Foreningsbestyrelsens status efter et mere ’normalt’ år
Håb for fremtiden
af Jeppe Just, fotos Said Ali Aden, faktabox Ulrik D-H
Den 27. maj afholdt Brabrand Boligforening sit årlige ordinære repræsentantskabsmøde. Boligforeningens formand, Keld Albrechtsen, indledte mødet med en beretning om boligforeningens tilstand og økonomi, som har været påvirket af globale begivenheder såsom krigen i Ukraine og corona.
Økonomien er nu stabiliseret, hvilket er afgørende for kommende renoverings- og vedligeholdelsesprojekter.
Albrechtsen berørte også de udfordringer, der har været med udlejning i Gellerup og Toveshøj, og hvordan den kommende helhedsplan forventes at afhjælpe disse. Han udtrykte bekymring over de ofte komplekse forhandlinger med kommunen, især omkring overholdelsen af udviklingsplanen for Toveshøj, som inkluderer nedrivning af 200 lejligheder.
Dagligdags problemer overskygges
Edvin Juhl fra Holmstrup fremhævede under debatten, at de økonomiske diskussioner ofte overskygger beboernes daglige problemer som råderet, parkering og snerydning.
Keld Albrechtsen erkendte udfordringerne, især med råderet og de centrale regler, der begrænser beboernes frihed. Han understregede, at foreningen arbejder politisk for at få ændret de restriktive regler og lemper dem, så meget som lovgivningen tillader.
Skræppebladet og økonomiske stramninger
Keld Albrechtsen redegjorde også for besparelserne på Skræppebladet, hvor nogle afdelinger har valgt at modtage færre udgaver af bladet, som så ikke længere husstandsomdeles, herunder Gellerupparken. Besparelserne er nødvendige for at sikre bladets fremtid. Formanden roste det imponerende antal onlinelæsninger af bladet.
Manglende indflydelse for beboerne
Afdelingsformand i Gellerupparken, Helle Hansen, adresserede de nye medlemmer af repræsentantskabet ved at understrege, at beboerne i Gellerupparken slet ikke har haft indflydelse på den gennemførte plan.
Hun udtrykte håb om en positiv udvikling for Toveshøj, der har levet i uvished i fire år, og hun håbede, at retssagerne ville forhindre nedrivning af boligerne.
”Jeg er ret overbevist om, at vi vinder retssagen,” fastslog hun.
Økonomisk stabilitet og fremtidsudsigter
Efter flere usædvanlige år med pandemi og inflation er foreningens økonomi på vej mod bedring. Rentestigninger og højere priser på drift, renoveringer og nybyggeri er stadig udfordringer, men inflationen er aftaget, og foreningen får bedre afkast på sin kapital.
Foreningsbestyrelsen har implementeret sparetiltag, der har holdt huslejen i ro, men har også skabt debat, især om snerydning, weekendservice og Skræppebladet. De store renoverings- og byggeprojekter udgør nu de største udfordringer for budgettet.
Bæredygtige fremtidsplaner
Boligforeningen har vedtaget en ny strategi, der fokuserer på bæredygtighed i både drift og byggeri. Dette er en konkurrenceparameter i udbuddet af den nye afdeling i Hasselager.
Ambitionen er, at nybyggeri i Aarhus skal være både privat og alment, og bæredygtigt for at sikre gode boliger til alle Dette er vigtigt for at kunne erstatte de 600 boliger, der mistes i Gellerupparken og Toveshøj.
Store opgaver forude
Der er mange opgaver på dagsordenen, herunder renoveringen af afdeling 2, Søvangen, og udarbejdelsen af helhedsplanen for afdeling 5, Toveshøj.
Der arbejdes også videre med helhedsplanen for afdeling 4, Gellerupparken, mens afdeling 3, Skovgårdsparken, skal af parallelsamfundslisten.
Afdeling 6, Holmstrup, står over for økonomiske udfordringer, og afdeling 33, Generationernes Hus, er i en kompliceret situation efter entreprenørens konkurs.
Helhedsplanen for Toveshøj
Beboerne i Toveshøj afventer stadig en ny helhedsplan. Forhandlingerne mellem borgmesteren, boligforeningens formand og formanden for afdelingsbestyrelsen er udfordrende, især på grund af økonomiske problemer.
Man håber, at huslejetabet kan dækkes af helhedsplanen, men det er uklart, om planen kan godkendes af både beboermødet og repræsentantskabet.
Der er især problemer med beslutningen om at rive 200 boliger ned, hvor der skal findes en løsning, da boligblokkenes størrelser ikke passer med de præcise 200 lejligheder.
Status på retssager
Foreningsbestyrelsen gjorde status på de igangværende retssager og fortsætter arbejdet med helhedsplanerne for Toveshøj og Gellerupparken, mens de afventer EU-domstolens afgørelse. Hvis staten dømmes for at overtræde EU’s diskriminationsdirektiv, kan situationen ændres, og Folketinget må finde en løsning.
Beboerdemokratiet lever
Foreningsbestyrelsen har bemærket en stigning i deltagelsen på beboermøderne, og nye medlemmer vælges ind i afdelingsbestyrelserne. Dog er der afdelinger som 14, Borumtoften, 16, Seniorbo Voldbækhave, og 23, Skovhøj, hvor det har været vanskeligt at finde bestyrelsesmedlemmer, og man må nøjes med kontaktpersoner.
Bestyrelsen tror på, at beboerdemokratiet kan klare fremtidens opgaver, men det kræver en indsats for at holde det i live. Derfor inviteres repræsentantskabet igen til seminar i november, og afdelingsbestyrelserne tilbydes kursusforløb, som mange har tilmeldt sig.
Foreningsbestyrelsen takker for det store engagement og for det gode samarbejde med repræsentantskabet.
Hvad er et repræsentantskabsmøde?
Repræsentantskabsmødet er det øverste besluttende organ i Brabrand Boligforening. Mødet samler valgte repræsentanter fra boligforeningens afdelinger for at træffe beslutninger om vigtige anliggender, som påvirker boligforeningen.
Deltagere:
De fleste repræsentanter er valgt blandt beboerne i de forskellige afdelinger af boligforeningen. Antallet af repræsentanter fra hver afdeling varierer afhængig af afdelingens størrelse.
Opgaver:
På mødet diskuteres og stemmes der om emner som godkendelse af regnskabet, valg af bestyrelsesmedlemmer, store renoveringsprojekter og budgetter. Repræsentantskabet har også magten til at godkende ændringer i vedtægterne.
Læs også
▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2024-03 Juli