Skovgårdsparken fjernet fra parallelsamfundsliste
Området skifter status igen
Af Elsebeth Frederiksen
Den 1. december er dagen, hvor Social- og Boligministeriet offentliggør de såkaldte parallelsamfundslister. I år kan beboerne i Skovgårdsparken glæde sig over, at området er fjernet fra listen. En reduktion i andelen af voksne med grundskole som højeste uddannelse til under 60 % har været afgørende for denne positive udvikling.
Andelen af ikke-vestlige beboere som hovedkriterium
For at et alment boligområde overhovedet kan komme på parallelsamfundslisten, skal mindst 50 % af beboerne være indvandrere eller efterkommere fra ikke-vestlige lande. Dette er det primære kriterium, der åbner for vurderingen af de øvrige forhold. Skovgårdsparken opfylder fortsat denne betingelse, men det er nu lykkedes området at falde under de øvrige grænseværdier, der ellers har fastholdt det på listen.
Små ændringer, store konsekvenser
Skovgårdsparken har tidligere været tæt på grænseværdierne for flere af de fire kriterier på parallelsamfundslisten. For eksempel var andelen af beboere med grundskole som eneste uddannelse i 2023 lige over grænsen med 61,0 %. I år er tallet faldet til 59,4 %, hvilket har fjernet området fra listen.
Der er dog stadig udfordringer. Skovgårdsparken ligger over grænsen, når det gælder kriminalitetsniveauet, og dermed balancerer området på vippen. Små forskydninger, som til- eller fraflytning af enkelte familier, kan derfor hurtigt ændre status.
Sådan fungerer parallelsamfundslisten
Et alment boligområde kan blive betegnet som et parallelsamfund, hvis andelen af ikke-vestlige beboere overstiger 50 %, og mindst to af følgende fire kriterier er opfyldt:
- Andelen af beboere uden tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelse overstiger 40 %.
- Kriminalitetsniveauet er tre gange højere end landsgennemsnittet.
- Over 60 % af de voksne i alderen 30-59 år har grundskole som højeste uddannelse.
- Den gennemsnitlige bruttoindkomst er under 55 % af gennemsnittet i regionen.
Skovgårdsparken opfylder nu kun ét af de fire kriterier – kriminalitetsniveauet – hvilket har fjernet området fra listen.
Vedvarende indsats nødvendig
Selvom fjernelsen fra parallelsamfundslisten er en milepæl, understreger situationen behovet for fortsatte indsatser i Skovgårdsparken. Det kræver løbende fokus på uddannelse, beskæftigelse og kriminalitetsforebyggelse for at sikre en stabil fremgang og undgå tilbagefald.
Gellerupparken og Toveshøj arbejder videre
Mens Skovgårdsparken har opnået status som ikke-parallelsamfund, arbejder Gellerupparken og Toveshøj fortsat på at forbedre deres situation. Begge områder opfylder stadig flere af kriterierne for parallelsamfund, men der er positive tendenser. Særligt beskæftigelsen er stigende, hvilket giver håb om en langsigtet forbedring.
Du kan se listerne her
Listen
Ved et udsat boligområde forstås et alment boligområde, hvor der bor mindst 1.000 beboere, hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger 50 pct., og hvor minimum to ud af fire følgende kriterier er opfyldt:
Andelen af beboere i alderen 18-64 år, der er uden tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelse, overstiger 40 pct., opgjort som gennemsnittet over de seneste 2 år.
Andelen af beboere dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer udgør mindst 3 gange landsgennemsnittet, opgjort som gennemsnit over de seneste 2 år.
Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grunduddannelse, overstiger 60 pct. af samtlige beboere i samme aldersgruppe.
Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15-64 år i området (eksklusive uddannelsessøgende) er mindre end 55 pct. af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.
Ved et parallelsamfund forstås et alment boligområde, hvor der bor mindst 1.000 beboere, og hvor minimum to af kriterierne vedrørende tilknytning til arbejdsmarkedet, kriminalitetsniveau samt uddannelses- og indkomstniveau, er opfyldt, og hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger 50 pct.
Boligområder, der har været på parallelsamfundslisten i fem år, defineres i lovgivningen som et omdannelsesområde. Boligområder, som udgår af denne liste, skal fortsat gennemføre udviklingsplanen, der er vedtaget.
Læs også
▮ Skræppebladets blog,