I afd. 11, Odinsgård, arbejdes der for at skabe fællesskaber: ’Stolt af vores beboerdemokrati’
Snart er det muligt at stille op til afdelingsbestyrelsen ved de årlige afdelingsmøder
af Peter Friis Mikkelsen
Dagsordenen og bilag er printet og ligger side om side med telefoner, et par bærbare computere, brikjuice og dåsecolaer på to sammensatte borde i fælleshuset Valhalla.
”Valg af ordstyrer. Er det i orden, at jeg tager den på mig igen,” siger 1.-suppleant Anders Nielsen.
”Ja, værsgo,” lyder det fra formand Mads Kjeldgaard.
Der er på en måde noget rutinepræget over aftenens bestyrelsesmøde i afd. 11, Odinsgård. Bestyrelsesmedlemmerne ved bordet ved, hvad de skal, og styrer målrettet fra punkt 1 mod 11 på dagsordenen.
Medlemmerne, der er valgt på afdelingsmødet, kender efterhånden hinanden godt, og der rig plads til grin og venlige smådrillerier undervejs.
I aften er Anders, Mads, Lonni, Lise og Deirdre samlet i afdelingen fra 1990, der består af lidt over 100 boliger i det vestlige Aarhus.
Medlemmerne får en nøglerolle
Afdelingsbestyrelsens primære formål er at få Odinsgård til at fungere så godt som muligt, og medlemmerne er med til at træffe beslutninger og planlægge, hvad der skal ske, og hvilken vej man skal gå.
”De er med til at sikre et godt bo-miljø og får en stor viden om, hvordan boligforeningen er opbygget, og finder ud af, hvem der beslutter hvad. Medlemmerne bliver nøglepersoner i afdelingen, som de andre beboere også kan spørge,” fortæller konsulent Birgitte Foged Christensen fra BL, der bl.a. arbejder med udvikling af beboerdemokratiet og rekruttering.
Måske har en afdeling behov for ny beplantning på fællesarealerne, nyt inventar til fælleshuset eller at få skabt et større aktivitetsniveau blandt beboerne, der styrker det sociale liv.
Som repræsentanter for beboerne er det afdelingsbestyrelsens opgave at bringe disse ønsker videre i dialog med boligforeningen.
”Det var fedt, da vi fik lavet den nye legeplads,” siger Lise Handrup Christiansen om forløbet, hvor der blev hentet tilbud hjem, og afdelingsbestyrelsen var med til at udvælge den model, som står i afdelingen i dag.
Arbejder for at styrke fællesskabet
I Odinsgård har bestyrelsen arbejdet meget for at styrke det sociale liv, og noget af det vigtigste, de har været med til at stable på benene, er de årlige arrangementer som sommerfesten, juleklip og fastelavn, fortæller Deirdre Bille Petersen, der har siddet i afdelingsbestyrelsen i alle de otte år, hun har boet i afdelingen.
”Da jeg flyttede ind, var der ikke rigtig nogen arrangementer som i dag. Det har skabt fællesskaber og har hjulpet meget på sammenholdet,” siger hun.
Arbejdet med beboerdemokratiet kan i perioder kræve lidt ekstra af medlemmernes tid – udover de månedlige bestyrelsesmøder – men rundt om bordet er de enige om, at det er op til en selv at bestemme, tidsforbruget. Dog kan de i ny og næ også blive kontaktet af andre beboere, der henvender sig.
”Man er lidt en tillidsrepræsentant for dem. Det kan godt være, vi ikke kan hjælpe dem, hvis de har et problem, men jeg lytter, vejleder og kan så henvise dem, så de kan få den rette hjælp,” siger Deirdre Bille Petersen.
Må ikke tage beboerdemokratiet for givet
I de kommende uger er det tid til afdelingsmøder i alle Brabrand Boligforenings afdelinger, hvor også nye medlemmer til bestyrelserne er på valg.
Flere afdelinger oplevede sidste år et flot fremmøde, men der er plads til, at endnu flere engagerer sig.
I forvejen deltager mange almene beboere i frivilligt arbejde. En undersøgelse fra sidste år, udført af BL, tog temperaturen på beboernes engagement i de almene boligselskaber og viste, at 36 procent af beboerne deltager i frivilligt arbejde, mens 13 procent er involveret i det formelle beboerdemokrati (beboere, der er valgt til en afdelingsbestyrelse, organisationsbestyrelse, er aktive i udvalg, opgavegrupper og lignende, red.).
I Brabrand Boligforening er der i dag enkelte afdelinger, som ikke har en afdelingsbestyrelse, og det er vigtigt løbende at have fokus på beboerdemokratiet, så det også fremover trives og kan bestå.
Det fortæller ph.d. i offentlig forvaltning Elizabeth Toft Kristjansen, der i sin forskning har undersøgt demokratisk nyskabelse i den almene sektor.
”Beboerdemokratiet fungerer generelt godt i Danmark, men der er også udfordringer med at få beboerne til at deltage mange steder. Når færre deltager, kan det betyde, at beslutningerne, der bliver truffet, ikke altid afspejler, hvad beboerne i afdelingen faktisk ønsker og har brug for. Det kan svække beboerdemokratiet og øge afstanden mellem beboerdemokraterne og de øvrige beboere.
Derfor kan det være en god ide at tænke lidt anderledes, når der skal tiltrækkes flere og måske nye kræfter. Her kan f.eks. opgavegrupper være en del af løsningen, som et supplement til arbejdet i afdelingsbestyrelserne,” fortæller Elizabeth Toft Kristjansen.
”Her samles en gruppe beboere om en konkret problemstilling, og når der er fundet en løsning, bliver gruppen opløst igen. Det gør det lidt nemmere at deltage, man bliver ikke valgt for to år, og beboerne kan vælge et emne, som de brænder for, og så kan en opgavegruppe faktisk fungere som en prøvebane for nogle, så de får lyst til at stille op til afdelingsbestyrelsen,” siger hun.
’Spring ud i det’
Så går vi videre til punkt ”i.” – ”Gæsteværelse nummer to.”
Afdelingsmødet i Odinsgård lakker mod enden, og medlemmerne er efterhånden nået langt ned i dagsordenen, hvor punkter som ”Cykelskur,” ”Sommerfest” og ”Internet i fælleshuset” også bliver berørt og diskuteret.
”Jeg er stolt af, at vi har et beboerdemokrati, der fungerer, her i afdelingen med velbesøgte afdelingsmøder, og hvor vi formår at få valgt en fuld bestyrelse med suppleanter hver gang. Det, synes jeg, er flot,” siger Mads Kjeldgaard.
Hvis andre beboere i boligforeningen går rundt med tanker om bestyrelsesarbejde eller et ønske om at engagere sig mere i beboerdemokratiet op til afdelingsmødet, er opfordringen fra Odinsgård klar:
”De skal bare springe ud i det, det giver et godt sammenhold, og så er det spændende og sjovt,” siger Lise Handrup Christiansen.
Måske er arbejdet i en afdelingsbestyrelse noget for dig?
– læs mere her:
Afdelingsbestyrelsen er til for:
- At træffe beslutninger og planlægge – ikke administrere.
- At varetage beboernes interesser.
- At være kontaktled til foreningsbestyrelsen og administrationen.
- At fungere som iværksætter – fx af aktiviteter i afdelingen – og ikke for at udføre alle de praktiske opgaver selv.
- At være lydhør over for beboeres holdninger og meninger og inddrage dem på afdelingsbestyrelsesmøderne.
Om afdelingsmødet:
- Er boligafdelingens øverste myndighed og dermed kernen i beboerdemokratiet.
- Her mødes beboerne med afdelingsbestyrelsen og planlægger, hvad der skal ske i afdelingen, og vælger den bestyrelse, som skal varetage beboernes interesser det kommende år.
- Afdelingsmødet holdes sædvanligvis en gang om året. Alle afdelinger skal holde et møde, hvor budgettet forelægges til godkendelse.
Læs også
▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2024-04 September