Afd. 22: Alle burde flytte i seniorbofællesskab
Afdeling 22 – Sonnesgården
Byens seniorer fik inspiration til bofællesskaber
Tekst og fotos Elsebeth Frederiksen
Der var helt proppet i Remisen på Godsbanen, da RealDania havde indbudt til en informationsaften om at bo i seniorfællesskaber. Seniorkollektiver er meget moderne for øjeblikket. DR har lige kørt historien en hel dag, og der er andre historier i medier om netop dette tema.
På denne aften var der besøg af en antropolog, der også kunne bekræfte, at det står glimrende til i bofællesskaberne i dag.
”Men det skal jo ikke være eksperter det hele, og de virkelige eksperter er dem, der faktisk bor i afdelingerne,” sagde antropolog Max Petersen.
Så efter pausen kom eksperterne på. Der var indlæg fra beboerne i seniorbofællesskabet Tjørnen, som ligger i Skødstrup. Her ejer beboerne deres egen bolig, men der foregår mange fælles aktiviteter, som f.eks. fællesspisning, strikkeklub, bridgeaftener, udflugter og pilates. Bebyggelsen har også et fælleshus med blandt andet gæsteværelser og en svømmehal.
Sonnesgården var også med
Brabrand Boligforening var også repræsenteret med Sonnesgården. Det er en 55+ afdeling i Aarhus centrum. Grete Pedersen og Birthe Pedersen fra afdelingen holdt et oplæg om, hvor dejligt det er at bo i Sonnesgården, blandt andet på grund af fællesskabet.
Beboerne har tidligere boet i hus
I Sonnesgården bor mange mennesker, som tidligere har boet i hus, så det der med at flytte i noget, der er halvt så småt kan godt være noget af en udfordring. Især når nogle af kvadratmeterne dækker over en andel af fælleslokalet.
En af grundene til, at Grete og Birthe er så glade for at bo i Sonnesgården, er pga. alle de forskellige foreninger, der er. Der er noget for enhver smag. Kunst, film, musik, kaffe, mad og gymnastik.
”De fleste, der bor her, elsker at bo her og vil ende deres dage i Sonnesgården,” forklarer Grete.
Det betyder også, at de fleste undgår at ende på plejehjem. Der er selvfølgelig enkelte undtagelser, men i afdelingen passer de godt på hinanden, og hvis nogen er syg eller dårligt gående, får de hjælp fra beboerne.
Man kan næsten ikke undgå at være aktiv og social. Det skyldes blandt andet svalegangene, hvor man kan se ud, men også se ind i lejlighederne. Beboerne kan også sidde udenfor lejligheden og drikke kaffe og endda snakke med naboen.
”Man kan være så social, man har lyst til, men det hjælper, hvis du er socialt anlagt, da der er så mange fælles aktiviteter,” fortæller Birthe.
Både Grete og Birthe fortæller, at mange, der flytter til Sonnesgården, har solgt deres hus og vil finde noget mindre. De havde selv fået anbefalet Sonnesgården, og efter de så den, var de solgt.
” Sikke en pragtful have, der vil jeg bo,” sagde Birthe dengang.
At afdelingen ligger inde i byen og tæt på alle seværdighederne og indkøb, gør bare det hele bedre.
De har møvet sig ind
Grete og Birthe har gang i mange arrangementer i afdelingen. De har vist også møvet sig lidt ind og gjort op med nogle normer. ” Det plejer vi ikke,” er der blevet sagt, men det er der blevet lavet om på. Nu sker der virkelig noget i Sonnesgården, og langt de fleste nyder det sociale.
Efter en inspirerende aften med flere gode indlæg kunne mange af tilhørerne konkludere, at de faktisk gerne ville flytte i seniorkollektiv. Flere ville med det samme gå hjem og skrive sig op på Aarhusbolig.dk
Læs også
▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2017-03 Maj