Store sambusa-dag i Folkehuset Gellerup

Afro Madklub byder på lækre somaliske retter hver onsdag

Onsdag formiddag er der gang i køkkenet i Folkehuset Gellerup på 1.-salen i det gamle K&A-center på Gudrunsvej 80, når Aarhus Afro Forening holder madklub. Hver maddag er der plads til 12 deltagere i køkkenet, tilmelding foregår via foreningens Facebook-side, hvor også onsdagens menu slås op.

I løbet af et par timer mellem kl. 10 og 12 bliver der snittet og hakket, rørt og æltet, kogt og bagt, mens liflige dufte spreder sig ud over hele huset. Ved middagstid bliver der dækket bord, og så sætter deltagerne sig ned og nyder resultatet af anstrengelserne. En oplevelse, som det er værd at vente på, og det bedste er, at man efterfølgende kan gå hjem og forsøge at lave samme resultat i sit eget køkken.

Da Skræppebladet besøgte madklubben i september, blev der lavet sambusaer.

Det var utroligt at opleve, at der ud af to kilo mel, tilsat to og en halv teskefuld salt samt en passende mængde vand, kunne fremstilles op mod 100 lækre sambusaer. Denne onsdag var det med lækkert kødfyld, men sambusaer kan sagtens også laves veganske kun med grøntsager.

Sådan laves sambusa-trekanten

Når meldejen har fået den rigtige struktur efter grundig æltning, bliver den delt i små boller, som rulles ud til små pandekager, der efterfølgende bliver lagt oven på hinanden med lidt mel og olie imellem.

Herefter bliver de rullet ud endnu mere tyndt. De flade runde pandekager bliver skåret i fire kvarter, der kort bliver lagt på en tør varm pande, indtil dejlagene kan skilles.

Herefter er man nået til selve tricket med at folde kvarten til en slags kræmmerhus ved hjælp af en tyk melklister.

I kræmmerhuset kommes en skefuld af kødfyldet, som derefter bliver foldet ind og lukket til, og så pludselig kommer formen af den karakteristiske trekant, som en sambusa ligner. Det kræver lidt øvelse, og at man folder kræmmerhuset den rigtige vej. Men efter et par forsøg lykkedes det også Skræppens udsendte at få sambusaen til at ligne en trekant.

Derefter mangler den foldede sambusa kun at blive kogt i hed olie, der skal være så varm, at trekanten nærmest kun lige når ned at vende, inden dejen bobler op og bliver lysebrun og fyldt med små luftige bobler. Så op af olien igen, dryppe af på køkkenrulle, og vupti, en super lækker sambusa er klar til at blive spist. Velbekomme.

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2024-05 Oktober

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2024-05 Oktober side 3
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2024-05 Oktober

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Kollektivbyen
Gudrunsvej 78, 2.-3.sal
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data