Store sambusa-dag i Folkehuset Gellerup
Afro Madklub byder på lækre somaliske retter hver onsdag
tekst og foto Helle Hansen, foto Marian Hayir
Onsdag formiddag er der gang i køkkenet i Folkehuset Gellerup på 1.-salen i det gamle K&A-center på Gudrunsvej 80, når Aarhus Afro Forening holder madklub. Hver maddag er der plads til 12 deltagere i køkkenet, tilmelding foregår via foreningens Facebook-side, hvor også onsdagens menu slås op.
I løbet af et par timer mellem kl. 10 og 12 bliver der snittet og hakket, rørt og æltet, kogt og bagt, mens liflige dufte spreder sig ud over hele huset. Ved middagstid bliver der dækket bord, og så sætter deltagerne sig ned og nyder resultatet af anstrengelserne. En oplevelse, som det er værd at vente på, og det bedste er, at man efterfølgende kan gå hjem og forsøge at lave samme resultat i sit eget køkken.
Da Skræppebladet besøgte madklubben i september, blev der lavet sambusaer.
Det var utroligt at opleve, at der ud af to kilo mel, tilsat to og en halv teskefuld salt samt en passende mængde vand, kunne fremstilles op mod 100 lækre sambusaer. Denne onsdag var det med lækkert kødfyld, men sambusaer kan sagtens også laves veganske kun med grøntsager.
Sådan laves sambusa-trekanten
Når meldejen har fået den rigtige struktur efter grundig æltning, bliver den delt i små boller, som rulles ud til små pandekager, der efterfølgende bliver lagt oven på hinanden med lidt mel og olie imellem.
Herefter bliver de rullet ud endnu mere tyndt. De flade runde pandekager bliver skåret i fire kvarter, der kort bliver lagt på en tør varm pande, indtil dejlagene kan skilles.
Herefter er man nået til selve tricket med at folde kvarten til en slags kræmmerhus ved hjælp af en tyk melklister.
I kræmmerhuset kommes en skefuld af kødfyldet, som derefter bliver foldet ind og lukket til, og så pludselig kommer formen af den karakteristiske trekant, som en sambusa ligner. Det kræver lidt øvelse, og at man folder kræmmerhuset den rigtige vej. Men efter et par forsøg lykkedes det også Skræppens udsendte at få sambusaen til at ligne en trekant.
Derefter mangler den foldede sambusa kun at blive kogt i hed olie, der skal være så varm, at trekanten nærmest kun lige når ned at vende, inden dejen bobler op og bliver lysebrun og fyldt med små luftige bobler. Så op af olien igen, dryppe af på køkkenrulle, og vupti, en super lækker sambusa er klar til at blive spist. Velbekomme.
Læs også
▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2024-05 Oktober