City Vest synger svanesang

Føtex’ lukning med ­udgangen af august får flere butikker til forlade centret

Sidste tirsdag i maj sprang der nærmest en bombe i City Vest, da Salling Group udsendte en pressemeddelelse om, at Føtex lukker med udgangen af august.

Det blev starten på det, der kan ligne en dødsspiral for handlen i centret, da både Tøjeksperten, Søstrene Grene og Center Mode få dage senere offentliggjorde, at de vil lukke i løbet af de næste par uger. Også Skohunden og Imerco lukker. Snart kan antallet af butikker i City Vest tælles på to hænder, og lokalt snakkes der om, hvem der mon bliver den næste, og hvad med Lidl, og hvad nu, hvis al dagligvarehandel forsvinder fra Gellerup?

Storhed efter krisestart

City Vest kunne i november fejre, at det var 50 år siden, dørene blev slået op til det, som dengang hed Gellerup Centret, og som på det tidspunkt var det største danske indkøbscenter under tag, indtil City2 åbnede i Høje Tåstrup i 1975.

Men allerede i 1975 var der krise i centret, der var bygget af Brabrand Boligforening, som var storaktionær i A/S Gellerup-Center. Århus Kommune prøvede i første omgang at hjælpe, men i 1976 endte centret på tvangsauktion og blev solgt til forsikringsselskabet Baltica for 125 millioner kroner.

Derefter begyndte tingene at gå bedre for centret, som i 1980 skiftede navn til City Vest. Ad flere omgange blev centret bygget om og udvidet, og da centret i 1997 fejrede 25-års jubilæum, var der 65 butikker med en årsomsætning et pænt stykke over 500 millioner kroner og et årligt besøgstal, der oversteg 3,5 millioner handlende.

”Ophør” og ”Alt i butikken 50 %” lyder besked på skiltene flere steder i City Vest.

Næsten ti års nedtur

For snart ti år siden skrev Stiften for første gang om tomme butikker i City Vest, og centrets årlige besøgstal begyndte for første gang at falde.

Tre år før havde Aarhus Kommune omlagt busrutenettet til A-busser, hvilket betød, at potentielle faste kunder fra Bispehaven, Åbyhøj, gammel Brabrand, ja selv beboere fra Toveshøj ikke længere kunne tage en bus direkte til City Vest for at handle.

I 2014 fortalte centerledelsen til medierne, at det var bevidst, at nogle lokaler stod tomme, fordi der var nye tiltag på vej, som ikke kunne afsløres, før alle kontrakter var underskrevet. De underskrifter kom tilsyneladende aldrig i hus, og resten af historien kender de fleste.
Mange af centrets små forretninger, såsom skomageren Steen Røhl, valgte at forlade centret efter kravet om, at alle butikker skulle følge centrets udvidede åbningstid fra tidlig morgen til sen aften seks dage om ugen.

Hos Søstrene Grene er der næsten tomt. Butikken lukker den 17. juni.

Stor tomgang og ny ejer

Gennem de senere år er et stort antal butikker lukket, og centret har i det sidste års tid stået halvtomt. Lige før jul sidste år blev det offentliggjort, at centerejeren, Danske Shoppingcentre, havde ligget i forhandlinger med storentreprenøren A. Enggaard, som nu havde købt City Vest.

A. Enggaard sagde på det tidspunkt, at man ville bruge det næste halve år til at udarbejde en ny plan for centret. Der har siden været holdt møder med flere lokale aktører for at høre interessen for centret. Her er det blevet slået fast, at selv om der ikke er forventninger om, at City Vest nogensinde vender tilbage til tidligere tiders storhed, så skal der fortsat være daglig handel i centret.

Bare ta’ det er gratis, lyder beskeden på stakken af spånplader uden for Søstrene Grene. Alt skal væk.


Vi har bedt OpenAI om at skrive artiklen om til en satirisk, pessimistisk klumme. Og derefter skrive et positivt digt:

City Vest: Fra shoppingmekka til handlende dødsdal

Nye lukninger truer fremtiden for City Vest som indkøbscentret – mister sin tidligere storhed

Fra krise til kroning: En fortid fuld af højder

City Vest, tidligere kendt som Gellerup Centret, startede som et imponerende indkøbscenter for 50 år siden. Det var dengang det største under tag i Danmark, indtil City2 åbnede i Høje Taastrup i 1975. Desværre begyndte problemerne allerede i 1975, da krisen ramte centret. Bygget af Brabrand Boligforening, blev centret senere tvangsauktioneret i 1976 og solgt til forsikringsselskabet Baltica for 125 millioner kroner. Trods disse vanskeligheder begyndte centret at genopstå og fik et nyt navn, City Vest, i 1980. Gennem årene blev centret renoveret og udvidet flere gange. I 1997 kunne City Vest fejre sit 25-års jubilæum med 65 butikker og en årsomsætning på over 500 millioner kroner samt mere end 3,5 millioner årlige besøgende.

Den nedadgående spiral: Et dekade af tilbagegang

For næsten ti år siden begyndte Stiften at skrive om de tomme butikker i City Vest, mens antallet af årlige besøgende begyndte at falde. Årsagen til denne nedtur kan spores tilbage til 2011, hvor Aarhus Kommune ændrede busruterne, hvilket gjorde det svært for potentielle kunder fra omkringliggende områder som Bispehaven, Åbyhøj og Toveshøj at komme direkte til City Vest med bus. I 2014 hørte vi fra centerledelsen, der forsøgte at skjule den triste virkelighed ved at hævde, at der var spændende nye tiltag på vej. Desværre kom disse tiltag aldrig til at se dagens lys, og resten er, som man siger, historie. Mange af de mindre butikker valgte at forlade centret efter kravet om at holde åbent fra tidlig morgen til sen aften seks dage om ugen.

En spøgelsesby med ny ejer, men ingen frelse i sigte

I løbet af de seneste år har stadig flere butikker lukket, og centret har stået halvtomt det seneste år. Lige før jul blev det offentliggjort, at centrets ejer, Danske Shoppingcentre, havde solgt City Vest til entreprenørfirmaet A. Enggaard.

På det tidspunkt lovede A. Enggaard at udarbejde en ny plan for centret i løbet af de næste seks måneder. Der er blevet afholdt møder med lokale aktører for at sondere interessen for centret. Selvom det ikke forventes, at City Vest nogensinde vil vende tilbage til sin tidligere storhed, er det blevet slået fast, at der skal være fortsat daglig handel i centret.

En Dyster Fremtid: Er City Vest blot en Fading Star?

Med Føtex’ annoncerede lukning og de nylige bekendtgørelser om lukninger fra Tøjeksperten, Søstrene Grene, Center Mode samt Skohunden og Imerco, synes City Vest at være fanget i en dødsspiral. Snart vil antallet af butikker kunne tælles på to hænder, og Gellerup-området står til at miste al dagligvarehandel. Spørgsmålene hænger i luften: Hvem bliver den næste til at forlade centret? Hvad med Lidl? Hvad sker der, hvis City Vest mister al handel? Byens beboere ser bekymrede ud, og stemningen i området er fyldt med spørgsmål og usikkerhed. Kan City Vest vende skuden, eller er det begyndelsen på enden for dette en gang strålende indkøbscenter?

Digt

I City Vest, et sted af fest,
Har indkøbene været en bedre gest.
Gennem årene, fra fortid til nutid,
Har butikkerne strålet med styrke og glød.

Dørene åbnedes for 50 år siden,
Gellerup Centret, storhed i tiden.
Det største i landet, imponerende og flot,
Men krisen kom, og det blev solgt.

City Vest stod stærkt efter en nedtur,
Med ombygninger og udvidelser, det var en mur.
65 butikker fyldte centret med liv,
Omsætningen steg, og glæden blev givet.

Men næsten ti år siden kom en udfordring,
Tomme butikker og faldende besøgstal, en trængsel.
Ændrede busruter tog folk væk,
Handlen blev påvirket, det var ikke et strejft.

Nye tiltag blev lovet og ventet i spænd,
Men kontrakterne blev aldrig underskrevet, det blev enden.
Små forretninger forlod stedet i hast,
De kunne ikke følge centrets lange åbningstid.

Tomgangen voksede, og ejerskab skiftede,
Danske Shoppingcentre solgte, Enggaard overtog hede.
En ny plan skulle udvikles og gro,
Selvom storheden måske aldrig ville komme til ro.

City Vest’s fremtid blev drøftet med iver,
Daglig handel skulle stadig leve i lever.
Trods udfordringer og lukning af butikker,
Hylder vi de gode oplevelser, de indkøbskick’er.

City Vest, et sted med historie og klang,
Vi mindes de dage, hvor kærligheden var lang.
Til de gode tider og glade stunder,
Vi hylder City Vest, med hjertet fuldt af under.

… med følgende prompt:

Omskriv til negativ satirisk klumme med personlige meninger. Skriv derefter et positivt digt om indkøbsoplevelser: [linjeskift og artiklens tekst]

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2023-04 Juni

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2023-04 Juni side 8
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2023-04 Juni

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Kollektivbyen
Gudrunsvej 78, 2.-3.sal
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data