Gammel Gelleguffers julesmåkager
tekst og foto af Helle Hansen
Ingrid Kristiansen boede fra 1978-90 på Lenesvej og var dengang meget aktiv i Beboerhuset Laden, hvor hun også var med i Gelleguf i de første år. Siden har hun været omkring Norddjurs, hvor hun i 15 år drev restauranten Madam Blå i Fjellerup.
For halvandet år siden vendte Ingrid tilbage til Gellerup, hvor hun flyttede ind på 7. sal på Gudrunsvej. Og nu siger hun, at hun skal bæres ud herfra, for hun er kommet hjem. Så hun har meldt sig under fanerne hos Almen Modstand.
Ingrid, der arbejder som køkkenmedarbejder på Aarhus Efterskole i Skåde, har anbefalet årets julesmåkage i Skræppen. Det er en Håkonkage (Håkonskager), som hun bager på skolen, og den er bare god og nem, siger hun og ønsker glædelig jul.

Ingredienser
1 vaniljestang
80 g flormelis
200 g smør
100 g marcipan
½ øko-citron, lidt fintrevet skal
250 g hvedemel
Til kanterne
1 æggehvide
1 dl perlesukker
Fremgangsmåde
Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og bland dem i flormelis.Rør alle ingredienserne til dejen – undtagen æggehvide og perlesukker – i en foodprocessor ved lav hastighed. Det kan også gøres i en skål, så er det nemmest at rive marcipanen og skære smørret i små tern først.
Saml dejen i en tyk rund stang, som lægges i køleskabet til næste dag – eller mindst to timer.
Pensl dejen med æggehvide hele vejen rundt, og rul den godt i perlesukker.
Skær småkagerne ud i cirka 1/2 cm tykke skiver, og læg dem på en bageplade med god afstand mellem. Bag kagerne i en forvarmet ovn ved 170 grader varmluft i cirka 10 minutter.
Læs også
▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2022-08 December

