Kunst for alle generationer i boligforeningens nyeste afdeling
Havet, horisonten og fællesskabet præger kunsten i huset
Af Elsebeth Frederiksen
Generationernes Hus er meget speciel. Ikke kun fordi der bor mange boformer samme sted, men også fordi der virkelig er kræset om detaljerne overalt i huset.
Det betyder også, at der er opholdsrum, hvor beboerne i huset, kan være sammen på tværs af generationer.
Når man kommer ind i bygningen, ligger der et spisested og en reception. Det føles lidt som om man er i foyeren i et hotel.
Men det er også meningen, at huset skal kunne bruges af alle, der har lyst til det. Der er lagt op til, at der kan afholdes arrangementer i salen i stuen.
Det var også i denne sal, hvor der for et par uger var fernisering af kunstværker i huset. Kunstværkerne har ellers været i huset i over et år, men på grund af corona, har man ikke kunne afholde større offentligt arrangementer.

Sanne Ransby fortæller her om sine kunstværker – der er fremstillet i Gellerup
Men nu var det tid og omkring 50 mennesker var samlet i salen for at blive introduceret for de fire kunstnere, Jesper Rasmussen, Milena Bonifacini, Ferdinand Ahm Krag og Sanne Ransby. Dog kunne Ferdinand Krag ikke komme på dagen.
Det første kunstværk, man ser først, er Jesper Rasmussens store sociale møbel, som han selv kalder det. Det er en stor platform med kurvede bevægelser, som man kan sidde på, samt et relief, der er 17 meter højt og går gennem hele bygningen. Lige når man ser kunstværker ligner det bare en almindelig tribune eller nogle trapper, men når der nu er et kunstværk, så var det lidt mærkeligt at sidde på det, sagde nogle af tilhørerne.
Jesper Rasmussen fortæller, at der gik lidt kuk i det, da værket skulle installeres, da aftalen med håndværkerne, der støbte gulvet, ikke helt havde koordineret med kunstneren.
De har også været nødt til at lakere gulvet flere gange på grund af mærker fra håndsprit.

Jesper Rasmussens sociale møbel med mange funktioner. På billedet øverst til højre fortæller han tilhørere om kunstværket.
Fremstillet i Gellerup
En helt anden type kunst, er vævede kunsttæpper af Sanne Ransby. Hun har værksted i Kollektivbyen i Gellerup og fortæller til Skræppen, da den sidste periode med arbejdet var virkelig hektisk og hun måtte faktisk sove under væven for at få det færdigt til tiden. Men hun er virkelig tilfreds med de to kunstværker.

Udsnit af kunstværket, hvor du måske kan skimte kranerne til højre.
Der er også meget mere i dem, end man lige ser ved første blik på dem. Det store tæppe indeholder mange detaljer som blandt andet himlen og havet. Selv kranerne på Aarhus havn er kommet med i værket. Sanne Ransby fortæller selv, at hun har prøvet at illustrere det storladne, det nære og det at føle sig lille bette i en stor verden.
De er abstrakte indtryk af, hvordan det er at være i bugten, af himle og horisonter, og så er der også helt genkendelige detaljer, sådan en til en, som man kan gå på opdagelse i, slutter Sanne Ransby.
Læs også
▮ Skræppebladets blog,