejdede hun ni år på Jaka, som i mellemtiden havde skiftet navn til Tulip International. Som tresårig gik hun på efterløn, og siden har hun brugt meget af sin tid på frivilligt arbejde i Søvangen.
Læs også
▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2024-06 November