Tv-overvågning skaber ­tryghed i bolig­afdelingerne

­

Hos BL, Danmarks Almene Boliger, oplever man, at det bliver stadig mere udbredt, at beboerne vedtager tv-overvågning i boligafdelingerne. Den tendens mærker vi også i Brabrand Boligforening, hvor emnet senest var på forårets afdelingsmøde i afdeling 7, Hasselengen.
I fem af vores boligafdelinger er det vedtaget på afdelingsmøderne, at der foretages tv-overvågning af en række fællesarealer såsom opgange, vaskerier, servicecentre eller lignende. Formålet med tv-overvågningen er at skabe tryghed, forebygge hærværk og opklare evt. kriminalitet foretaget på boligafdelingens områder.
Der kan være mange gode grunde til at opsætte overvågning i en boligafdeling. Hvad enten det er for at undgå indbrud eller hærværk, så kan overvågningskameraer medvirke til at give beboerne en roligere nattesøvn.

I afd. 1, Hans Brogesparken, har man siden 2018 haft overvågningskameraer installeret og ifølge Berit Bramm, der er formand for afdelingsbestyrelsen i Hans Brogesparken, har det medvirket til at skabe mere tryghed i boligafdelingen.

”Vi mener, at det har en præventiv virkning og har nedbragt kriminaliteten. Det er ikke noget, vi har tal på, men det er vores fornemmelse. Vi er glade for at have fået videoovervågningen og vil gerne blive ved med at have den,” siger formand Berit Bramm.

Overvågning etableres alene, hvis der er udfordringer med kriminalitet i et boligområde, og sker efter tilladelse fra politiet. Det vil sige, at der ved ansøgning om tilladelse til overvågning hos politiets administrative center udarbejdes en kriminalitetsrapport, som danner grundlag for, om der kan udstedes en tilladelse.

Der gives således kun tilladelse til opsætning af tv-overvågning, når politiet vurderer et behov herfor. Enkeltstående tilfælde af simpelt tyveri og hærværk vil som udgangspunkt ikke være nok til at begrunde etablering af tv-overvågning. Inden tv-overvågningen bliver etableret, skal boligforeningen have overvejet mindre indgribende tiltag, det kan f.eks. være adgangskontrol til afdelingens vaskeri og/eller bedre belysning i afdelingen.

For nogle kan videoovervågningen være forbundet med en del bekymring, for hvad optages? Hvad kan optagelserne bruges til? Og af hvem? Det vil vi derfor her opridse:

  1. En boligafdeling kan vedtage, at de gerne vil have videoovervågning, der f.eks. filmer deres indgange og facader, også selvom det er et område med offentlig færdsel.
  2. Videoovervågningen må ikke filme privat beboelse inkl. beboernes have.
  3. Optagelser skal generelt slettes senest 30 dage efter, de er foretaget, medmindre der foreligger særlige omstændigheder såsom en igangværende politiefterforskning eller en konkret tvist.
  4. Det er KUN politiet, der kan få adgang til videomaterialet.
  5. Politiet kan KUN anmode om optagelserne, hvis der er anledning til det – for eksempel hvis der er en anmeldelse, eller hvis der er mistanke om hærværk eller lovovertrædelser.
  6. Videoovervågning må ikke bruges ved mindre overtrædelser af husordenen for eksempel efterladte affaldsposer i opgangen m.v., disse skal meddeles servicecenteret.

Disse afdelinger i Brabrand Boligforening benytter tv-overvågning:

  • Afd. 1, Hans Brogesparken
  • Afd. 4, Gellerupparken
  • Afd. 5, Toveshøj
  • Afd. 6, Holmstrup (tilføjet online, webmaster)
  • Afd. 15, Hasselengen
  • Afd. 32, Havnehusene

Hvad skal du melde til politiet

Uanset om der er videoovervågning i afdelingen eller ej, så er det vigtigt, at du anmelder det til politiet, hvis du ser nogen, der er i gang med at begå hærværk, indbrud eller anden alvorlig kriminalitet.

Lokalpolitiet Aarhus Vest kan træffes på tlf. 26 25 14 48.

Hvad skal du melde til boligforeningen

Hærværk på boligforeningens bygninger, inde i opgangene eller ude på parkeringsarealet skal meldes til Servicecenteret på telefon eller mail. Kontaktoplysninger til de enkelte servicecentre kan ses på Brabrand Boligforenings hjemmeside.

Hvis du sender en mail, er det vigtigt, at du oplyser adressen – og også gerne det præcise tidspunkt, hvor det er sket – eller hvornår du har opdaget, at der var noget galt.

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2024-02 Maj

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2024-02 Maj side 11
i sektionen Foreningen

forsiden af magasinet 2024-02 Maj

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Kollektivbyen
Gudrunsvej 78, 2.-3.sal
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data