Lederen
Beboerdemokrati – er det beboerne der bestemmer?
af Kirsten Hermansen
Beboerdemokratiet er et af de vigtigste kendetegn for den almene sektor, og det findes ikke i en tilsvarende form udenfor Danmark. Lovgivningen bestemmer, hvilke beboerdemokratiske organer, der kan bestemme hvad.
Beboerdemokratiet fungerer imidlertid kun, hvis beboerne engagerer sig i organisationen og er med til at træffe de nødvendige beslutninger. Det er derfor boligorganisationens ”øverste lags” fornemmeste pligt at sikre, at alle de beboerdemokratiske beslutninger træffes på det bedst mulige grundlag, og at der gives plads til alle. Beboerne er jo, via beboerdemokratiet, i fællesskab deres egen udlejer.
I forbindelse med de store renoveringer i de gamle afdelinger vil der være mange ting, som beboerdemokratiet skal tage stilling til, og der skal afholdes mange afstemninger om de indstillinger på renoveringer, som både ”eksperterne” i boligforeningen og som ”interessegrupperne” er kommet frem til.
De renoveringsforslag, der bliver lagt frem, har normalt et indhold, der er selvskrevne og nødvendigt. Men ofte også en del, som afdelingen har været interesseret i at udvide renoveringen med, når den alligevel skal i gang med store ændringer. Det skal alle beboerne være enige i.
Derfor kan det være en god ide, at der er alternative forslag, som afdelingsmødet kan vælge imellem. Det behøver ikke være et enten/eller forslag, som for eksempel at skulle vedtage et udvalgs forslag eller lade være med at vedtage det.
Der er tale om meget vigtige ting, der har betydning for alle beboere i fremtiden. Det er derfor vigtigt, at alle får en fornemmelse af, at en beboerdemokratisk afstemning er foregået på den helt rigtige måde. At der er tale om et ægte beboerdemokrati.
Læs også
▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2012-06 Juli