Ny byrådsaftale om udvikling i de udsatte boligområder
Aarhus Byråd samarbejder om skridt mod bedre bydele med fokus på sundhed, uddannelse og tryghed
af Elsebeth Frederiksen
Et bredt flertal på 28 ud af 31 medlemmer i Aarhus Byråd indgået en politisk aftale om at udvikle udsatte boligområder. Aftalen, der er støttet af Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Venstre, Radikale Venstre og Danmarksdemokraterne, lægger vægt på udvikling af områder som Gellerup-Toveshøj, Haslehøj/Bispehaven, Skovgårdsparken, Herredsvang, Viby Syd, Viby C, Vejlby Vest og Tilst/Langkærparken.
Borgmester Jacob Bundsgaard kommenterer aftalen og siger:
”Vi tager næste skridt imod en by, som hænger bedre sammen end i dag. Det er afgørende for mig, at vi i Aarhus har udgangspunkt i demokratiske værdier som ligeværd, tolerance og ligestilling – og at det er de værdier, der bliver givet videre til vores børn.”
Fokus på børn og unge
Aftalen retter sig især mod børn og unge, der vokser op i udsatte boligområder. Målet er at sikre, at alle børn og unge har lige muligheder for at klare sig godt og blive aktive medborgere. Partierne understreger vigtigheden af attraktive skoler med en balanceret elevsammensætning og har besluttet initiativer til at skabe en mere blandet og bæredygtig elevsammensætning på tværs af byen.
Rådmand for Børn og Unge, Thomas Medom, udtaler:
”Jeg er glad for, at vi med aftalen får bekræftet det fælles sigte og et mere forpligtende og ambitiøst samarbejde om at skabe en mere socialt balanceret og mangfoldig elevsammensætning på alle byens skoler.”
Sundhedsfremme og tryghed i fokus
Sundhed og trivsel er centrale elementer i aftalen, der afsætter midler til en ny generation af sundhedshuse. Rådmand for Sundhed og Omsorg, Christian Budde, kommenterer:
”Der er tale om sundhedshuse forankret i lokalområdet, hvor borgeren let kan svinge ind forbi kommunale sundhedsforløb og fx få hjælp til at leve et godt liv med diabetes, få et rygestoptilbud eller blive mere aktiv fysisk sammen med andre borgere.”
Aftalen adresserer også tryghedsproblematikker, hvor beboerne oplever kriminalitet, utryghed og negativ social kontrol. Initiativer som en strategisk udviklingsplan for Herredsvang, nye ejerboliger i Vestbyen og en styrkelse af den kommende skole i Gellerup skal bidrage til at skabe en mere positiv udvikling.
Ejerboliger som katalysator for forandring
Aftalen lægger vægt på forskellige ejerformer og afsætter midler til en kommunal grundkøbspulje på 80 mio. kroner. Dette skal styrke kommunens rolle i byudviklingen i Vestbyen og tiltrække en blandet beboersammensætning.
Borgmester Jacob Bundsgaard kommenterer:
”Vi ønsker at skabe bydele med en blandet beboersammensætning. Det skal være muligt at købe og eje sin egen bolig i det, vi i dag kender som udsatte boligområder. Det vil gøre det attraktivt for nye målgrupper, særligt nye børnefamilier, at bosætte sig inden for de udsatte boligområder og styrke ejerskabet og engagementet til lokalområdet, den lokale skole, dagtilbud og til fritidslivet.”
Du kan se hele aftalen her
Læs også
▮ Skræppebladets blog,
Mv
Ayla Keceli