Folkehuset Gellerup kæmper for at forblive åbent


På skiltet udenfor Gudrunsvej 80 står der stadig Lokalcentret Gellerup. I 2022 skiftede alle lokalcentrene i Aarhus Kommune ellers navn til det mere mundrette: Folkehuse. Men der kom aldrig et nyt skilt op i Gellerup – i hvert fald ikke endnu.
Men på Folkehuset Gellerups årsmøde i slutningen af januar blev der valgt en otte-mands – eller mere korrekt – otte-kvinders ny stor bestyrelse for brugerrådet. Kvinderne gav alle udtryk for, at de ønsker at være med til at puste liv i folkehuset, der ellers er i fare for at blive lukket i forbindelse med den spareplan, Aarhus Kommune er i gang med at debattere dette forår.

Folkehusets hidtidige formand, Ingrid Jensen, døde desværre i vinter, og det tilbageværende brugerråd ønskede ikke længere at bære ansvaret. Så det var en god dag for folkehuset, at der mødte 30 deltagere op til årsmødet, og det viste sig, at der stod nye kræfter klar til at tage over og køre folkehuset videre med det mål at holde Aarhus Kommune op på visionen for de nye folkehuse.
For bare to år siden lød det nemlig, at der ikke blot var tale om en navneændring fra lokalcenter til folkehus, men at der lå en helt ny vision bag, som skulle skabe en kulturændring og åbne husene op for alle aarhusianere, der vil bidrage til et fællesskab.

Ny bestyrelse præsenterer folkehusets ­program med månedlige mandagsmøder

En måned efter årsmødet kunne folkehusets nye brugerråd invitere til årets første aktivitetsdag.
Mandag den 26. februar mødte omkring 30 brugere op for at høre det nye råds planer for fremtiden. Rådets formand, Birthe Jensen, kunne sammen med bestyrelsen fremlægge en plan om en fast aktivitetsdag i cafeen en mandag eftermiddag klokken 13-15 hver måned resten af året.
Premieren bliver mandag den 13. april, hvor cafeen under overskriften ”Kultur på Tværs” inviterer til en eftermiddag om den muslimske eid, som netop er fejret efter afslutningen på ramadanen. Her bliver budt på smagsprøver af skønne muslimske lækkerier, og der vil blive fortalt om eids betydning for muslimer.

Mandag den 13. maj forventes at komme til at stå i højskolens tegn. Med besøg af Gellerup Højskole, der skal fortælle om, hvordan det går med arbejdet med at skabe en højskole. Og så skal der selvfølgelig også synges fra højskolesangbogen.

Mandag den 10. juni er der planer om at lave en busudflugt til Velling Højskole med et besøg i Forundringens Have og måske et smut helt ud til Vesterhavet. Og så i ugen efter, den 17. juni, bliver der film­eftermiddag med ”Meter i sekundet” på plakaten. Og så er det sommerferie indtil den 12. august, hvor efterårets program planlægges.

Udover den månedlige mandagscafe forsætter de ugentlige aktiviteter, der allerede er i gang i folkehuset.
Folkehuset Gellerup kan følges på Facebook. Eller man kan blive tilmeldt et nyhedsbrev ved at sende en mail til elsebethf[AT]gmail[DOT]com – eller man kan se opslag ved folkehuset og Gellerup Bibliotek.

Trange kår for Folkehuset Gellerup

Folkehuset i Gellerup er i en træls situation og har været det i mange år. Det er, fordi tilbuddet ligger på 1. sal i bygningen på Gudrunsvej 80, som i snart tyve år har været nedrivningstruet.
I den første helhedsplan for Gellerup og Toveshøj fra 2010 var der ellers store fine planer om et nyt lokalcenter, der var tiltænkt en placering tæt på Toveshøj. Men i forbindelse med, at snakken om nye plejeboliger og et sundhedscenter blev trukket ud af ligningen, så blev lokalcentret glemt.

I dag findes der kun et rum på omkring 40 kvadratmeter i det nye Sports- og KulturCampus, som bliver kaldt Folkehuset Gellerup. Det er et lokale med glasvægge på to af siderne, uden adgang til vand og godt 100 meter til nærmeste toilet, placeret allerbagerst nede i det nye bibliotek.

Lokalerne på 1. sal på Gudrunsvej 80 huser i dag Folkehusets motionscenter, der benyttes af over 40 af områdets ældre. Der er også fine lokaler til møder og lignende samt et stort gammelt industrikøkken, og gennem mange år har der været drevet en frivillig systue i et stort lokale i stueetagen. Hvis bygningen ender med at blive revet ned, eller måske solgt, som er planen, Aarhus Kommune arbejder på lige nu, så er der kun de 40 kvadratmeter i Sports- og KulturCampus til at huse Gellerups folkehus.

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2024-01 Marts

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2024-01 Marts side 7
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2024-01 Marts

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Kollektivbyen
Gudrunsvej 78, 2.-3.sal
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Datoer:

  • aktivitetsdag
    Folkehuset Gellerup kæmper for at forblive åbent
  • Cafe "Kultur på Tværs"
    Folkehuset Gellerup kæmper for at forblive åbent
  • Gellerup Højskole fortæller
    Folkehuset Gellerup kæmper for at forblive åbent
  • Busudflugt Velling Højskole
    Folkehuset Gellerup kæmper for at forblive åbent
  • Filmeftermiddag "Meter i sekundet"
    Folkehuset Gellerup kæmper for at forblive åbent
Se kalender
Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data