Leder

Hvad er demokrati?

Demokrati er mange ting. Det opstod efter sigende i det gamle Grækenland for 2500 år siden. Det omfattede ”naturligvis” ikke kvinder og slaver, men skulle tilskynde frie mænd til at kæmpe som krigere og ro galejerne.

Det vil begrænse beboernes mulighed for medindflydelse drastisk, og afstanden mellem beboere og beslutningstagere vil blive meget større.

Vi har lige fejret grundlovens 175-års jubilæum. Denne er siden indførelsen blevet kritiseret for ikke at give valgret til kvinder og tilmænd uden ejendom og arbejde. Kritikerne glemmer bare, at den afløste en forfatning, hvor alt blev bestemt af den enevældige konge af Guds nåde, som kun var ansvarlig over for Gud.

I det første halve år efter oktoberrevolutionen i 1917 kunne russiske soldater selv vælge deres officerer.

Beboerdemokratiet i det almene byggeri opstod, fordi det egentligt var boligforeningernes medlemmer, som stod for oprettelsen. Det var i en tid, hvor medlemsejede andelsforetagender betød meget. For 50 år siden kaldte boligforeninger sig for et stort kollektiv.

I Brabrand Boligforening tales meget om beboerdemokrati. Forleden afholdtes årets vigtigste møde: repræsentantskabsmødet, hvor der blev valgt bestyrelse og blandt andet vedtaget forslag om, at beboerne ikke skulle kaldes kunder i Boligforeningen og om at øge bevillingen til Skræppebladet. Kun omkring halvdelen af repræsentantskabets medlemmer var imidlertid mødt op.

Det er heller ikke her, beboerne har størst indflydelse. Det er ved hjælp af afdelingsbestyrelserne. Flere afdelingsbestyrelser gør et stort arbejde for at få samarbejdet med drift og administration til at forløbe sådan, at beboernes interesser varetages bedst muligt. Man forsøger at være på forkant med udviklingen, så huslejen ikke løber løbsk. Man forsøger at holde hånd i hanke med de gennemgribende renoveringer. På Holmstrup Mark arbejdes i skrivende stund på at få nye beboeraktiviteter op at stå.

Der verserer nu forslag om, at et såkaldt beboerdemokrati skal indskrænkes til repræsentantskabet, som skal tage stilling til udvalgte problemer. Der skal udvælges temaer, som beboervalgte kan diskutere. Det vil begrænse beboernes mulighed for medindflydelse drastisk, og afstanden mellem beboere og beslutningstagere vil blive meget større. Sporene fra det netop afholdte Europaparlamentsvalg skræmmer. Selv om der faktisk træffes vigtige beslutninger i det fjerne Bruxelles, deltog kun godt halvdelen af vælgerne i valget.

Det kan være et stort arbejde at sidde i en afdelingsbestyrelse, men det er umagen værd. Her kan gøres en afgørende forskel. Derfor må der lyde en opfordring til, at så mange som muligt stiller op til deres afdelingsbestyrelse.
Det gælder ikke mindst de nye afdelinger langt ude på landet, som må arbejde for at få et socialt liv op at stå.

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2024-03 Juli

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2024-03 Juli side 2 forsiden af magasinet 2024-03 Juli

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Kollektivbyen
Gudrunsvej 78, 2.-3.sal
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data