Et år i pandemiens tegn for Gellerup Art Factory

Kulturinitiativet i Gellerup har, som mange andre kunstinstitutioner, haft et svært 2020, hvor der blev planlagt en masse og det meste blev aflyst

Billedkunstner David Ramirez lavede lavede en slags live kunstproduktion/performance i forbindelse med GAF-fest 2020 – online version.

Tak for kaffe, et mærkværdigt, udfordrende og dybt frustrerende år det været! Vi har coronasikret arrangementer på alle tænkelige måder, men det var så alligevel sjældent nok. Vi har afviklet 1001 digitale møder, holdt afstand, båret mundbind, sprittet os selv halvt hudløse, og trods alle tiltag er langt de fleste af vores aktiviteter endt med at blive aflyst og vores visioner sat på pause. Det hele har i 2020 været sådan lidt ét-skridt-frem-og-to-tilbage.

GAF-fest: alle gode gange tre!

Som eksempel på hvordan det har været at arbejde med kunst og kultur i år, tjener GAF-festen som et glimrende eksempel. I marts skulle vi have afviklet GAF-fest, vores årlige samlende kulturbegivenhed. Det blev dog snart tydeligt at den idé ikke var holdbar.

Vi hoppede hurtigt med på bølgen af digitale, online-events, og den 12. april kunne vi præsentere ’GAF-fest 2020 – online version’ med koncerter af Luna Ersahin fra AySay, den fantastiske oud-spiller Maher Mahmoud og en live kunstinstallation af billedkunstneren David Ramirez.
Det var en blandet følelse. Det var selvfølgelig virkelig fedt overhovedet at stable noget på benene, for ikke at nævne at kunne betale kunstnerne et honorar, men det var også, for mig personligt, en lidt flad fornemmelse at sidde hjemme i stuen og se værkerne gennem en skærm. Det er ligesom bare ikke helt det samme. Man savner fællesskabet og sanseligheden omkring sådan en oplevelse.

Nå, den ”rigtige” GAF-fest var jo sådan set bare udsat. Vi nåede frem til at planlægge festen den 14. november; på det tidspunkt måtte coronaplagen jo have lagt sig. Ak og ve!
Så planlagde vi at omkalfatre GAF-festen med drypvise indslag i løbet af januar. Den faldt er nu også sendt til hjørne… Vi har aflyst og udskudt festen tre gange. Og hvad er så læren af det? Det ved jeg faktisk ikke, overhovedet. En ting er dog sikkert: GAF-fest 2020 bliver en realitet på en eller anden måde, på et eller andet tidspunkt i 2021!

Udvidelse af GAF-samarbejdet

2020 har ikke ganske været uden lyspunkter i GAF. Den største nyhed er at vores lille styregruppe er blevet udvidet, og vi har sagt velkommen til kunstplatformen Andromeda 8220 med Aysha Amin og Alexander Muchenberger for roret og den somaliske kulturforening Gobaad. Det vil altså sige at GAF-samarbejdet, udover de to nye aktører, nu består af Cirkus Tværs, Sigrids Stue, Ungdomsskolen og Gellerup Filmværksted.

Gobaad har i mange år været en fast leverandør af somalisk kultur, dans og mad, og de er en af de bærende kræfter i vores lokale civilsamfund. Andromeda 8220 bringer en fed aktivistisk energi med sig ind i GAF. Centralt i deres arbejde med kunsten står en kæmpe kærlighed til området og dets beboere. Velkommen til jer, vi er sindssygt glade for at I har lyst til at gøre GAF-projektet endnu stærkere!

Er vi i det hele taget blevet klogere?

Hvad har vi lært af dette annus horribilis, dette pandemiplagede år?
Tja, vi har i hvert fald lært at kunst og kultur er en væsentlig del af et meningsfuldt liv for mange. Vi har måske hele tiden vidst det, men nogle gange skal man frarøves en elsket genstand, for virkelig at erkende dens værdi. Vi har mærket det på egen krop og eget sind, men vi har også snakket med utroligt mange mennesker der giver udtryk for den samme ting, nemlig at kunst og kultur ikke bare er tidsfordriv og underholdning, men giver mening til tilværelsen. Det kan der være mange grunde til. En af de væsentligste grunde, tror jeg, er at mennesker har brug for fællesskaber. Kunsten og kulturen er sådan et fællesskab.
Det kan både være kunst og kultur som aktivitet, altså fx det at gå til cirkus, men det kan også være en æstetisk oplevelse man deler: en koncert eller en udstilling. Kunsten og kulturen giver os også fortællinger som vi kan være fælles om.
Fortællinger vi kan spejle os i og prøve at forstå os selv, andre eller den tid vi lever i.
Hvad kunne være mere relevant lige nu?
Kunsten og kulturen tilbyder også et frirum fra tidens coronablues, et refugium hvor man for et øjeblik kan glemme alt det slemme udenfor; alle krav om afstand, mundbind og afspritning af krop og sjæl.

Med de bedste ønsker om et viltert og begivenhedsrigt 2021

Læs også

▮ Skræppebladets blog,

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt på
Skræppebladets blog

af Elsebeth Frederiksen

blog-logoI kategorierne:

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Kollektivbyen
Gudrunsvej 78, 2.-3.sal
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data