Et værdigt liv
Palle fortæller om sin barndom og ungdom i ny bog
af Hans Esmann Eriksen. Foto af Henning Reinholt Larsen
Et mål er nået. Da jeg mødte Palle Hansen, var han glad. Glad for at Gyldendal netop havde udgivet hans bog ”Et værdigt liv”
Glad for at han havde fuldført sit projekt – at fortælle om, hvordan selvværdet påvirkes af at være handikappet.
Handikap marginaliserer
Palle har muskelsvind og bruger kørestol. For et par år siden fik han tildelt en lejlighed i Sonnesgården.
Vi møder ham lejlighedsvis, når han sidder i haven og slikker solskin, ellers holder han sig mest for sig selv.
Palles ansigt og krop er præget af sygdommen. Det må konstateres, at der ikke er mange, der taler med ham, medmindre der er en direkte anledning.
Det forhold, at omverdenen definerer den handikappede ud fra handikappet og ikke ud fra andre kvaliteter, har beskæftiget Palle i mange år.
Palle er uddannet psykolog og har i sit arbejdsliv arbejdet med unge handikappede, der har behov for at tale om, hvordan deres handikap påvirker selvopfattelsen.
En bog, der tager udgangspunkt i den personlige oplevelse
Med sin bog vil Palle gerne illustrere, hvordan det føles at være anderledes – at være udsat for andres medlidenhed og nogle gange hån – at være marginaliseret uden andre menneskers respekt.
Bogen beskriver Palles oplevelser fra barndommen til studietiden, som er den periode, hvor grundlaget for vores personlighed dannes.
Med stor detaljerigdom gives der små portrætter af de mennesker, der har omgivet Palle. Det illustreres, hvordan mennesker, der er svage, mobber nedad på dem, der er svagere.
Det vises, hvordan den, der har det svært, nemt kommer til at blokere over for en hånd, der bliver rakt ud i en god mening.
Der fortælles om, hvor svært det er for et handikappet menneske, når det selv begynder at definere sig ud fra sit handikap og ikke ud fra sine styrker.
Bogen ”Et værdigt Liv” af Palle Hansen er udkommet på Gyldendal og har ISBN 978-87-02-07430-7
Læs også
▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2009-06 Juli